Actualitati Bloombiz (II) - 26 Mai 2006

Vineri, 26 Mai 2006, ora 16:29
1030 citiri

Sistemul Electronic de Plati functioneaza bine * Miliardarul rus al otelului va deveni primul actionar al Arcelor * Opt plaje au primit A"Blue FlagA" * Restructurarea Guvernului, peste o lunaSistemul Electronic de Plati functioneaza bine

Timpul de intrerupere in Sistemul Electronic de Plati a fost foarte mic dupa an de functionare, disponibilitatea sistemului fiind in parametri internationali, de peste 99 la suta, a declarat, vineri, presedintele Transfond, Valentin Lazea, la seminarul organizat de Institutul Bancar Roman privind dezvoltarea SEP.

Presedintele Transfond a prezentat in cadrul seminarului cele mai importante beneficii ale celor trei sub-sisteme ale SEP. "In afara de disponibilitatea sistemului, trebuie remarcata si reducerea semnificativa a costurilor, numai in sistemul platilor de mare valore - ReGIS si in cel de mica valoare -SENT, comisioanele percepute pe aceste sub-masuri s-au redus cu 35 la suta fata de anul 2005", a precizat Lazea.

De asemenea, in sistemul de inregistrare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat - SaFIR, comisioanele s-au redus la jumatate fata de octombrie 2005, cand a intrat sub-sistemul in functiune. "Reducerea semnificativa a costurilor a fost benefica nu numai pentru bancile comerciale ci si pentru clientii acestora", a precizat presedintele Transfond.

Miliardarul rus al otelului va deveni primul actionar al Arcelor

Alexei Mordashov, miliardarul de 40 de ani care are la activ modernizarea combinatului siderurgic rusesc Severstal, va deveni primul actionar al Arcelor, dupa fuziunea celor doua grupuri, informeaza agentiile internationale de presa.

Cu o avere estimata la 7,6 miliarde de dolari de revista americana Forbes, Alexei Mordashov este considerat un administrator modern, relativ discret, care are bune relatii cu Kremlinul.

Fuziunea cu Arcelor, o premiera pentru un grup rusesc din domeniu, "nu se putea face fara un acord politic la cel mai inalt nivel", remarca Rob Edwards, analist la societatea de investitii Renaissance Capital.

Nascut la 26 septembrie 1965 la Cherepovets, un bazin gigant al otelului sovietic situat la o distanta de 400 kilometri de Moscova, acest economist de formatie si-a inceput cariera in cadrul grupului in urma cu 18 ani, in ceea ce se numea pe atunci uzina metalurgica Cherepovets, unde munceau si parintii sai.

Licentiat in economie si inginerie al Universitatii din Sankt Petersburg, Alexei Mordashov a urmat in 2001 un MBA la Universitatea Northumbria din Marea Britanie.

El si-a consolidat controlul asupra actiunilor companiei, din care detine 82 la suta, si a devenit presedinte-director general al grupului metalurgic in 1996.

In 2002 a fost numit presedinte al consiliului de administratie al holdingului Severstal Group, care include, pe langa grupul metalurgic, activitati miniere, constructorul de automobile Severstal-avto, activitati bancare si de asigurari.

Opt plaje au primit A"Blue FlagA"

Federatia pentru Educatie pentru Mediu (FEE) a acordat, vineri, in premiera pentru Romania, distinctia "Steagul Albastru - Blue Flag" pentru plajele din cinci statiuni - Mamaia, Eforie Nord, Neptun, Venus si Saturn, precum si pentru un port turistic din Eforie Nord.

Programul "Steagul Albastru - Blue Flag" are ca scop protectia mediului costier, informarea si educatia populatiei, in principal a turistilor, privind respectarea si protejarea mediului.

Acordarea acestei distinctii, chiar si in conditiile dublarii circulatiei turistice, demonstreaza faptul ca apa Marii Negre intruneste conditiile de calitate ale apei de imbaiere.

Acest program este un simbol al protectiei mediului la cel mai inalt standard, plajele si porturile de agrement care au aceasta distinctie fiind extrem de cautate de turisti, cu precadere de catre cei din Suedia, Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, Franta si Germania.

Restructurarea Guvernului, peste o luna

Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistrita, ca restructurarea si remanierea guvernului se vor produce in mai putin de o luna. "Credem ca se impune cu necesitate ca in guvern sa nu existe mai mult de 14-16 ministri, credem ca ministrul delegat nu mai trebuie sa fie membru al guvernului, ca, in paralel cu guvernul, nu trebuie sa mai existe o structura a primului ministru si ca numarul secretarilor de stat este foarte mare", a spus Oltean.

Acest obiectiv al restructurarii guvernului, considerat scadent de catre PD, ar putea fi atins pana la vacanta de vara parlamentara. In ceea ce priveste remanierea executivului, deputatul PD a declarat ca "nu ne preocupa indeaproape care ministri vor fi remaniati", dar nu a exclus posibilitatea ca partidele din coalitie sa faca schimb de portofolii.

Bloombiz

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei