Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lazea: 40% din PIB, nivelul pana la care se poate merge cu datoria publica

Lazea: 40% din PIB, nivelul pana la care se poate merge cu datoria publica

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat luni ca Romania trebuie sa-si defineasca nivelul maxim de acceptabilitate pana la care poate sa mearga cu datoria publica si ca acesta este cel mai probabil in jur de 40% din PIB, informeaza NewsIn.

"Este o idee esentiala faptul ca privirea pietelor de capital din aceasta zona difera fundamental de la o tara la alta si ca ceea ce ii este permis unei tari in materie de datorie publica nu este permis sau acceptat altei tari.

Daca este adevarat ca pietele de capital trateaza tarile in mod diferit, atunci Romania trebuie sa-si defineasca acel nivel maxim de acceptabilitate pana la care poate sa mearga cu datoria publica, probabil ca este in jur de 40% din PIB, si sa se opreasca cu datoria publica acolo, nu la 60%, nu la 80%, nu la 100% din PIB, cum este permis altor tari. Este aceasta lectie inteleasa, internalizata? Ma indoiesc", a declarat Valentin Lazea, cu ocazia lansarii unui raport privind cresterea economica in tarile Europei Centrale si de Est.

La randul sau, economistul Daniel Daianu a precizat ca ceea ce a aratat criza a fost faptul ca diferentele mari intre tari sunt legate de alocarea resurselor, iar tarile care au un deficit de credibilitate trebuie sa fie mai prudente decat cele care isi pot permite sa creasca datoria publica.

"Sunt multe variabile, nu este numai nivelul datoriei publice. Trebuie sa vezi, de exemplu care va fi mersul dobanzilor pe pietele internationale, trebuie sa vezi care sunt posibilele efecte de contagiune, sa vezi o constructie a politicii economice de ansamblu, nu este vorba numai de politica fiscala. Ar trebuie sa-ti imaginezi care sunt fluxurile autonome de capital care sa-ti potenteze sectoarele deschise competitiei externe.

Pietele iti judeca mult mai multe sectoare economice, nu numai politica fiscala. Eu asta incerc sa arat, ca tarile dupa datoriile publice nu se diferentiau, datoriile publice nu au fost mari.

Criza a aratat ca diferentele mari sunt legate de alocarea resurselor, de cat de orientata este catre export o economie, dar tarile care au un deficit de credibilitate trebuie sa fie mai prudente decat cele care isi pot permite sa creasca datoria publica", a spus Daianu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1074 ori
Citeste mai multe despredatorie lazea nivel piete publica