Copenhaga: Parcul multicultural Superkilen, cel mai neobisnuit din Europa Galerie foto

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 13:17
1763 citiri
Copenhaga: Parcul multicultural Superkilen, cel mai neobisnuit din Europa Galerie foto
Foto: (c) forumcopenhagen.dk

Un targ de antichitati, un festival de muzica autohtona si concerte ale unor staruri internationale vor avea loc in prima jumatate a lunii noiembrie, in Copenhaga, oferind un motiv in plus, fata de obiectivele consacrate, de a include in ruta de vacanta acest oras ce s-a impus a fi ultra-ecologic.

In zilele de 1 si 2 noiembrie la Forum Copenhagen va avea loc un targ de antichitati cu peste 500 de standuri, oportunitate de buna afacere pentru cei interesati. O saptamana mai tarziu, la 8 noiembrie, in acelasi spatiu, se va deschide Danish Music Awards 2014, festival de muzica la care intreaga industrie muzicala daneza face bilantul anului ce se incheie, informeaza Agerpres.

La 11 noiembrie este programat un concert al cantaretului britanic Ed Sheeran, iar la 12 noiembrie un concert Elthon John, pentru care deja nu mai exista bilete, dupa cum se anunta pe site-ul Forum Copenhagen.

Dar dincolo de aceste evenimente punctuale, in capitala daneza nu ar trebui ratat parcul multicultural Superkilen, considerat "spatiul public cel mai suprarealist din lume". Deschis in urma cu doi ani ca o celebrare a diversitatii etnice globale, parcul expune obiecte din cele mai variate culturi ale lumii, fiecare simbolizand tarile si popoarele pe care le reprezinta.

Conceput ca spatiu urban deschis, de catre grupul de artisti Superflex in colaborare cu firma internationala de arhitectura Bjarke Ingels Group (BIG) si cu firma germana de arhitectura peisagistica Topotek1, parcul face parte dintr-un plan de dezvoltare coordonat de autoritatile locale din Copenhaga in parteneriat cu asociatia filantropica de mediu Realdania. Din colaborarea lor a rezultat un proiect care exprima fuziunea intre arhitectura, peisagistica si arta, fiind creat astfel, "in mod voit eclectic", cel mai neobisnuit parc urban din Europa.

Grupul BIG este, de altfel, creator al unora dintre cele mai ambitioase si neconventionale proiecte din Copenhaga, intre care sistemul piscinelor de agrement public din zona portuara, de-a lungul malului marii, si transformarea unui incinerator dezafectat intr-o partie de schi, aminteste CNN.com.

Cuvantul danez "kilen" inseamna "pana", numele de Superkilen exprimand intentia ca parcul sa itinereze ca o pana intre nenumaratele simboluri culturale si sa faca deschiderea spre un alt tip de spatiu, mentioneaza architonic.com.

Potrivit CNN.com, peste 60 de nationalitati locuiesc in cartierul boem Norrebro din Copenhaga, locul in care se afla parcul, intins pe o suprafata de 30.000 de metri patrati, acesta fiind una dintre cele mai diversificate zone din punct de vedere etnic din Danemarca.

"Pentru Superkilen a trebuit sa gasim o modalitate de a utiliza diversitatea populatiei locale", a spus Nanna Gyldholm Moller de la Bjarke Ingels Group care a vorbit pentru CNN despre preocuparea de a crea un parc asemanator unei expozitii mondiale.

In Copenhaga, cunoscuta pentru statuia Micii Sirene, care atrage anual milioane de vizitatori, si pentru cladirile traditionale de pe canalul Nyhavn, parcul urban Superkilen este un exercitiu plin de culoare in construirea comunitatii nascut din colaborarea dintre rezidenti si unii dintre cei mai experimentati arhitecti din Europa, scrie CNN.com.

Parcul este alcatuit din trei domenii principale: o Piata Rosie, o Piata Neagra si un Parc Verde. Piata Rosie, vopsita in rosu aprins, portocaliu si roz, invita la recreere si la stilul de viata modern. Piata Neagra, aflata in centrul parcului este una de tip clasic, cu o fantana in jurul careia oamenii se pot intalni, cu utilitati pentru gratare, cu mese pentru jocurile de sah si table si un teren de joaca in forma de caracatita. Parcul Verde este axat pe natura, avand dealuri, copaci si vegetatie potrivita pentru picnicuri, practicarea diferitelor sporturi si plimbatul animalelor de companie.

Benzi de biciclete traverseaza intreaga zona, care cuprinde si terenuri pentru practicarea baschetului, fotbalului, precum si zone pentru activitati culturale, de socializare si de relaxare.

Voluntarii implicati in crearea Superkilen, supranumit de arhitecti "parcul parcurilor", au calatorit in intreaga lume aducand obiecte reprezentative pentru identitatea tarilor strabatute, provenienta si utilitatea lor fiind descrise pe placute explicative amplasate langa fiecare exponat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parcul multicultural Superkile, #itinerarii turistice Copenhaga , #Stiri Vacanta