Lazea: 40% din PIB, nivelul pana la care se poate merge cu datoria publica

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 16:21
1255 citiri
Lazea: 40% din PIB, nivelul pana la care se poate merge cu datoria publica

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat luni ca Romania trebuie sa-si defineasca nivelul maxim de acceptabilitate pana la care poate sa mearga cu datoria publica si ca acesta este cel mai probabil in jur de 40% din PIB, informeaza NewsIn.

"Este o idee esentiala faptul ca privirea pietelor de capital din aceasta zona difera fundamental de la o tara la alta si ca ceea ce ii este permis unei tari in materie de datorie publica nu este permis sau acceptat altei tari.

Daca este adevarat ca pietele de capital trateaza tarile in mod diferit, atunci Romania trebuie sa-si defineasca acel nivel maxim de acceptabilitate pana la care poate sa mearga cu datoria publica, probabil ca este in jur de 40% din PIB, si sa se opreasca cu datoria publica acolo, nu la 60%, nu la 80%, nu la 100% din PIB, cum este permis altor tari. Este aceasta lectie inteleasa, internalizata? Ma indoiesc", a declarat Valentin Lazea, cu ocazia lansarii unui raport privind cresterea economica in tarile Europei Centrale si de Est.

La randul sau, economistul Daniel Daianu a precizat ca ceea ce a aratat criza a fost faptul ca diferentele mari intre tari sunt legate de alocarea resurselor, iar tarile care au un deficit de credibilitate trebuie sa fie mai prudente decat cele care isi pot permite sa creasca datoria publica.

"Sunt multe variabile, nu este numai nivelul datoriei publice. Trebuie sa vezi, de exemplu care va fi mersul dobanzilor pe pietele internationale, trebuie sa vezi care sunt posibilele efecte de contagiune, sa vezi o constructie a politicii economice de ansamblu, nu este vorba numai de politica fiscala. Ar trebuie sa-ti imaginezi care sunt fluxurile autonome de capital care sa-ti potenteze sectoarele deschise competitiei externe.

Pietele iti judeca mult mai multe sectoare economice, nu numai politica fiscala. Eu asta incerc sa arat, ca tarile dupa datoriile publice nu se diferentiau, datoriile publice nu au fost mari.

Criza a aratat ca diferentele mari sunt legate de alocarea resurselor, de cat de orientata este catre export o economie, dar tarile care au un deficit de credibilitate trebuie sa fie mai prudente decat cele care isi pot permite sa creasca datoria publica", a spus Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#datorie, #lazea, #nivel, #piete, #publica , #stiri Valentin Lazea