Spirala preturilor locuintelor - Romania vs. Europa

Miercuri, 27 Septembrie 2006, ora 01:13
1397 citiri

Studiind evolutiile preturilor locuintelor din tarile central si est-europene care au intrat la Uniunea Europeana in primul val, specialistii incerca se estimeze ce traiectorie vor avea acestea in Romania post-aderare.Desi s-ar parea ca exista un scenariu cvasi-general, care a fost urmat in variante proprii, de fiecare din noii intrati, unii experti imobiliari nu se sfiesc sa afirme ca factorul de originalitate autohton ar putea incurca socutelile.

Evolutia preturilor locuintelor in noile state ale Uniunii Europene

In mod surprinzator, aderarea la Uniunea Europeana a temperat cresterea preturilor, impunandu-le ritmuri mult mai mici, de maximum 20% pentru locuintele din cartiere bine plasate si de maximum 5-6% pentru apartamentele din cartiere marginase. O cauza a franarii preturilor au fost investitiile in locuinte noi. In doua din tarile acceptate in primul val, Cehia si Slovacia, imediat dupa aderare s-a observat o crestere a cererii de apartamente noi, venita de la cumparatori individuali sau brokeri din Marea Britanie si Irlanda. Investitorii au preferat orasele mari, cum sunt Praga, Bratislava, Brno sau statiunile de vacanta, ca de exemplu Karlovy Vary sau Spindleruv Mlyn.

UNGARIA

Potrivit analizei din luna august realizata de agentia imobiliara EDIL Cluj-Napoca, anul 2000 - cu patru ani inainte de aderarea la Uniunea Europeana - a fost pentru Ungaria anul scumpirilor pe piata imobiliara. Cererea mare de locuinte de catre populatie si strainii care au sosit in Ungaria cu scopul de a investi au determinat scumpirea imobilelor.

Aceasta crestere s-a mentinut la o intensitate mai redusa intre anii 2000-2004, pentru ca foarte multi proprietari, majoritatea din imobilele vechi, au asteptat o explozie a preturilor dupa aderare. In ciuda asteptarilor preturile au stagnat dupa acceptarea Ungariei in UE. Nici constructorii nu au fost avantajati de aderare deoarece preturile imobilelor noi s-au mentinut sau au crescut foarte usor dupa 2004.

Ritmul de crestere a pietei imobiliare din Ungaria este mai scazut decat in anii precedenti din cauza ofertei excedentare. Segmentul cel mai popular a ramas Construirea de imobile pentru birouri si piata serviciilor comerciale este cel mai popular segment, cu o oferta de preturi mai mici decat in tara noastra.

POLONIA

Cu un an inainte de intergarea in UE, in 2003, pretul apartamentelor a inceput sa creasca. Dupa ce Polonia a intrat in Uniunea Europeana, preturile s-au stabilizat pentru cateva luni, dar dupa o jumatate de an, pele au inceput sa creasca din nou si continua si acum. In orasele mari, cum ar fi Wroclaw, Gdansk, Krakow si Varsovia a fost inregistrata cea mai mare crestere. In acest an, cresterile au depasit in unele cazuri 20%, ceea ce a constituit o surpriza pentru multi analisti de pe piata. Comparativ cu Bucuresti, preturile din capitala Poloniei sunt aproape la fel. Costul mediu al unui apartament de doua camere in Varsovia intr-o arie medie este intre 1.250 si 1.500 euro/mp. Cele mai multe apartamente in Varsovia, cu doua camere, pot fi fi cumparate cu 63.000 euro. Firmele locale domina inca investitiile pe piata imobiliara, dar situatia incepe sa se schimbe deoarece mai multe companii din Spania, Israel, Irlanda si Marea Britanie au inceput sa investeasca in orasele cele mai mari si mai dezvoltate.

CEHIA

In Cehia, la fel ca in Polonia, apartamentele au inceput sa se scumpeasca tot cu un an inainte de integrarea in UE. Preturile apartementelor vechi au ajuns aproape la fel ca cele ale constructiilor noi, iar in capitala s-au inregistrat cresteri de aproape 50%. Dupa integrare preturile au inceput sa scada gradual, iar in cei doi ani de la integrare diferenta dintre cele doua categorii a ajuns la 20-25%. Apartamentele vechi din Praga, care au suprafete cuprinse intre 50 si 60 mp si 20 de ani vechime se vand cu preturi cuprinse intre 70.000 si 85.000 euro, daca sunt amplasate in cladiri de caramida, si cu 55.000-70.000 euro, daca se gasesc in blocuri din panouri de ciment.

