BVB, "masina" de facut bani pentru stat - interviu Valentin Ionescu (BVB)

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 23:00
3265 citiri
BVB, "masina" de facut bani pentru stat - interviu Valentin Ionescu (BVB)

Statul roman ar putea sa abandoneze ideea imprumutului, atat timp cat are o "masina de facut bani": Bursa de Valori. Directorul Bursei din Bucuresti, Valentin Ionescu, crede ca statul roman ar putea scoate nu mai putin de 750 milioane de dolari numai din pachetele reziduale ale Petrom si Transgaz. " Daca statul ar lista si 15% din Romgaz ar mai scoate alte cateva sute de milioane de euro", a mai declarat seful BVB, intr-un interviu acordat Bloombiz.

Care este interesul pragmatic al statului sa listeze companiile de stat pe piata de capital?

Statul, in momentul de fata, este oarecum impins de la spate de acordurile semnate cu FMI si trebuie sa foloseasca ca parghie de finantare piata de capital.

E adevarat ca listarile companiilor de stat la Bursa au intarziat.

Erau hotarari din anii trecuti, cu termene limita intre 2008-2009 pentru listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea.

Lucrurile intarzie, dar e mult pana cand statul realizeaza ca finantarea pe piata de capital aduce beneficii.

Prin listare statul isi pastreaza controlul asupra companiei, ridica suma de bani in conditii transparente,  la un pret corect si isi responsabilizeaza managementul.

Multi sunt sceptici si aduc argumente legate de evolutia titlurilor Fondului Proprietatea si de marimea pietei de capital locale…

Daca vorbim de marimea pietei de capital locale, nu suntem acolo unde ar trebui sa fim, dar daca nu listam nici nu vom ajunge.

Ne uitam la Polonia, unde statul a avut o contributie importanta pe piata de capital.

Polonia a trecut prin criza relativ usor datorita faptului ca piata este puternica, companiile de stat si cele private se finanteaza prin Bursa, fondurile de pensii si fondurile mutuale au resurse necesare sa investeasca pe piata de capital, iar clientii de retail au oportunitatea sa investeasca pe termen mediu si lung.

Acest lucru se poate intampla si la noi prin listarea acestor companii.

Cum au evoluat pana acum actiunile Fondului Proprietatea, in opinia dumneavoastra?

In ianuarie, actiunile Fondului Proprietatea  au fost cotate la un pret mai mare decat acum, dar FP este un caz particular si trebuie tratat ca atare.

In fiecare saptamana vin actiuni noi pe piata pentru ca exista un proces de despagubire si bineinteles ca presiunea la vanzare este foarte mare.

Nu are legatura cu o societate comerciala pe care ar putea sa o listeze statul, cum ar fi Romgaz.

Evolutia aici ar trebui sa fie alta pentru ca Romgaz este o companie, nu un fond creat pentru a despagubi oamenii carora li s-au furat proprietatile in perioada comunista.

Este un caz particular si trebuie tratat separat.

Listarea unor companii precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica ar avea un succes foarte mare pe BVB si ar fi companii cautate de investitori.

Statul se imprumuta in continuare desi vedem in regiune ce se intampla cu Grecia. Cati bani ar putea scoate statul in acest an pentru pachetele listate si ce companii ar trebui luate in calcul?

Daca e sa ne gandim numai la planurile secundare pe care le are statul, de exemplu Petrom si Transgaz, statul roman ar putea scoate 750 de milioane euro numai din aceste pachete reziduale.

Daca statul ar lista si 15% din Romgaz ar mai scoate alte cateva sute de milioane de euro.

Statul isi mentine controlul, responsabilizeaza managementul si ridica si o suma mare de bani, care daca ar lua-o de pe piata interbancara, ar fi mai scumpa si ar depasi  suma pe care statul o imprumuta in fiecare  an.

O sa ajungem la un plafon maxim de indatorare de 60% din PIB,  nu este o solutie. Putem gasi alternative.

Finantarea de pe piata de capital ar fi alternativa si nu-ti creste plafonul de indatorare.

Exista mult "protectionism" pe piata de capital de afara in ceea ce priveste companiile strategice. Ungaria a cumparat 20% din MOL. De ce credeti ca actioneaza astfel statul vecin?

Iniante de asta Ungaria si-a listat MOL, OTP si alte companii mari.

Ungaria are o lichiditate de cateva ori mai mare decat cea din Romania.

Referitor la faptul ca a cumparat o parte din  MOL, a existat o disputa intre OMV si statul maghiar.

OMV ar fi dorit sa preia MOL in anii trecuti, nu a reusit, iar statul maghiar a gasit o posibilitate sa protejeze compania nationala si a trebuit sa cumpere niste actiuni din piata.

Cum vad investitorii straini Romania?

Exista riscul sa nu intram in calculul unor investitori mari sau sa iesim din calculul unora care sunt deja in Romania.

Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le facem.

O imbunatatire a nivelului macroeconomic ar duce la o imbunatatire a rating-ului de tara, care la randul lui ar atrage atentia investitorilor mari care se uita numai la tarile care au investment grade. Implicit, ar intra noi fluxuri de capital pe piata bursiera.

Care sunt sansele ca statul sa vanda 9,84% din Petrom in al II-lea semestru din 2011?

Sansele sunt destul de mari. Sunt discutii in jurul pretului, dar nu stiu cat de mult se poate discuta pentru ca Petrom este o companie listata si trebuie sa te legi de pretul de piata atunci cand faci oferta.

Recomandarea mea este ca pretul sa fie in jurul pretului pietei.

In ceea ce priveste Transelectrica si Transgaz, statul si-a propus sa vanda pe Bursa pachete suplimentare de 15%. Cand vedeti posibile ofertele secundare?

Ofertele secundare ar trebui sa vina in toamna.

Ar fi extraordinar fiindca ar insemna o marire de free-float-ului, care in momentul de fata este relativ mic atat la Transelectrica cat si la Transgaz.

Un pachet suplimentar de 15% ar face ca aceste companii sa intre in atentia unui investitor si mai mare pentru ca free-float-ul ar creste mult, iar volumele zilnice tranzactionate pe cele doua companii ar fi mai mare.

Bursa de Valori Bucuresti este pregatita tehnic, oricand putem sa acomodam aceste oferte.

Dupa cum stiti, a aparut o surpriza placuta. O companie privata, Alro Slatina, doreste sa faca o oferta publica secundara, care este foarte bine venita.

In primul rand este o companie privata si are un free float foarte mic, de 2%..

O oferta secundara de 20% ar face ca aceasta companie sa reintre in atentia investitorilor, iar prin free float-ul liber la tranzactionare s-ar crea lichiditate.

Alro Slatina este cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Sud- Est si obisnuia sa fie o companie de top ca volum de tranzactionare la Bursa, dar datorita scaderii free-float-ului a disparut din atentia investitorilor.

Odata cu aceasta oferta, sper sa reapara interesul pe aceasta companie si sa contribuie la o crestere a activitatii BVB.

Foto: Financiarul.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb, #director bvb, #fondul proprietatea, #listare petrom, #listare transgaz, #valentin ionescu , #stiri Valentin Ionescu