Recomandarile BNR pentru absorbtia fondurilor europene

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 16:05
7546 citiri
Recomandarile BNR pentru absorbtia fondurilor europene

Problema fondurilor europene trebuie abordata intr-o alta cheie decat pana acum, un prim lucru care se poate face institutional pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene fiind unificarea institutionala sub o comanda unica, politica si manageriala a fondurilor, a declarat economistul-sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea.

Acesta a identificat trei masuri care ar conduce la cresterea absorbtiei fondurilor europene in Romania.

"Asa cum spunea domnul Daianu, potentialul nostru de crestere in lipsa fondurilor europene este de 2% pe an. Daca am atrage fonduri, am putea ajunge la 3 - 3,5 - chiar 4% pe an. Ce se poate face institutional, pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene? Primul lucru este unificarea institutionala sub o comanda unica, politica si manageriala a fondurilor. Este necesar sa stie Ministerul Transporturilor ce se face la Ministerul Dezvoltarii Regionale, la Ministerul Dezvoltarii Regionale ce se face la Turism in materie de fonduri", a explicat el.

O a doua cale este implicarea bancilor inca din prima faza de pregatire a proiectelor, pentru ca de multe ori acestea sunt nebancabile.

"Eu nu zic sa faca bancherii proiectele, dar pot sa existe firme arondate bancilor de scriere a proiectelor sau acreditate de banci care sa ofere certitudinea ca cel care vine cu proiectul spre a obtine credit acest proiect este bancabil. Nu sa constate ca, dupa ce a dat bani pe proiectare, proiectul se dovedeste a fi nebancabil", a explicat Lazea.

O a treia masura vizeaza introducerea unui minimum de contributie financiara proprie din partea beneficiarului proiectului.

"Toata lumea vrea sa faca proiecte pe bani europeni, dar sa nu puna niciun ban din banii proprii. Este normal ca daca faci asa interesul de a rezolva ceva este zero. Primaria vrea ca toti banii sa vina de la centru, oamenii vor ca toti banii sa vina de la banci etc. Ar trebui sa existe un minimum de contributie financiara proprie", a incheiat reprezentantul BNR.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Valentin Lazea fonduri europene, #fonduri europene BNR, #proiect fonduri europene , #Economist sef BNR