Te gandesti la o calatorie in jurul lumii? Vezi cum si cand sa o planuiesti

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 00:00
7918 citiri
Te gandesti la o calatorie in jurul lumii? Vezi cum si cand sa o planuiesti
Calatorie in jurul lumii

O calatorie in jurul lumii este vacanta suprema pentru orice turist inflacarat. Daca ai decis ca 2012 este anul in care iti vei indeplini acest vis, ar fi bine sa pornesti la drum cu temele bine facute.

Iata un ghid extrem de util pentru oricine doreste sa faca turul Terrei, conform Lonelyplanet.com.

Primii pasi

Cea mai ieftina solutie pentru o calatorie in jurul lumii este sa-si cumperi un bilet de avion "round-the-world" (RTW) de la o singura companie aeriana. Teoretic, orice ruta este posibila, insa daca stii cum functioneaza sistemul RTW, vei reusi sa obtii un pret cat mai mic.

Spre exemplu, operatorul Star Alliance, o coalitie de 27 de companii aeriene, ofera bilete RTW cu un numar maxim de 15 opriri. Membrii acesteia zboara catre 1.185 de aeroporturi din 185 de tari.

Exista cateva reguli bune de stiut: trebuie sa mergi pe o singura directie (est sau vest), sa pornesti si sa te opresti in aceasi tara si sa-ti rezervi toate zborurile inainte de plecare. Poti face modificari pe parcurs, insa vei plati taxe in plus.

De cat timp ai nevoie

Poti strabate tot globul intr-un weekend, daca zbori non-stop. Insa cu siguranta ca nu asta iti doresti, asa ca trebuie sa stii ca durata minima a unui bilet RTW este de 10 zile. Chiar daca pare mult, nu vei avea timp nici sa respiri.

Daca vrei sa ai parte de o calatorie adevarata, fa inconjurul lumii intre doua joburi sau ia-ti un concediu mai lung - de sase pana la 12 luni. Durata maxima a unui bilet RTW este de un an.

Cand sa pleci

Nu vei avea parte de o clima ideala la toate opririle. Asa ca, decat sa-ti planifici calatoria in jurul lumii in functie de anotimp, mai bine concencentreaza-te pe ceea ce vrei sa faci si cerceteaza conditiile din zonele in care vrei sa ajungi. Spre exemplu, daca vrei sa escaladezi Himalaya, ai grija sa nu ajungi acolo in mijlocul perioade musonice. Daca vrei sa inoti cu balenele in vestul Australiei, trebuie sa fii acolo in aprilie-iunie.

Accepta faptul ca vei fi in anumite regiuni in momentul nepotrivit, insa gandeste-te ca lucrul acesta iti poate aduce o serie de beneficii neasteptate. Spre exemplu, daca ajungi in Zambia in sezonul umed, vei avea parte de peisaje magnifice si de preturi mai scazute.

In general, vizitarea oraselor se poate face in orice perioada a anului, insa pentru aventurile outdoor trebuie sa tii cont de vreme.

Unde sa mergi

Cele mai obisnuite si ieftine bilete RTW te vor duce in cateva orase foarte importante. Spre exemplu, Londra - Bangkok - Singapore - Sydney - Los Angeles. Daca vrei sa ajungi pe rute mai putin umblate (ex. Baku - Kinshasa - Paramaribo), pregateste-te sa scoti din buzunar sume de bani mai mari. Costul biletului depinde atat de distanta totala parcursa, cat si de numarul de state vizitate.

Tine minte, nu trebuie sa iei avionul de unde te-a lasat. Spre exemplu, in Australia, poti ateriza la Perth, dupa care calatoresti terestru, si decolezi de la Cairns. Sau poti sa aterizezi la Moscova, sa iei trenul Trans-Siberian si sa decolezi de la Beijing.

Daca nu ai un buget nelimitat, incearca sa petreci cat mai mult timp in state cat mai ieftine.

Cateva ponturi

- Discuta cu un expert inainte sa-ti rezervi biletul. Poate ca vei descoperi un itinerariu la care nu te-ai gandit.

- Fii flexibil! Daca iti modifici data plecarii cudoua-trei zile, poti sa economisesti sume importante. Zborurile din mijlocul saptamanii sunt in general mai ieftine, la fel cum sunt si cele din ziua de Craciun.

- Ia in calcul caile de transport interne.Odata cu dezvoltarea liniilor low-cost, se poate sa te coste mai putin sa-ti cumperi cateva bilete separate de cel RTW.

- Ai grija! Daca nu te urci in avion cand trebuie, este posibil ca operatorul sa-ti anuleze toate zborurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vacanta 2012, #calatorie jurul lumii, #bilet calatorie jurul lumii, #cost calatorie jurul lumii, #idei vacanta, #vacanta lux, #vacanta exotica , #Vacante exotice