Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariile romanesti au crescut cel mai repede

Salariile romanesti au crescut cel mai repede

Salariul mediu brut din Romania a avut, incepand cu 2001, o crestere anuala cu mult peste ratele inregistrate in tarile din regiune, precum Bulgaria, Polonia, Croatia, Slovenia sau Ungaria, potrivit economistului sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea. In ultimii patru ani, salariul mediu brut din Romania a avansat cu cel putin 22,5% pe an, nivelul corespunzator lui 2004. Veniturile salariale medii au urcat cu 48,9% in 2001, 27% in 2002 si 24% in 2005. Tarile din regiune au consemnat cresteri salariale de sub 10% anual, mediile din 2004 plasandu-se in intervalul 2%-7%, cu mult sub ceea ce s-a intamplat in Romania. Lazea a confirmat calculele expertilor Fondului Monetar International, care au sustinut ca in perioada octombrie 2004-octombrie 2005 salariile bugetarilor din Romania au crescut cu 50a. El a afirmat ca si in cazul profesorilor a existat o majorare in termeni reali a salariilor de peste 40%.

Pericol de scumpiri

In opinia lui Lazea, mentinerea deficitelor publice si a salariilor in limite rezonabile va fi esentiala anul viitor pentru succesul dezinflatiei. Pe de alta parte, economistul sef al BNR a tinut sa precizeze ca estimarea privind inflatia pentru acest an, de 9,1%, publicata in raportul Comisiei Europene, reprezinta valoarea medie, care este foarte apropiata de nivelul prognozat de banca centrala, si nu inflatia decembrie/decembrie.

Oficialul sustine ca in cazul unei cereri in crestere necontrolata s-ar putea ajunge chiar la o reinflamare a inflatiei.

"Nu exista proiecte, exista doar ganduri. Daca-i intrebi pe cei care spun ca au proiecte unde sunt studiile de fezabilitate, unde sunt terenurile pe care se construieste sau avizele de mediu si celelalte autorizatii, vei vedea ca nu detin nimic." Valentin Lazea, economistul sef al BNR

"Noi ne mentinem previziunile de 8,1%-8,3% pentru inflatia raportata decembrie la decembrie. Cred ca este regretabil ca dupa atatea discutii privind inflatia se mai fac inca astfel de confuzii." Valentin Lazea, economistul sef al BNR.

Evenimentul Zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 794 ori