Ziua de 1 Mai: Acum si in urma cu 120 de ani

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 00:00
2118 citiri
Ziua de 1 Mai: Acum si in urma cu 120 de ani

Ziua de 1 Mai 2013, prin apropierea sa de Paste, inseamna doar o vacanta prelungita, relaxare si distractie. Istoria zilei de 1 mai, insa, are o vechime de peste 120 de ani si a cunoscut o multitudine de transformari de-a lungul timpului, reprezentand pentru romani, in functie de regimul politic la putere, fie o ocazie de afirmare a drepturilor muncitorilor, fie un mijloc de propaganda.

Sociologul Zoltan Rostas a vorbit, pentru Business24, despre istoria zilei de 1 Mai si cum s-a schimbat semnificatia ei pentru romani in ultimul secol.

Desi pentru multe persoane ziua de 1 Mai aminteste de manifestarile comuniste, originea acestei sarbatori poate fi regasita in Statele Unite ale Americii, simbolul capitalismului occidental.

Astfel, in 1886, la Chicago, zeci de manifestanti pentru micsorarea programului de lucru la 12 - 14 ore pe zi la 8 ore pe zi au fost ucisi de catre fortele de ordine. Masacrul din SUA a devenit un simbol al luptei clasei muncitoare din toata lumea.

Ulterior peste 80 de tari din toata lumea, de la Franta la Suedia, de la SUA pana la Africa de Sud sau Bahrain, au declarat 1 Mai sarbatoare nationala si zi libera.

Ziua Internationala a Muncii reprezinta un eveniment simbol al culturii muncitoresti, initial apusene, dar apoi mondiale, care a suferit insa mari transformari de-a lungul timpului, in special prin dezvoltarea tehnologiilor de varf din ultima perioada.

Regele Carol al II-lea, un entuziast promotor al sarbatorii de 1 Mai

Romania avea un sistem al asigurarilor sociale si al legislatiei muncii foarte bine puse la punct inca din anii 1920, iar sarbatorirea zilei de 1 Mai devenise deja o traditie din perioada interbelica, declara sociologul Zoltan Rostas pentru Business24.

Existau manifestatii muncitoresti in fiecare an, iar apoi muncitorii mergeau la iarba verde in jurul oraselor mari. Locurile unde se reuneau erau bine stabilite de autoritati si pazite de politie pentru a preveni eventuale scandaluri, care erau iscate in special de legionari sau comunisti.

In 1938 - 1939, in perioada dictaturii regale, insusi regele Carol al II-lea a imbratisat sarbatoarea de 1 Mai, in ciuda diferentelor dintre clasa muncitoare si ce presupune o monarhie, spune Rostas.

El a reunit toti muncitorii si patronii in bresle, care au defilat in fata Palatului Regal cu ocazia acestei zile, in contextul in care regele incerca sa-si formeze o imagine de aparator al muncitorilor.

1 Mai, cea mai importanta sarbatoare comunista din anii 1950

In anii 1950 ziua de 1 Mai a devenit cea mai importanta sarbatoare sustinuta de regimul comunist, rivalizand doar cu 7 Noiembrie, ziua Marii Revolutii Socialiste din Rusia de la 1917, declara Prof. Univ. Dr. Zoltan Rostas.

Cu ocazia acestor zile se organizau manifestatii grandioase in Bucuresti si toate centrele de judet. In fruntea coloanei defilau purtatori ai portretelor liderilor comunisti, iar apoi urmau muncitorii din intreprinderi, liceenii si cei ce lucrau in institutiile statului.

Toti reprezentantii intreprinderilor purtau pancarte pe care era scris cu cat fusese depasita productia planificata.

Studentii nu participau insa la defilari, deoarece erau considerati 'un grup de risc', ce nu putea fi usor tinut sub control de fortele de ordine, spune sociologul.

Intr-o tribuna centrala se reuneau reprezentantii Partidului Comunist, Armatei si sindicatelor, iar in celelalte tribune stateau familiile muncitorilor care ovationau manifestantii.

Dupa terminarea activitatilor, muncitorii ieseau la iarba verde, unde continua atmosfera de sarbatoare.

Dar 1 Mai avea si un rol puternic de propaganda. Cea mai mare parte a populatiei locuia in acea perioada in mediul rural, iar sub pretextul acestei sarbatori, ziarele publicau o multime de articole laudative la adresa regimului comunist chiar de la inceputul lui aprilie.

Ceausescu prefera 23 August

Treptat, rolul zilei de 1 Mai a inceput sa scada. Ceausescu nu aprecia dimensiunea internationala a acestei sarbatori, el dorind sa aduca in prim plan simboluri nationale.

Astfel, 1 Mai a devenit mai putin importanta decat 23 August si chiar decat aniversarile zilelor de nastere ale sotilor Ceausescu, precizeaza Rostas.

Totusi, semnificatia acestei zile era suficient de puternica pentru a determina regimul ceausist sa fie preocupat de a asigura populatiei carnea pentru gratar si berea.

In ciuda penuriei de alimente din magazine, Partidul Comunist depunea eforturi majore pentru a asigura acest minim si a preintampina astfel eventuale nemultumiri ale populatiei.

Ziua Tineretului si mersul la mare

Ziua Tineretului a aparut la sfarsitul anilor 1960, cand Partidul Comunist Roman (PCR) dorea sa proiecteze o imagine mai liberala. In acea perioada, in Europa au avut o serie de manifestatii anti-sistem ale studentilor, care au speriat inclusiv conducerea partidului.

Astfel, acestia au decis sarbatorirea zilei de 2 Mai, ca Zi a Tineretului. Studentii au avut cu aceasta ocazie doua zile libere, iar la cantina li s-a oferit un sfert de kilogram de carne de porc si doua beri, isi aminteste Zoltan Rostas.

Tot in aceasta perioada a inceput sa fie popularizat in randul tinerilor mersul la mare, prin organizarea taberelor pentru studenti si dezvoltarea Costinestiului ca statiune a tinerilor.

1 Mai post-decembrist

In primul an dupa Revolutia din 1989, tot ce avusese loc si in comunism era contestat ca fiind comunist, apreciaza profesorul universitar. Dupa doua generatii deja obisnuite sa celebreze 1 Mai Muncitoresc sub drapelul comunist, sarbatoarea era deja considerata ca fiind una comunista.

Totusi, partidele din acea perioada nu au indraznit sa provoace nemultumiri in randul muncitorilor, mai ales in contextul schimbarilor sociale si economice profunde care incepeau sa aiba loc, asa ca 1 Mai a continuat sa fie zi libera si sarbatoare nationala.

Simbolistica sa a inceput insa sa fie uitata, iar in prezent principalul sau rol este acela de zi libera, de iesire din cotidian. Ea raspunde astfel unei necesitati sociale si psihologice de a structura timpul si a asigura deconectarea dupa o perioada de activitate constanta.

Astfel se poate explica cum, dintr-una din cele mai importante victorii ale clasei muncitoresti, 1 Mai 2013, prin apropierea sa de Paste, inseamna doar o vacanta prelungita, relaxare si distractie.

#istorie 1 Mai, #traditii 1 Mai, #1 Mai comunist, #1 Mai perioada interbelica , #Stiri Vacanta