Banii romanilor din strainatate ar putea fi motorul extinderii bancilor in mediul rural

Miercuri, 28 Noiembrie 2007, ora 14:15
1385 citiri
Banii romanilor din strainatate ar putea fi motorul extinderii bancilor in mediul rural

Extinderea bancilor in mediul rural ar putea stimula economisirea interna, care ar contribui la diminuarea deficitului de cont curent si la exploatarea unei nise de piata care consta in banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate, a spus miercuri economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

Oficialul BNR a estimat sumele intrate in tara de la romanii care lucreaza in strainatate la 3 miliarde de la inceputul acestui an.

"Bancile noastre au un interes slab pentru atragerea economiilor locale deoarece este usor sa atraga finantare din exterior. Acest lucru face sa nu se exploateze potentialul de economisire al mediului rural", a declarat Lazea.

La nivel macroeconomic, Lazea a dat ca argument pentru sub-bancarizarea mediului rural rata foarte scazuta de economisire, de doar 14% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, fata de o medie de peste 20% in statele din regiune.

Lazea a aratat ca exista cerere potentiala si a dat exemplul judetului Caras-Severin, unde doar 4 din 69 de comune au unitati bancare, iar in judetul Iasi o unitate bancara deserveste 19.500 persoane.

Majoritatea unitatilor bancare din mediul rural apartin Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

"Faptul ca 867 de unitati din mediul rural apartin CEC si doar peste 100 de unitati apartin restului de 38 de banci din piata demonstreaza interesul foarte scazut al bancilor pentru potentialii clienti de la tara", a mai spus Lazea.

Economistul sef al BNR a avertizat in privinta expunerii ingrijoratoare a populatiei la riscurile valutare, in conditiile avansului puternic al creditelor in valuta.

Ritmul de crestere a creditelor in valuta a fost de 63,3% in intervalul octombrie 2006 - octombrie 2007, peste ritmul inregistrat de c reditul neguvernamental in ansamblu, care crescuse in octombrie 2007 cu 51,4% fata de octombrie 2006.

Lazea a atras atentia ca "este ingrijorator sa ai un ritm de crestere de peste 50% cand te situezi ca baza la nivelul unor state precum Polonia".

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.