Valentin Lazea, BNR: Romania joaca in Liga a III-a a pietelor de capital

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:15
6338 citiri
Valentin Lazea, BNR: Romania joaca in Liga a III-a a pietelor de capital

Raportul "Opt bariere sistemice de inlaturat pentru crearea unei piete de capital moderne" isi propune sa determine trecerea pietei de capital din Romania de la piata de frontiera la piata emergenta, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, intr-o conferinta dedicata prezentarii reportului.

"Romania joaca in Liga a III-a a pietelor de capital. Scopul final este ca piata din Romania sa devina una dezvoltata, dar nu asta isi propune raportul prezentat, ci trecerea de la o piata de frontiera la o piata emergenta", a afirmat el.

In acest scop, schimbarea reglementarilor este necesara, dar nu suficienta, potrivit lui Lazea.

"Schimbarea reglementarilor reprezinta doar o particica din proces. Trebuie schimbate filosofia si comportamentul tuturor participantilor din piata: clienti, investitori, reglementatori etc", a subliniat reprezentantul BNR.

In opinia acestuia, pe piata de capital din Romania trebuie modificata tipologia investitorilor.

"Incercam sa atragem o alta calitate de investitori straini si o alta cantitate de investitori romani. Cantitatea de investitori romani este prea mica, iar calitatea investitorilor straini este una specifica pietelor de frontiera", a explicat Valentin Lazea.

In ceea ce priveste protectia investitorilor, economistul-sef al BNR considera ca nu este normal ca investitorii din piata de capital sa fie introdusi in aceeasi categorie cu cei din domeniul pensiilor.

"Investitorul pe piata de capital trebuie sa isi asume riscul de a pierde, insa din evolutia pietei si nu din cauza greselilor de reglementare sau din frauda", a mai spus Valentin Lazea.

El a apreciat ca cerintele cuprinse in raportul grupului de lucru sunt rezonabile, insa a atras atentia ca este foarte important sa nu se ajunga la un "dialog al surzilor".

Discutiile pe marginea raportului trebuie sa se concentreze pe ceea ce vrea Bursa de Valori de la reglementatori si nu pe ceea ce asteapta fiecare jucator de la ceilalti, a adaugat Lazea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania bursa, #lazea bursa, #bnr bursa , #stiri Valentin Lazea