Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Recomandarile BNR pentru absorbtia fondurilor europene

Recomandarile BNR pentru absorbtia fondurilor europene


Problema fondurilor europene trebuie abordata intr-o alta cheie decat pana acum, un prim lucru care se poate face institutional pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene fiind unificarea institutionala sub o comanda unica, politica si manageriala a fondurilor, a declarat economistul-sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea.

Acesta a identificat trei masuri care ar conduce la cresterea absorbtiei fondurilor europene in Romania.

"Asa cum spunea domnul Daianu, potentialul nostru de crestere in lipsa fondurilor europene este de 2% pe an. Daca am atrage fonduri, am putea ajunge la 3 - 3,5 - chiar 4% pe an. Ce se poate face institutional, pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene? Primul lucru este unificarea institutionala sub o comanda unica, politica si manageriala a fondurilor. Este necesar sa stie Ministerul Transporturilor ce se face la Ministerul Dezvoltarii Regionale, la Ministerul Dezvoltarii Regionale ce se face la Turism in materie de fonduri", a explicat el.

O a doua cale este implicarea bancilor inca din prima faza de pregatire a proiectelor, pentru ca de multe ori acestea sunt nebancabile.

"Eu nu zic sa faca bancherii proiectele, dar pot sa existe firme arondate bancilor de scriere a proiectelor sau acreditate de banci care sa ofere certitudinea ca cel care vine cu proiectul spre a obtine credit acest proiect este bancabil. Nu sa constate ca, dupa ce a dat bani pe proiectare, proiectul se dovedeste a fi nebancabil", a explicat Lazea.

O a treia masura vizeaza introducerea unui minimum de contributie financiara proprie din partea beneficiarului proiectului.

"Toata lumea vrea sa faca proiecte pe bani europeni, dar sa nu puna niciun ban din banii proprii. Este normal ca daca faci asa interesul de a rezolva ceva este zero. Primaria vrea ca toti banii sa vina de la centru, oamenii vor ca toti banii sa vina de la banci etc. Ar trebui sa existe un minimum de contributie financiara proprie", a incheiat reprezentantul BNR.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 6958 ori