Inflatia anuala a coborat la 4,25%

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 10:45
1708 citiri
Inflatia anuala a coborat la 4,25%

Rata anuala a inflatiei a coborat la 4,25%, in apropiere de intervalul tintit de BNR, reiese din datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), transmite NewsIn.

Fata de luna anterioara, preturile au fost cu 0,35% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preturile la marfurile nealimentare au ramas aproape neschimbate.


La servicii s-a inregistrat o crestere de 0,83%.


In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preturi a fost raportata la fructele proaspete, care s-au ieftinit cu peste 17% fata de luna anterioara. Alte reduceri importante au mai avut loc la cartofi, cu 11,5%, dar si la alte legume si conserve de legume, unde preturile au coborat cu 10,6%.


La polul opus, o crestere importanta de preturi a avut loc la oua, care s-au scumpit cu 5,2% fata de luna precedenta.


Preturile la marfurile nealimentare, printre care confectii, incaltaminte, tutun tigari, dar si energie electrica si gaze, au ramas aproape neschimbate fata de luna anterioara.


Serviciile s-au scumpit in principal pentru transportul feroviar, cu 10,2%, apa, canal, salubritate cu 3,78%, dar si pentru transportul urban si interurban cu 1,29% si, respectiv, 1,23%.


De la inceputul anului, cele mai mari cresteri de preturile au fost inregistrate de marfurile nealimentare, care s-au scumpit cu 3,33%, urmate de cele pentru servicii, cu 1,95%.


La alimente, cresterea de preturi a fost mult mai mica, de 0,44%.


Economistul sef al BNR, Valentin Lazea a afirmat sambata ca Romania are o sansa istorica, de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a BNR va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale. Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

 

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#inflatie, #preturi consum, #ieftinire alimente, #rata anuala inflatie , #stiri Valentin Lazea