Te-ai intrebat cum e sa sari cu parasuta? "E mai periculos sa treci strada decat sa sari din avion" - Interviu

Duminica, 27 August 2017, ora 09:30
1086 citiri
Te-ai intrebat cum e sa sari cu parasuta? "E mai periculos sa treci strada decat sa sari din avion" - Interviu
Foto: Arhiva personala/Andrei Machedon

Sa te arunci din avion, sa cazi in gol cu viteze care, pe sosea, te-ar lasa fara carnet si apoi sa plutesti lin pana cand simti iar pamantul sub picioare. Pentru unii vis, pentru altii cosmar iar pentru cativa... jobul de zi cu zi.

Dupa cativa ani petrecuti in unitatea de parasutisti militari din cadrul MApN si cam tot atatia de perfectionare in Germania, Andrei Machedon s-a intors in tara pentru a-si trai visul printre norii mioritici.

Aterizarea pe pamant romanesc nu a fost dintre cele mai line, luand contact direct cu birocratia, dar nu s-a lasat descurajat si, dupa multe luni si demersuri, a reusit, impreuna cu alti colegi, sa schimbe legislatia in domeniu.

Iar acum e calauza printre nori oricui doreste o experienta "extrema". O doza de adrenalina, depasirea fricilor sau cresterea increderii de sine - fiecare primeste dintr-un salt cu parasuta exact ce are nevoie.

Despre salturi printre nori, dar si povestea unui roman care a ales sa se intoarca acasa puteti citi mai jos, in interviul acordat Ziare.com de instructorul de parasutism Andrei Machedon.

Cum devine cineva parasutist profesionist? Cand si cum ti-ai dat seama ca ai aceasta chemare mai putin obisnuita?

Chemarea a fost transmisa genetic sau pur si simplu am fost crescut in spiritul zborului, tatal meu fiind parasutist militar, iar unchiul meu pilot de incercare. Jucariile mele erau avioane si parasute, inca imi aduc aminte cand aruncam un parasutist de jucarie de la etaj! Povestile de adormit pe care mi le spunea tata nu erau basme, ci povestiri de la salturile sale, asa ca nu cred ca am avut de ales.

Parasutist profesionist este un concept larg. Primul pas este licenta de parasutist, pe care o poti avea chiar de la 16 ani si cu un numar de minimum 25 de salturi. Pentru a deveni instructor ai nevoie de minimum 500 de salturi si totalizand 6 ore de cadere libera. Acum, 3.200 de salturi si 14 ani mai tarziu, inca am foarte multe de invatat, fiind un sport complex.

De la acest sport asociat cu spiritul liber, cum ai ajuns in armata?

Intr-adevar, este o intrebare pe care inca mi-o pun si eu! Cert este ca exista un spirit al parasutistilor, in orice sistem s-ar face salturile, indiferent de grad si functie, la momentul saltului toti suntem la fel, toti ne supunem acelorasi reguli stricte si acelorasi riscuri, dar si satisfactii. In armata am intrat imediat dupa terminarea facultatii de sport, inca un copil as spune, si am iesit din sistem mult mai matur 4 ani mai tarziu ...citeste mai departe despre "Te-ai intrebat cum e sa sari cu parasuta? "E mai periculos sa treci strada decat sa sari din avion" - Interviu" pe Ziare.com

#salt parasuta Brasov Piatra Craiului, #riscuri salt parasuta Romania, #instructori parasutism Romania , #Stiri Vacanta