Cat costa vacanta de Craciun in pandemie. Bugetul turistilor s-a subtiat teribil

Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 00:04
1103 citiri
Cat costa vacanta de Craciun in pandemie. Bugetul turistilor s-a subtiat teribil
Foto: Pixabay.com

In ultimele luni, turistii romani au renuntat la a mai face rezervari pentru perioada vacantei de iarna in proportie de 90% fata de anul trecut, se arata in studiul realizat de un turoperator cu ajutorul partenerilor revanzatori din intreaga tara.

Acest lucru a fost cauzat si de faptul ca mai toate destinatiile din tarile in care mergeau in anii trecuti sunt pe lista statelor care cer un test COVID sau din care la intoarcere trebuie sa stai in carantina 14 zile.

"Din cei 90% care nu mai pleaca in afara pentru vacanta, 60% se vor orienta catre statiuni montane romanesti, dar nu foarte aglomerate. Am primit foarte multe cereri de oferta pentru statiuni cu partii mai "remote" precum Azuga, Busteni, Ranca, Straja, Slanic Moldova", a declarat Lucian Badircea, director general al unei agentii de turism.

Dintre acestia:

* 27% au solicitat pachete pentru statiuni din nordul Moldovei (Vatra Dornei, Slanic Moldova, Durau, Campulung Moldovenesc)

* 31% au solicitat oferte pentru Transilvania (Arieseni, Baile Tusnad, Harghita Bai, Izvorul Muresului, Toplita, Baile Homorod)

* 40% vor pachete turistice pentru Valea Prahovei (Azuga, Sinaia, Predeal, Busteni, Poiana Brasov)

Rezervarile sunt fara plata

"Totodata, rezervarile nu mai sunt la fel de ferme precum erau anul trecut, turistii romani fiind in expectativa pentru a vedea ce se intampla dupa data de 10 decembrie, cand cel mai probabil se va si deschide sezonul de iarna si de schi. Daca pana la aceasta data stiam, deja, ca majoritatea statiunilor sunt ocupate la o capacitate de 90-95% pentru perioada de Craciun si Revelion, acum, nivelul de rezervare ajunge undeva la 25-30%", a mai spus Badircea.

Rezervarile sunt foarte reduse pentru ca turistii nu stiu daca hotelierii pot sa asigure, in afara de cazare si mesele curente, si petrecerile de Craciun si Revelion, asa cum sunt in pachetele pe care le-au promovat inca din aceasta vara.

Mai mult, 67% dintre rezervari au fost facute cu avans zero, iar 31% au un avans minim de 5 sau 10%. Restul de 2% au platit integral vacanta.

Pachete turistice, mai ieftine si mai scurte

Si valoarea pachetului face diferenta acum. Romanii nu mai aleg pachetele mai scumpe. Daca anul trecut mergeau la hoteluri mai scumpe, de 4 stele, unde plateau 800-900 de euro/ persoana, in Poiana Brasov, acum marea majoritate a solicitarilor au buget de maximum 500 de euro, la 3 stele, pentru pachetele de Revelion. De asemenea, nu mai aleg sa mearga pentru 6 nopti si doar 3 ...citeste mai departe despre "Cat costa vacanta de Craciun in pandemie. Bugetul turistilor s-a subtiat teribil" pe Ziare.com

#vacanta de iarna, #comportamentul turistilor , #Stiri Vacanta