Lazea: Datoria pe termen scurt nu ar trebui sa continue sa scada la fel de rapid ca in T I

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 12:44
1372 citiri
Lazea: Datoria pe termen scurt nu ar trebui sa continue sa scada la fel de rapid ca in T I

Datoria pe termen scurt a Romaniei nu ar mai trebui sa continue sa scada la fel de rapid ca in primul trimestru din 2009, a spus, miercuri, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, potrivit Newsin.

La finalul lui martie, datoria pe termen scurt a Romaniei insuma 20,517 miliarde euro, in scadere cu peste 1,68 miliarde euro (7,6%) fata de nivelul de la finalul anului trecut, de 22,2 miliarde euro.

Economistul sef al BNR a mai vorbit de patru schimbari in perceptia economistilor in prezent. Prima este legata de faptul ca, "dintr-o data prezenta bancilor straine e perceputa mai degraba ca un lucru negativ decat pozitiv".

A doua are in vedere ca rezervele valutare, care se raportau in prinmul rand la acoperirea in luni de import, acum sunt raportate mai degraba la datoria pe termen scurt si serviciul datoriei pe termen mediu si lung.

A treia schimbare consta in faptul ca inflatia a devenit mai putin importanta ca stabilitatea financiara, iar a patra - in noul compromis intre inflatie si cresterea economica.

Romania inregistra la finalul lunii martie 2009 o datorie externa totala de 71,632 miliarde euro, in scadere cu peste 1,37 miliarde euro (1,9%) fata de finalul anului trecut, din care 28,6% era datorie pe termen scurt, potrivit datelor publicate, vineri, de BNR.

Banca centrala, care publica pana acum doar datoria pe termen mediu si lung, a inceput sa adauge din februarie si date despre datoria pe termen scurt.

Multi analisti straini au avertizat in ultimele luni despre un eventual pericol reprezentat de datoria pe termen scurt - cu scadenta de pana la un an - asupra Romaniei in 2009, in conditiile restrangerii finantarii disponibile.

Intre timp, Romania a ajuns la un acord cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD pentru o finantare de aproape 20 miliarde euro pentru doi ani, din care 11,8 miliarde euro ar trebui sa intre in acest an.

Datoria pe termen mediu si lung a ajuns la finalul lui martie la 51,115 miliarde euro, fiind cu 0,6% mai mare decat la sfarsitul lui 2008, pe fondul cresterii cu 2% a datoriei externe negarantate public.

Serviciul datoriei externe - pe termen scurt, mediu si lung - a insumat in primele trei luni ale acestui an 11,18 miliarde euro, din care 80,1% (8,961 miliarde euro) a fost pe partea datoriei pe termen scurt.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung - sau raportul dintre serviciul datoriei si exporturi - a fost de 26,6% in trimestru I din 2009, comparativ cu 29,3% in 2008, iar gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute si aur a Romaniei a fost de 8,5 luni de import la 31 martie 2009, de la 5,7 luni de import la finalul anului trecut.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#lazea, # datorie, # inflatia, # banci straine, # rezerve , #stiri Valentin Lazea