Lazea lauda Guvernul pentru ca nu relaxeaza politica salariala

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 12:26
1818 citiri
Lazea lauda Guvernul pentru ca nu relaxeaza politica salariala

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat sambata ca, din perspectiva perceptiei externe, este laudabila intentia Guvernului de a nu relaxa politica salariala si cea referitoare la pensii in orizontul urmatorilor trei ani, in pofida calendarului electoral, precizeaza NewsIn.

"Strategia fiscal-bugetara recent aprobata de Guvern constituie un pas in directia buna, prin intentia de a reduce deficitul bugetar consolidat (conform ESA) de la 4,4% din produsul intern brut (PIB) in 2011, la 3% din PIB in 2012, la 2,5% din PIB in 2013, respectiv la 2,2% din PIB in 2014.

Laudabila, din perspectiva perceptiei externe, este si intentia Guvernului de a nu relaxa politica salariala si cea referitoare la pensii in orizontul urmatorilor trei ani in pofida calendarului electoral", a mentionat Lazea.

Economistul-sef al BNR a mai spus ca, totusi, Guvernul trebuie sa fie pregatit pentru a face "chiar mai mult asa-numitul 'Plan B' in cazul materializarii unor riscuri". El a declarat ca, in primul rand, trebuie avut in vedere ca, potrivit calculelor Comisiei Europene si ale Bancii Centrale Europene, deficitul bugetar in termeni ESA al Romaniei se va situa la circa 3,6% din PIB in anul 2012, chiar in ipoteza optimista a unei cresteri eonomice de 4%.

"In al doilea rand, perspectivele de crestere economica s-ar putea sa trebuiasca a fi revizuite in sens descendent (avand in vedere contextul international si pierderea de tractiune a exporturilor), spre 2,5% in 2012, caz in care deficitul bugetar ESA s-ar situa la aproximativ 4,2% din PIB", a mai spus economistul-sef al BNR.

In al treilea rand, Lazea sustine ca se face ipoteza ca intreprinderile de stat neviabile (care timp de trei ani au acoperit mai mult de jumatate din pierderi prin subventii de la buget) vor fi fost rezolvate in anul 2012, nemaicontribuind la cresterea deficitului bugetar ESA.

"Exista riscul ca acest lucru sa nu se materializeze, fapt care necesita masuri de compensare", a spus economistul-sef al BNR.

"Criteriul deficitului bugetar este urmarit cu cea mai mare atentie de organismele europene, de institutiile financiare internationale, de agentiile de rating, de investitorii straini si de speculatori.

De aceea, orice masuri de reducere a acestuia - si chiar masuri de reducere suplimentara, in cazul materializarii unor riscuri - sunt esentiale pentru capacitatea Romaniei de a se imprumuta in conditii rezonabile", a mai spus Lazea.

#lazea, #politica fiscala , #stiri Valentin Lazea