Peste 85% dintre agentiile de turism vor fi afectate de impozitul de 1% pe cifra de afaceri

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 12:59
2615 citiri
Peste 85% dintre agentiile de turism vor fi afectate de impozitul de 1% pe cifra de afaceri

Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de pana la 1 milion de euro afecteaza peste 85% dintre agentiile de turism, punandu-le in situatia sa renunte la investitii si la dezvoltarea afacerii, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Industria de calatorii asteapta din partea Guvernului aprobarea reglementarilor care sa corecteze actuala situatie a garantarii pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri inca de acum un an. Sau sa fie propuse masuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agentiilor, pe care ANAT o cere cu insistenta de mai multi ani", arata ANAT, intr-un comunicat de presa transmis duminica.

Specialistii in fiscalitate arata ca cele mai afectate companii vor fi cele care au o marja bruta de profit mai mica de 6,25% sau care inregistreaza pierderi, intrucat vor fi nevoite sa plateasca un impozit mai mare. Este cazul agentiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care platesc o cincime TVA, cheltuieli de functionare si nu ajung la o rata a profitului de 6,25%, mentioneaza conducerea ANAT.

"La un milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000, se scade TVA 19%, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de functionare, cu salariile, chiria, publicitatea) si nu se stie cati bani mai raman. Va putea o agentie sa plateasca 10.000 de euro anual? Greu de crezut si putin probabil", spune Alin Burcea, presedintele ANAT.

Asociatia a cerut saptamana trecuta urgentarea aprobarii noilor mecanisme de garantare a pachetelor turistice, aparitia acestora fiind intarziata. Normele metodologice ale actului normativ referitor la garantare ar fi trebuit sa apara pana pe 16 octombrie. Romania se afla in prezent intr-o procedura de pre-infringement deschisa de Comisia Europeana din aceasta cauza.

ANAT este asociatia patronala agentiilor de turism din Romania, care are membri activi 500 de agentii de turism, cele mai importante din tara, care cumuleaza peste 85% din vanzarile pachetelor de turism si calatorie, estimate la aproape un miliard de euro anual si au impreuna peste 4.600 de angajati.

Industria turismului in Romania are peste 120.000 de angajati si contribuie la economia nationala cu aproape 2% din PIB.... citeste mai departe despre "Peste 85% dintre agentiile de turism vor fi afectate de impozitul de 1% pe cifra de afaceri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agentii turism impozit cifra afaceri , #Stiri Vacanta