Romania se poate apropia de inflatia zonei euro - Lazea

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 15:07
1986 citiri
Romania se poate apropia de inflatia zonei euro - Lazea

Romania are sansa istorica de a se apropia foarte mult de inflatia zonei euro, in conditiile in care aceasta a crescut peste valoarea-tinta de 2%, 2,5% ca medie a eurozonei in iulie 2011, a declarat sambata economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, potrivit NewsIn.

"Romania are sansa istorica de a se apropia foarte mult de inflatia zonei euro, in conditiile in care aceasta a crescut peste valoarea-tinta de 2% (2,5% ca medie a eurozonei in iulie 2011) si in conditiile in care Banca Centrala Europeana va fi obligata la o politica monetara acomodativa pe termen mediu", a mentionat Lazea.

Economistul-sef al BNR a mentionat ca, daca politica montara a BNR va fi sprijinita in mod ferm de polititcile fiscala si salariala, este posibila atingerea unei inflatii de 3,5% in decembrie 2012, cu perspectiva situarii ei sub 3% in 2013-2014.

"O mare parte din inflatia din Romania este de natura structurala si va necesita o perioada lunga de timp pentru a fi eliminata. Deloc intamplator, tari precum Slovacia (inflatie de 3,8% in iulie 2011) sau Estonia (inflatie de 5,3% in iulie 2011) au rate ale inflatiei peste media eurozonei, datorita necesitatii de a corecta decalajele de PIB exprimat la paritatea puterii de cumparare", a mai spus Lazea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#romania, #lazea, #inflatie zona euro, #zona euro, #criza , #stiri Valentin Lazea