Lazea: Nu este moral ca toate bancile sa plateasca o taxa suplimentara

Joi, 24 Iunie 2010, ora 00:26
1938 citiri
Lazea: Nu este moral ca toate bancile sa plateasca o taxa suplimentara

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a declarat ca nu este moral ca toate bancile sa plateasca o taxa suplimentara, intrucat numai unele institutii de credit au beneficiat de bani publici din partea statelor in care opereaza, informeaza Mediafax.

"Cred ca acele banci care au beneficiat de bani publici in tarile lor - trebuie sa subliniez ca Romania nu a dat niciun fel de bani publici pentru sprijinirea vreunei banci-, acelea si numai acelea ar trebui sa plateasca intr-un fel sau altul.

A baga toate bancile la gramada sub o asemenea taxa nu cred ca este moral pentru ca ar insemna un fel de socializare a pierderilor, adica ar trebui sa plateasca taxa aceasta si acele banci care nu au beneficiat de bani publici", a declarat Lazea la emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminica la PRO TV.

El a precizat ca declaratiile sunt in nume personal, adica nu reprezinta un punct de vedere oficial al bancii nationale. Intrebat daca scaderea salariilor si pensiilor, si cresterea unor taxe pentru cei din sectorul privat sunt morale, Lazea a spus ca moralitatea trebuie judecata si intertemporal.

"Vreau sa va spun ca generatia noastra, a celor de 40-50 de ani, este generatia din Romania care este pe cale sa lase fiilor si nepotilor cea mai mare datorie publica facuta de aceasta tara pe timp de pace.

Si iata de ce este moral sa vorbesti ca atunci cand ai creat o problema, tu, ca generatie, tot tu, ca generatie, sa o rezolvi. Nu este normal si moral ca altii sa vina sa astupe gaurile pe care le-ai facut tu din nebagare de seama, din nestiinta, din lacomie, sau din «n» motive", a continuat economistul.

Mai mult, intrebat daca nu generatia de politicieni a fost cea care a gresit, Lazea a replicat ca populatia a fost principalul beneficiar al creditelor cu buletinul si al consumului excesiv.

"Nu generalizez deloc pentru ca fiecare tara are clasa politica pe care o merita si, sa fim seriosi, de aceste credite date cu buletinul si de consumul excesiv nu au beneficiat in primul rand politicienii. A beneficiat marea masa a populatiei, care s-a indatorat peste masura, fara sa se gandeasca ca va veni si scadenta pentru acest moment", a explicat Lazea.

El a aratat ca in ultimii zece ani au existat doua perioade principale din punct de vedere al evolutiei economiei, respectiv 2000 - 2003 si 2004 - 2008. "Intre 2000 si 2003, PIB-ul si salariile s-au dublat, dar intr-o maniera sanatoasa pentru ca nu era o crestere bazata pe consum, ci echilibrata si pe investitii si pe consum si pe exporturi.

Intre timp, in perioada 2004- 2008, PIB-ul si salariile s-au dublat din nou, dar intr-un mod cu totul nesanatos", a aratat economistul.

El a mentionat ca intre 2000 si 2003 situatia finantelor publice era "extrem de sanatoasa", ca deficitul bugetar se situa in fiecare an sub nivelul de 3% din PIB, datoria publica scadea an de an, de la aproximativ 20% din PIB la 12%, si ca sistemul de pensii era autosustenabil.

"Eram intr-un ciclu financiar virtuos, si cu toate astea salariile si PIB-ul s-au dublat. Lucrul asta lumea nu il stie in tara asta. (...) Nu este trecutul, este lectia pe care nimeni in tara asta nu a adus-o in fata publicului", a mai spus Lazea.

El a dat ca exemplu ca doar cinci state din lume au reusit pana in prezent sa inregistreze crestere economica de peste 5% timp de 10 ani, acestea avand o situatie demografica pozitiva.

"Toate acele tari erau state cu o demografie favorabila, adica tari in care (...) sporul populatiei era pozitiv. Nicio tara cu spor demografic negativ, cum este Romania, si nicio tara europeana in orice caz, nu a putut sa creasca cu peste 5% timp de peste 10 ani", a explicat economistul-sef al BNR.

Potrivit oficialului bancii centrale, investitorii sunt foarte atenti in prezent la statele unde isi orienteaza banii, iar cele mai vulnerabile sunt cele care s-au supraexpus si care au o demografie nefavorabila.

"Asadar aceasta faimoasa si fabuloasa crestere economica, care intre timp a devenit vitelul de aur la care toti se inchina, ar trebui calificata in sensul ca ar fi fost mai bine sa fie mai mica si mai sanatoasa", a spus Lazea.

El a spus ca, in primul rand, Romania trebuie sa se gandeasca la modelul de crestere economica, care trebuie sa fie similar cu cel din perioada 2000 - 2003. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#lazea, #banci, #taxa, #suplimentara, #credit , #stiri Valentin Lazea