Lazea: Guvernul nu a inteles principiul de baza al economiei

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 12:27
1335 citiri
Lazea: Guvernul nu a inteles principiul de baza al economiei

Economistul-Sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat pentru NewsIn, miercuri, ca atat timp cat guvernul nu poate restructura sectorul public prin disponibilizarea a 250.000 de angajati, bugetul trebuie compensat prin masuri de austeritate, transmite NewsIn.

El sustine ca masurile de austeritate, prin care guvernul taie 15% din pensii si 25% din salarii, vor disciplina populatia, si vor crea un nou comportament financiar, in pofida dificultatilor pe care le presupun.

"Masurile de austeritate trebuie sa tina atat timp cat e necesar. De vreme ce guvernul nu poate restructura 250.000 de angajati din sectorul public, trebuie sa compenseze aceste cheltuieli cu ceva", a explicat Lazea, pentru NewsIn.

"Faptul ca avem aceste masuri de austeritate poate fi comparat cu a avea un regim monetar fix. Asta dovedeste ca Romania poate trai intr-un regim cu moneda fixa, desi, intr-un fel, acest lucru e dificil pentru romani, fiindca ii face sa se comporte ca germanii", a mai spus Lazea, care a explicat ca ofera aceste comentarii in nume propriu, fara a exprima opinia bancii nationale.

El sustine ca una din cele mai mari probleme ale Romania e reprezentata de incapacitatea guvernului de a respecta principiul economic de baza conform caruia nu e bine sa-ti finantezi deficitul viitor din venituri temporare.

"In schimb, nu a inteles principiul de baza al economiei, conform caruia nu-ti poti finanta cheltuielile permanente cu venituri exceptionale", a spus Lazea.

"Nu putem sa ne jucam cu generatiile viitoare. Nimeni nu a lasat atatea sarcini pe umerii altor generatii ca a mea, si mi-e rusine pentru acest lucru", a mai spus Lazea.

Cu toate astea, "Romania s-a comportat bine in perioada 2000-2006," guvernele demonstrand ca pot performa, daca economia este stimulata.

In schimb, salariile din sectorul public si pensiile au crescut nesustenabil.

"Avem o diferenta de 4,5% din PIB, nefinantata, cauzata de cresterea salariilor si pensiilor," a mai spus Lazea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#lazea, #guvern, #economie , #stiri Valentin Lazea