Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Care sunt marile probleme economice in 2011?

Care sunt marile probleme economice in 2011?

Una dintre cele mai importante probleme pe care le va intampina economia in 2011, in opinia analistilor, este politica fiscala a Guvernului, ce include atat politica de cheltuieli, cat si politica de taxe si impozite. Potrivit analistului Valentin Ionescu, ar trebui regandit impozitul pe profit, in vederea unei relaxari care sa porneasca de la baza de impunere, nu neaparat de la impozit in sine.

La intreprinderi trebuie mers pe recalcularea bazei impozitului pe profit. Si acolo poate sa apara o relansare foarte puternica si stimularea productivitatii muncii", a explicat Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.

El a adaugat ca, deocamdata, Romania nu isi poate permite sa reduca impozitele pe forta de munca, "intrucat exista o presiune foarte mare in privinta asigurarii platilor pentru pensii".

Pe de alta parte, Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, sustine ca somajul nu are cum sa scada, in conditiile in care nu se face nimic in privinta taxelor pe forta de munca.

"Nu s-a luat nicio masura care sa stimuleze angajarea personalului, care sa faciliteze accesul mai usor al intreprinzatorilor la derularea afacerilor, pentru ca fiscalitatea este, in continuare, la nivele foarte mari. Daca asupra pretului muncii nu se actioneaza, nu avem nicio sansa ca somajul sa scada. Avem cele mai ridicate costuri cu forta de munca", a precizat Campeanu, pentru Ziare.com.

De altfel, potrivit spuselor sale, in 2011 romanii vor avea o viata mai grea decat in anul anterior, din cauza faptului ca au existat deja doi ani in care s-au acumulat scaderile de venituri, iar, in acest an, efectul va fi mai greu de suportat.

Cheltuielile controlate, exporturile stimulate

Pentru a avea crestere economica in 2011, ar fi nevoie si de un control mult mai strict in privinta cheltuielilor, in special cele care se refera la transferurile de la bugetul central la bugetele locale.

"Asta ar fi o masura importanta. S-a inceput ceva anul trecut, dar nu s-a continuat foarte clar", a explicat Ionescu.

De asemenea, ar trebui eliminate toate cheltuielile arbitrare, cum ar fi programul de sali de sport in mediul rural, despre care analistul crede ca fac "mult rau".


Citeste continuarea pe Ziare.com.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 843 ori