Economistul-sef al BNR solicita prioritizarea investitiilor

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 16:42
1952 citiri
Economistul-sef al BNR solicita prioritizarea investitiilor

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, sustine ca ponderea investitiilor in PIB trebuie prioritizata, in contextul in care Romania ocupa locul trei in UE, in functie de ponderea investitiilor in PIB, precizeaza Mediafax.

"Foarte important de inteles este ca Romania, ca si pondere in PIB a cheltuielilor de investitii, se afla printre primele trei locuri in Europa, numai ca nu ne-ar ajunge nici 100% din PIB la cele 40.000 de proiecte deschise astazi. O primarie nu poate sa aiba si scoala, si poduri, si dispensar, si drumuri si stadioane, cum si-au deschis toate in ultimii 20 de ani.

Ceea ce se intampla in unele locuri la nivel central trebuie replicat la toate nivelurile. Si atunci avem acest paradox, cheltuieli de investitii ca procent din PIB printre cele mai mari din Europa si necesitati nelimitate si neprioritizate", a spus Lazea, in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul Investitorilor Straini (CIS).

El a aratat ca prioritizarea investitiilor este necesara si datorita faptului ca este solicitata de Comisia Europeana, in cadrul semestrului european.

"Sititi ca Romania trebuie sa trimita in fiecare primavara programul national de reforma si programul de convergenta, iar acestea trebuie sa fie consistente unul cu altul. Este un exercitiu de prioritizare care poate ajuta autoritatile sa-si definitiveze anumite proiecte. Este un bun exercitiu", a spus economistul.

Pe de alta parte, Lazea a atras atentia ca este nevoie de constientizarea diferentelor regionale importante existe in Romania.

"Trebuie sa constientizam ca Romania este pe locul doi ca diferente regionale, dupa Marea Britanie. Programul acesta nu vorbeste nimic despre Moldova. Nu s-ar parea ca in Romania sufera foarte multa lume de teama dezechilibrelor regionale si lucrul acesta se vede, suntem pe locul 26 din 27 de state", a subliniat economistul-sef al BNR.

Intrebat despre dublarea investitiilor straine directe in primele doua luni ale acestui an, Lazea a mentionat ca cifra este imbucuratoare, dar nu este extrem de relevanta intrucat perioada este prea scurta pentru a trage concluzii si trebuie sa existe referire la faptul ca anul trecut a fost foarte slab, deci exista un efect de baza.

Totodata, Lazea a spus ca mai important decat cantitatea investitiilor straine realizate este calitatea investitorilor.

"S-a vehiculat o cifra de cantitate. S-a vorbit de aproximativ 25 de miliarde de euro in urmatorii 5-6 ani. Ceea ce pare foarte plauzibil, daca pana acum a atras circa 50 de miliarde de euro. Dar mai important decat cantitatea mi se pare calitatea investitorilor, si calitatea sau tipul de investitorii pe care Romania sau orice tara o atrage depinde de conditiile macroeconomice si conditiile institutionale", a continuat economistul.

El a mentionat ca in Romania conditiile macroeconomice vor trebui sa respecte criteriile de convergenta nominala.

"Deci nu vom avea - poate multi investitori straini spera - o relaxare pe partea de inflatie, deficite extern si intern, datorie publica si asa mai departe, nu numai pentru ca suntem acum parte din pachetul euro plus si acordului cu FMI, ci si pentru ca chiar daca nu am face parte din cele doua programe piata de capital ar penaliza brusc si sever orice fel de derapaj", a explicat Lazea.

El a precizat ca riscul de tara pentru Romania s-a imbunatatit semnificativ in ultima perioada.

"Conditiile macroeconomice sunt jumatatea din garantia ca vom atrage o anumita calitate de investitori straini. Pentru ca trebuie sa spunem deschis sunt unii investitori straini care se simt bine daca conditiile macroececonomice sunt relaxate si subrede, sunt altii carora le convin conditiile institutionale la limita legalitatii, dar nu de ei vorbim, ci de cei seriosi.

Astfel, in ceea ce priveste conditiile institutionale, trebuie sa spunem ca studii internationale au relevat faptul ca investitorii straini seriosi se uita la patru aspecte: flexibilitatea fortei de munca, infrastructura, functionarea justitiei si adancimea pietelor financiare", a mai aratat Lazea.

Economistul-sef al BNR a aratat ca Guvernul a "facut destul de multe" in privinta flexibilizarii pietei muncii, iar lucrurile au inceput sa "se miste" in sectorul de infrastructura.

Investitiile straine directe in Romania au crescut de peste doua ori in primele doua luni ale acestui an, la 294 milioane de euro, comparativ cu suma de 140 milioane de euro raportata pentru perioada similara a anului trecut, conform datelor BNR.

Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
Conform unui raport recent, Apple se pregătește să lanseze un iPhone pliabil în următorii ani, încercând să recupereze terenul pierdut în fața rivalilor săi de pe piața...
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI a anunțat recent lansarea GPT-4o mini, un nou model de inteligență artificială compact, dar foarte puternic. Scopul principal al acestui model este să facă motorul GPT-4 mai accesibil...
#valentin lazea, #economist sef, #bnr, #investitii , #stiri Valentin Lazea

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  8. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate
  9. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  10. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice