Lazea, BNR: E putin probabila intrarea Romaniei in zona euro in urmatorii 10 ani

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 09:15
6496 citiri
Lazea, BNR: E putin probabila intrarea Romaniei in zona euro in urmatorii 10 ani

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei( BNR), Valentin Lazea, apreciaza ca Romania are nevoie de cel putin 9-10 ani pentru a ajunge la un nivel al PIB-ului /locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare de 60% din media UE, fara de care este putin probabil sa fie primita in zona euro.

"La sfarsitul anului trecut, PIB/ locuitor in Romania ajustat la paritatea puterii de cumparare era de 50% din media UE.Tarile cele mai sarace care au fost primite pana in prezent in zona euro au fost Estonia, in 2011, cu un PIB-locuitor ajustat de 66% din media UE si Letonia in 2014, cu un PIB/ locuitor ajustat de 60% din media UE. Este putin probabil ca zona euro sa-si deschida portile unui stat-candidat avand un PIB/locuitor mai mic decat nivelurile amintite, deoarece ar insemna sa isi creeze probleme si sa creeze probleme si statului respectiv", a afirmat Lazea, care a precizat ca acestea sunt opiniile sale si nu angajeaza BNR.

Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor ajustat, a aratat Lazea, Romania ar trebui sa creasca timp de noua-zece ani cu 2 puncte procentuale mai mult decat media europeana.

De exemplu, atunci cand UE isi va relua ritmul mediu de crestere de 1,5% pe an, Romania va trebui sa creasca sustenabil cu minim 3,5% pe an.

Problema, a adaugat Lazea, este aceea ca PIB-ul potential al Romaniei in conditiile actuale, asa cum este determinat de factorii obiectivi care il compun (capital, forta de munca, productivitatea totala a factorilor) este de circa 2% pe an.

PIB-ul efectiv poate varia cu +/-1% fata de PIB potential, in functie de anul agricol mai bun sau mai slab. Politicile nominale (monetare, fiscala) pot stimula doar temporar o crestere a PIB peste potential. Pentru o crestere sustenabila, de durata, este nevoie de politici in sfera reala a economiei, care sa potenteze cei trei factori de productie - capital, forta de munca, productivitate, a explicat Lazea.

Inainte de criza, Romania avea un potential de crestere a PIB de 5% pe an, care s-a redus la 2% dupa criza, din cauza reducerii semnificative a investitiilor straine directe, a scaderii numarului populatiei apte de munca, precum si cresterii modeste a productivitatii.

Economia a trebuit sa se ajusteze la intrari de investitii medii anuale cu 5 miliarde de euro mai mici in 2009-2013 fata de 2004-2008. O modalitate de a compensa acest handicap ar fi fost atragerea in totalitate a fondurilor europene, dar de abia in 2013 intrarile nete de fonduri europene au atins 4 miliarde euro. Forta de munca s-a diminuat semnificativ in acelasi interval, ca urmare a intrarilor mai mici ale tinerilor care au implinit 18 ani (253.000 pe an fata de 364.000 pe an), consecinta a scaderii natalitatii dupa Revolutie.

Nici la productivitatea factorilor - energointensitate, plati electronice, calitatea invatamantului - Romania nu sta mai bine, a precizat Lazea.

In opinia lui Lazea, solutiile ar fi cresterea absorbtiei fondurilor europene, stimularea ramanerii in cadrul fortei de munca a persoanelor din categoria de varsta 65-74 de ani, care sunt capabile si dornice sa munceasca, si investitiile in invatamant.

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, mesaj dur pentru români: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”
Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, mesaj dur pentru români: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”
Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a declarat în cadrul unui interviu recent că românii trăiesc peste posibilități, punctând acid faptul că...
#Romania zona euro, #valentin lazea, #pib romania, #zona euro , #stiri Valentin Lazea