Lazea: Romania are nevoie de o rata de crestere sustenabila

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 01:35
1592 citiri
Lazea: Romania are nevoie de o rata de crestere sustenabila

Romania are nevoie de o rata de crestere sustenabila a PIB-ului, nu neaparat de crestere ambitioasa, ci o rata de crestere care lasa loc autofinantarii si nu indatorarii progresive, a declarat Valentin Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit Newsin.

"Oamenii ar trebui sa aiba rabdare, dar nu au. Este nevoie de o schimbare de mentalitate. Prin mentalitate vreau sa spun ca trebuie sa privim catre viitor in termeni de rata de crestere sustenabila a PIB-ului, nu neaparat de crestere ambitioasa - o rata de crestere care lasa loc autofinantarii si nu indatorarii progresive", a precizat Lazea.

El a declarat ca PIB-ul a crescut prea repede in ultimii ani, inregistrand astfel o crestere fortata, care a depasit o rata optima.

In al doilea rand, nici calitatea nu a fost cea potrivita, sustine reprezentantul BNR. Din 2008, cand am inceput sa fortam ritmul de crestere al PIB-ului, rezultatul a fost o deteriorare a indicatorilor ecomomici, mentionandu-se astfel deterioratea contului curent.

"In momentul in care investitorii straini de la Londra, New York sau din alta parte vad un deficit de cont curent de 11-13% din PIB nu pot decat sa se panicheze. In legatura cu aceasta deteriorare vine datoria externa", a spus Lazea.

El a declarat ca investitorul strain este "un animal usor de speriat", in conditiile in care se uita la deficitul de cont curent sau la deficitul bugetar. "Romania ar trebui sa creasca intr-un mod decent fara sa acumuleze dezechilibre", a spus Lazea.

El a subliniat ca Romania nu poate creste decat in prezenta investitiilor straine. Investitiile nu au fost facute in sectoare precum industrie sau turism "care pot genera valuta si care pot duce la micsorarea datoriei generale, sustine Lazea.

El a declarat ca, si in prezent, cele mai multe investitii vin in servicii si constructii, in ciuda faptului ca industria este singurul sector care s-a descurcat bine si a inregistat crestere. "Oamenii investeasc in aceste sectoare nonperformate pentru ca este mai usor sa investesti in alta parte decat in industrie", a subliniat Lazea. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#crestere, #economica, #investitii, #lazea , #stiri Valentin Lazea