Inflatie de 7,9%: Vor suferi saracii, pentru binele economiei?

Marti, 06 Iulie 2010, ora 09:05
1743 citiri
Inflatie de 7,9%: Vor suferi saracii, pentru binele economiei?

Dupa ce Guvernul a luat decizia de a majora taxa pe valoarea adaugata de la 19 la 24 la suta, Fondul Monetar International a ridicat tinta de inflatie pentru Romania la 7,9%.

Potrivit lui Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania, cresterea taxei pe valoarea adaugata va avea un "efect semnificativ de scurta durata asupra inflatiei", acesta urmand sa dispara in urmatoarele 12 - 18 luni.

De altfel, si oficialii Bancii Nationale a Romaniei au recunoscut ca inflatia ar putea urca, desi deocamdata banca centrala isi mentine tinta de inflatie de 3,5%.

Totusi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca prognoza urca la 8%, insa proiectia finala pentru acest an va fi data publicitatii in luna august.

"O astfel de crestere, transmisa integral, ar produce o crestere de circa 4,2 procente. Insa, in cosul de consum exista produse cu TVA 9% si exista si produse cu TVA zero - ponderea fiind de cam 4% din IPC. Dintr-un calcul aritmetic, tinand cont si de aceste doua elemente, majorarea ar fi cu transmitere integrala de 3,9%", a explicat Isarescu.

Poate fi buna inflatia mare?


Inflatia inseamna cresterea nivelului general al preturilor pentru bunuri si servicii, ceea ce duce la o scadere a puterii de cumparare a consumatorilor. Insa, potrivit unor analisti, inflatia are si efecte benefice.

"Daca exista o tensiune in economie, depinde pe unde o lasi sa iasa la suprafata, ca ea tot trebuie sa iasa. De doi ani, domnul Isarescu tine preturile si tine si cursul (scazute - n.red) si atunci totul se varsa in caderea economiei, ceea ce s-a si intamplat. E ceva foarte rau", a explicat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.

Potrivit spuselor sale, o inflatie mare, in cazul Romaniei, ar face rau doar la nivel teoretic. "Nu spun ca nu afecteaza, dar exista mai mult impresia ca face rau. Daca nu lasi inflatia sa scoata la suprafata ce e rau in economie, si stim cu totii ca este ceva rau, atunci trebuie sa iasa pe undeva. Si ceea ce se petrece este scaderea economiei, cresterea somajului si asa mai departe. Trebuie sa alegem intre aceste doua lucruri", a mai spus Serbanescu.

De altfel, in opinia sa, inflatia trebuie lasata sa-si joace rolul in acest moment. "Dupa mine, e un lucru bun pe care l-a facut FMI-ul, pentru ca nu mai putea fi tinuta tinta cealalta, iar daca se incerca, era un dezastru. Se ducea economia grav in jos. Inflatia nu este influentata de tensiunile din economie. Decizia FMI-ului nu are importanta decat pentru domnul Isarescu, sa-l determine sa nu mai faca aiureala asta, sa tina preturile si cursul", a mai spus analistul.

Saracii vor suferi cel mai mult


In schimb, in opinia lui Valentin Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei, inflatia ridicata nu are avantaje pentru consumatori, in special pentru cei cu venituri reduse.

"O inflatie inalta reprezinta o taxa, e ca si cum ar fi un alt impozit. Ii afecteaza mai tare pe cei saraci. Este un impozit regresiv, pentru ca este mai rau simtit de cei mai saraci si mai putin simtit de cei bogati", a explicat Lazea, pentru Ziare.com.

"Este cel mai rau tip de impozit. De asta se cauta evitarea unei inflatii mari, deoarece este ca o alta taxa", a mai adaugat economistul-sef al bancii centrale.

De asemenea, Lazea a adaugat ca, pentru reducerea inflatiei, trebuie asteptat "sa treaca timpul", pentru ca masura cu un TVA de 24 la suta sa fie ridicata, urmand ca, in timp, sa se revina la nivelul dinainte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#consumatori, #economie, #efecte, #inflatie, #preturi , #stiri Valentin Lazea