In sezonul vinului, invata cum sa alegi unul de calitate - Interviu cu un somelier

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 07:37
2196 citiri
In sezonul vinului, invata cum sa alegi unul de calitate - Interviu cu un somelier
Foto: Marius Bratu

A venit toamna, sezonul vinului, si pana ca iarna sa puna stapanire pe vreme avem timp sa ne bucuram papilele gustative cu roadele vitelor de vie.

Ziare.com a discutat cu somelierul Marius Bratu (Domeniul Muntean), care activeaza de aproape 20 de ani in industria vinului.

Specialistul ne-a vorbit despre cum au evoluat gusturile romanilor in materie de vin, dar ne-a oferit si cateva ponturi pentru a alege un vin de calitate care sa ne rasfete in serile de toamna.

Ce fel de vinuri consuma romanii? S-au schimbat gusturile in ultimii ani si, daca da, cum? Aleg cu mai multa grija?

In primul rand, ne bucuram ca romanii isi indreapta din ce in ce mai mult atentia catre vin, in detrimentul altor bauturi. Chiar daca tari cu o traditie indelungata in domeniu, Franta si Italia, domina atat productia, cat si consumul la nivel mondial, cererea a crescut in Romania si ne bucuram sa vedem ca segmentul premium a crescut.

Din ce am observat, in relatia directa cu clientii si cu restaurantele, romanii prefera vinurile autohtone, iar clasamentul ar fi: alb-rose-rosu. De asemenea, vinul sec incepe sa fie in topul preferintelor, in detrimentul vinului demi-sec sau demi-dulce. Dat fiind ca au aparut foarte multi producatori noi pe piata, cred ca si consumatorul incepe sa fie tot mai atent la vinul ales - la brand, la regiunea din care provine (terroir), la soi.

Suntem in plina toamna. Ce vinuri ne recomandati pentru acest sezon?

Suntem in plina toamna, iar daca vremea frumoasa mai persista, recomand rose-urile lejere (de exemplu, Zana Roza - Merlot Rose Domeniul Muntean, Cote des Roses Rose de la Gerard Bertrand, un vin din regiunea franceza Laguedoc, care castiga teren si care in prezent este supranumita "comoara ascunsa" a Frantei). Pentru zilele mai reci, recomandarea mea ar fi sa ne delectam cu un vin rosu italienesc Chianti Ser Lapo de la Mazzei - "parintele" vinului Chianti clasic sau un vin ceva mai corpolent spaniol Pesquera - Pesquera Crianza).

Dintre cele romanesti, recomand Zana Purpurie (D.O.C Dealu Mare), un Cabernet Sauvignon autentic, foarte reprezentativ pentru Dealu Mare, zona viticola recunoscuta pentru acest soi, fiind pozitionata la aceeasi latitudine cu zona Bordeaux (unde 90% dintre soiuri sunt Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot). Un vin in care interventia oenologului a fost minima, obtinut din struguri recoltati manual, procesati prin zdrobire, fermentat la tancuri de inox, care a trecut printr-o maturare la sticla timp... citeste mai departe despre "In sezonul vinului, invata cum sa alegi unul de calitate - Interviu cu un somelier" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cum alegi vinul, #somelier Marius Bratu, #interviu somelier Marius Bratu , #Stiri Vacanta