Guvernul se asteapta la dublarea investitiilor straine pana in 2014

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 15:48
1700 citiri
Guvernul se asteapta la dublarea investitiilor straine pana in 2014

Guvernul mizeaza pe dublarea volumului de investitii straine in urmatorii trei ani, la 5,8 miliarde de euro, dar intentioneaza ca in acelasi interval sa reduca la jumatate plafonul garantiilor de stat care pot fi emise de Ministerul Finantelor si autoritatile locale, pentru a diminua riscul bugetar, conform Mediafax. 

Proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document obtinut de MEDIAFAX si pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene, releva ca Guvernul se asteapta ca in acest interval valoarea investitiilor straine sa creasca de la 3,6 miliarde de euro (2,8% din PIB) la 5,8 miliarde de euro (3,3% din PIB).

"In 2010, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit in crestere cu doar 1,1% fata de 2009, cu o pondere in PIB la 4,1%, iar finantarea deficitului de cont curent s-a realizat in proportie de 54,3% prin investitii straine directe. Pentru 2011 se asteapta ca deficitul de cont curent sa se mentina in limite sustenabile, astfel incat sa reprezinte 4,4% din PIB, fiind acoperit prin investitii straine directe in proportie de 63,9%", se arata in document.

Anul trecut, investitiile straine directe au totalizat 2,596 miliarde euro, in scadere cu 25,57% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro. Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, care au insumat 2,04 miliarde de euro, restul intrarilor, de 556 de milioane de euro, reprezentand credite intra-grup.

In primele doua luni ale acestui an, investitiile straine directe in Romania au crescut de peste doua ori, la 294 milioane de euro, comparativ cu suma de 140 de milioane de euro raportata pentru perioada similara a anului trecut, si au finantat integral deficitul contului curent.

In luna februarie, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, arata ca Romania concureaza pentru atragerea de investitii straine numai prin forta de munca ieftina si fiscalitatea relativ redusa sau inexistenta din unele zone, precum impozitul pe profit sau pe terenuri si case.

Proiectul programului de convergenta releva totodata intentia Guvernului de a reduce la aproximativ jumatate plafonul anual al garantiilor de stat care pot fi emise de catre Ministerul Finantelor si unitatile administrativ-teritoriale, de la 10 miliarde de lei in 2012 la 6 miliarde de lei in 2013 si 2014, pentru diminuarea riscului bugetar.

"Avand in vedere stocul in descrestere al garantiilor emise in trecut si faptul ca in perioada de crestere economica acest instrument nu a fost utilizat decat punctual (in 2008 nu au fost emise garantii de stat), estimarile privind platile ce urmeaza a se efectua din bugetul de stat in contul garantiilor de stat urmeaza un trend descendent, de la 0,1 % in PIB in anul 2011 la 0,04 % in 2014", se arata in document.

In interiorul acestui plafon intra garantiile de stat emise pentru imprumuturile contractate de firme, cele emise pentru programul "Prima Casa", cele pentru cofinantarea proiectelor sustinute din fonduri UE, precum si cele pentru reabilitarea termica a imobilelor.

 

Pentru acest an, Fondul Monetar International a permis Guvernului sa dubleze plafonul garantiilor acordate companiilor de stat sau private, de la 7,6 miliarde de lei la 14 miliarde de lei, limita care va putea fi chiar depasita cu pana la 9,6 miliarde de lei pentru garantii acordate in proiectul Nabucco. 

 

Premierul Emil Boc a anuntat, anul trecut, ca firmele private care au castigat proiecte europene vor avea posibilitatea sa primeasca garantii guvernamentale pentru a contracta imprumuturi cu care sa sustina financiar aceste proiecte de investitii. 

Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#investitii straine, #prognoze economice, #guvernul romaniei , #stiri Valentin Lazea