Vacanta la mare - Liant peste decenii intre 1 mai comunist si cel capitalist

Marti, 01 Mai 2012, ora 09:00
3114 citiri
Vacanta la mare - Liant peste decenii intre 1 mai comunist si cel capitalist

Romania a trecut de la celebrele parade de 1 mai, la celebrii mici la gratar, un adevarat simbol national. Sociologul Mircea Kivu sustine ca un singur aspect nu s-a schimbat, odata cu trecerea de la comunism la capitalism: tineretul alege sa-si petreaca vacanta de 1 mai la mare.

Business24: Cum a luat nastere ziua de 1 mai?

Mircea Kivu: Istoric, ziua marcheaza o mare demonstratie care a avut loc pe 4 mai 1886, la Chicago, SUA. Atunci, mai multi muncitori au fost impuscati in timpul unei demonstratii in care cereau ca ziua de munca sa fie de numai opt ore. Sarbatoarea de 1 mai este cu certitudine una sindicala, si a fost mereu o sarbatoare a esichierului stang al politicii.

Ce a insemnat 1 mai inainte de '89?

In Romania, 1 mai a capatat o importanta deosebita in epoca comunista si era marcata tot printr-o minivacanta, fiind doua zile libere, nu una ca acum. Prima obligatie era ca oamenii sa mearga la celebra demonstratie. Nu micii la gratar erau la moda pe vremea aceea, ci cremwurstii, pentru ca pe marginea traseului demonstrantilor erau presarate nenumarate tonete. Pe vremea comunismului, ziua de 1 mai coincidea cu deschiderea sezonului de vara, deci lumea se ducea la strand, iar tineretul, si atunci ca si acum, pleca la mare.

Putem face o comparatie intre 1 mai comunist si 1 mai capitalist?

Cred ca multe diferente nu sunt, pentru ca oamenii, chiar si atunci, considerau ca 1 mai este o scurta vacanta, in timp ce defilarea era pe plan secund. Evident, acum a disparut orice conotatie politica. In schimb, in fiecare an se exploateaza aceasta zi cu serbari ce au iz electoral.

Nu putem construi un viitor coerent si legitim, si cu atat mai putin, nu avem capacitatea de a depasi crizele sociale, politice si economice in care ne zbatem in prezent, fara sa ne cunoastem trecutul. Ce anume din trecutul nostru trebuie sa ne asumam pentru a putea privi in ochi viitorul?

Sa stiti ca scandalurile politice afecteaza o foarte mica parte din populatie. Cred ca 80% dintre romani nu au nicio emotie daca afla ca a cazut guvernul. De ce? Pentru ca oamenii au aratat, in diverse feluri, ca sunt plictisiti de viata politica si de ceea ce le ofera scena politica de dupa 1989. Drept urmare, nu-si imagineaza ca o schimbare de guvern le-ar afecta viata intr-o asa mare masura.

Este, in mod cert, nevoie de o schimbare. Sunt sanse reale ca scena politica romaneasca sa se schimbe, in cazul in care vin din spate oameni tineri?

Cred ca viata politica poate suferi o schimbare, dar nu in sensul in care, la conducerea tarii, se schimba un partid politic cu altul. E vad schimbarea in aparaitia unor forte politice noi, structurate altfel decat cele actuale, si in care oamenii sa aiba incredere. Am sesizat, incepand cu demonstratiile de strada din luna ianuarie, un usor entuziasm, al romanilor, pentru candidatii care sunt din afara zonei traditionale a politicii.

Angajatii Microsoft au o vorba: "Daca in SUA esti 1 la un milion, tine minte ca in China alti 1.300 de insi exact ca tine". Ce anume ii poate impune pe muncitorii romani de astazi pe piata internationala. Cat de diferiti sunt acestia dupa 22 de ani de capitalism?

Din pacate, situatia muncitorilor romani nu este roz. Industriile care functioneaza in Romania isi desfasoara activitatea pe principiul: "aici forta de munca este mai ieftina ca-n alta parte". Iar asta genereaza un cerc vicios: oamenii sunt prost platiti, insa daca ar primi un salariu mai mare, atunci Romania n-ar mai fi competitiva.

Putem scapa de sintagma: "noi de facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc"?

Cred ca in buna parte am scapat. Totusi, in zona privata a economiei, oamenii nu se prea se mai fac ca muncesc. Evident, angajatorii cauta sa obtina o munca la un pret cat mai avantajaos, insa sunt si zone in care este apreciata munca calificata. De exemplu, industria IT din Romania are foarte multi oameni bine pregatiti, insa majoritatea specialistilor din aceasta zona a economiei prefera sa plece sa lucreze in strainatate. Probabil ca, in momentul in care o sa dispara avantajul fortei de munca ieftina, investitorii sa vor orienta catre oamenii cu pregatire temeininica.

#vacanta 1 mai, #parada ziua 1 mai, #vacanta la mare , #Stiri Vacanta