Pentru un apartament nou de doua camere, cu o suprafata de 78 metri patrati, situat in Praga, cumparatorul trebuie sa plateasca in jur de 162.000 de euro, in schimb ce un apartament tot cu doua camere dar care este aflat intr-un imobil vechi, cu o suprafata de 60 de metri patrati, costa aproximativ 72.000 de euro. Un apartament cu patru camere si o suprafata de 70 metri patrati situat intr-un imobil vechi costa 68.000 de euro, in timp ce unul cu trei camere, avand o suprafata de 84 de metri patrati, situat intr-un imobil nou poate fi cumparat cu aproximativ 151.000 de euro. Deci, putem spune ca preturile apartamentelor in imobile noi sunt cuprinse intre 1.700 - 2.500 euro pe metru patrat, in timp ce apartamentele situate in imobile vechi au preturi cuprinse intre 850 - 1.200 euro pe metru patrat.

Orasul cel mai scump ramane capitala, Praga, urmata de Brno, unde pretul poate atinge 2.000 de euro pe metru patrat, apoi Beround, cu preturi intre 900 - 1.400 de euro pe metru patrat si Moravia, unde preturile pot ajunge pana la 1.000 de euro.

BULGARIA

Piata imobiliara din Bulgaria este atractiva pentru investitori din cauza preturilor rezonabile practicate chiar si in statiunile turistice. Preturile imobilarelor au explodat ca urmare a invaziei cumparatorilor straini. Majoritatea investitorilor cauta apartamente de inchiriat pentru vacanta, dar sunt si persoane care cumpara locuinte pentru a le revinde la un pret mai bun.

Un apartament cu doua camere in Varna - cel mai mare oras bulgar de pe coasta Marii Negre - cu o suprafata de 76 de metri patrati poate fi cumparat cu 43.000 de euro, in timp ce o casa cu doua niveluri pe o suprafata de 75 de metri patrati costa 60.000 de euro.

Un apartament situat intr-un complex rezidential cu piscina, parcare si o suprafata de 50 de metri patrati situat la 150 de metri de plaja din SunnyBeach costa 45.000 de euro. O casa cu trei etaje construita pe o suprafata de 90 de metri patrati si o gradina de 500 de metri patrati poate fi cumparata cu 53.000 de euro.

O alta statiune care a cunoscut o dezvolare spectaculoasa este Basko. Aici un apartament cu doua camere ce are o suprafata de 58 de metri patrati se poate cumpara cu aproximativ 55.000 de euro.

In Sofia, comparativ cu Bucuresti, preturile sunt mai mici. Astfel, un apartament cu o suprafata cuprinsa intre 60 - 70 de metri patrati dintr-un bloc vechi, de cartier, costa aproximativ 30.000 de euro. Un apartament cu doua camere situat intr-un imobil nou cu o suprafata de 88 de metri patrati costa 79.000 de euro.

Pretul pe metru patrat cel mai mare se gaseste in capitala bulgara, cu 900 de euro pe metru patrat. Ea este urmata de Varna si Burgas unde pretul pe metrul patrat ajunge la 600 de euro.

ROMANIA

Pana in anul 2003, piata imobiliara din Romania a avut o crestere relativ lenta, aproximativ de maximum 5% pe an. In anul 2003, din cauza lipsei de spatiu locativ si aparitiei creditelor ipotecare si imobiliare a avut loc o explozie a preturilor care au crescut cu peste 50% anual. Specialistii estimeaza ca preturile la imobile vor cunoaste, odata cu aderarea, corectii importante in jos. Unii specialisti admit scaderi cu pana la 10%, altii considera Romania o piata atipica unde numarul de dezvoltatori este redus si facilitatile pentru invesitori lipsesc. Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a spus, in mai 2006, ca preturile de pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie in pragul aderarii Romaniei la UE.

Alaturi de tarile din Europa, Romania tinde sa devina o piata imobiliara atractiva atat pentru segmentul rezidential cat si pentru cel al terenurilor, dupa cum reiese dintr-o analiza realizata, in august 2006, de agentia imobiliara EDIL Cluj-Napoca.

Analistii estimeaza ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, preturile terenurilor vor cunoaste corectii majore in jos in zonele in care nu exista infrastructura sau unde nu se pot construi decat anumite tipuri de cladiri. Acesta tendinta de scadere a preturilor va aparea si in cartierele in care se va ajunge la o saturatie a dezvoltatorilor dintr-un anumit segment.

Pana in momentul aderarii, tendinta pe acest segment este de crestere a preturilor, dar nu cu aceeasi rapiditate ca pana acum.

Cele mai consistente profituri, pe termen scurt, sunt garantate in continuare de zonele rezidentiale. Nici segmentul spatiilor de birouri nu isi pierde din atractivitate, dar viitorul va apartine spatiilor industriale si de logistica. Spatiile de retail vor fi mai rentabile datorita suprafetelor reduse localizate in centre comerciale moderne.

Iata situatia preturilor locuintelor (in euro/mp) in capitalele europene:

Preturile locuintelor (in euro/mp) in cateva zone rezidentiale de referinta din Capitala:

Bloombiz

si

NewsIn