Lazea: Romania nu poate limita iesirile de capital din tara

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 11:12
2312 citiri
Lazea: Romania nu poate limita iesirile de capital din tara

Romania nu poate veni cu masuri de limitare a fluxului de capital, ca stat membru al Uniunii Europene, si orice initiativa in acest sens ar fi un semnal gresit, imediat penalizat de piete, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Romania are contul de capital complet liberalizat de la 1 septembrie 2006. Ca stat membru al UE, Romania nu poate veni cu masuri de limitare a fluxului de capital."

O astfel de intentie ar fi penalizata de piete, crede economistul-sef BNR.

"Daca o astfel de masura s-ar lua concertat, la nivelul UE, ar fi acceptabil, dar si asa ar fi gresit, Uniunea Europeana si-ar trage singura un glont in picior", a mai spus Lazea.

Eventualul acord cu FMI si CE ar imbunatati perceptia externa a Romaniei

"Indiferent daca bancile-mama ar gasi bani, tone de euro pe care sa le arunce in Romania, costul riscului de tara ar ramane tot acelasi. Indiferent cat de multi bani ar veni, problema perceptiei exista si trebuie rezolvata", a spus Lazea.

Dintre principalele efecte pozitive pe care le prezinta un pachet extern de finantare, economistul-sef al BNR considera ca esentiala este ameliorarea perceptiei mediului extern.

"Eventualul acord cu FMI si CE are cateva componente principale, de finantare-ajustare: sa creasca rezervele internationale, sa amelioreze perceptia mediului extern si sa intareasca dorinta autoritatilor romane pentru reforme structurale. Al doilea punct, privind perceptia asupra Romaniei a mediului extern este punctul critic", a afirmat Lazea.

El a subliniat ca dezechilibrul extern, precum si politica fiscala prea relaxata au jucat un rol important in deteriorarea perceptiei asupra Romaniei, care s-a materializat si in retrogradarea de catre agentiile de rating.

"In Europa exista foarte multe tari cu crestere economica apropiata de zero si inflatie sub 7%, dar foarte putine state cu deficit extern peste 12% din PIB si deficit bugetar peste 5% din PIB", a spus Lazea. El considera eronata parerea ca statul ar trebui sa intervina mai mult, pompand mai multi bani in economie, pentru a limita efectele crizei.

"Daca Guvernul ar injecta 3 miliarde in economie, gestul ar putea duce la iesirea a 6 miliarde. Orice gest care se vrea ajutator, dar risca sa strice credibilitatea, este gresit", a explicat economistul.

Lazea a precizat ca face declaratiile in nume propriu, fara ca aprecierile sale sa reprezinte punctul de vedere oficial al BNR.

 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#capital, #lazea, #romania , #stiri Valentin Lazea