Turistii se inghesuie pe partiile din Predeal. Zapada depaseste 35 de cm

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 10:00
2455 citiri
Turistii se inghesuie pe partiile din Predeal. Zapada depaseste 35 de cm

Sute de turisti s-au adunat, vineri si sambata, pe partiile din statiunile Predeal si Poiana Brasov, unde stratul de zapada masoara peste 35 de centimetri, fiind puse in functiune si tunurile de zapada, iar gradul de ocupare in pensiuni si hoteluri este de aproximativ 70 la suta.

Potrivit reprezentantilor Salvamont, in Predeal si Poiana Brasov zapada este foarte buna pentru schi, stratul de zapada depasind 35 de centimetri, fiind puse in functiune si tunurile de zapada pe partiile principale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In ceea ce priveste gradul de ocupare in pensiuni si hoteluri, aproximativ 70 la suta din locuri au fost deja ocupate pentru sarbatorile de Craciun, insa hotelierii se asteapta ca de Revelion gradul de ocupare sa depaseasca 80-85 la suta.

In cursul zilelor de vineri si sambata, cand au inceput sa vina turistii care si-au facut rezervari in cele doua statiuni, pe partii au ajuns cateva sute de turisti, dar si localnici care au venit fie cu masini personale, fie cu autobuze.

La Predeal, pe partia Clabucet sunt puse in functiune zece tunuri de zapada care pot suplimenta necesarul de zapada pe partii. In plus, au fost montate plasele de protectie de la poalele partiei Clabucet, pentru evitarea accidentelor.

In Poiana Brasov, deschiderea oficiala a sezonului de iarna va avea loc in 26 decembrie, a doua zi de Craciun, eveniment la care este asteptata Elena Udrea, ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, alaturi de oficialitatile locale.

Ministrul Turismului va inaugura, cu aceasta ocazie, cea mai mare partie din tara, ca urmare a finalizarii proiectului de extindere a domeniului schiabil, care a avut o valoare de peste 28,4 milioane euro.

Partiile din Poiana Brasov au o lungime totala de 23 de kilometri si se intind pe o suprafata de 80 de hectare. Pentru asigurarea stratului de zapada pe partii, in Poiana Brasov a fost construit si un lac de acumulare, la o altitudine de 1.500 de metri, cu o capacitate de 122.500 metri cubi si o instalatie de inzapezire care cuprinde statie de pompare, pompe, 18 kilometri de conducte, 24 de tunuri de zapada, 120 de lancii si patru masini de batatorit zapada.

Sistemul va putea inzapezi artificial 60 de hectare de domeniu schiabil din totalul de 80 hectare.

Incepand de vineri, in Poiana Brasov functioneaza si prima statie Salvamont moderna, amplasata la baza partiei Bradul. Sediul Salvamont a fost amenajat si dotat din fondurile Regiei Locale a Padurilor Kronstadt, care gestioneaza si servicul de Salvamont, investitia totala fiind de 432.000 lei.

Centrul este dotat cu cabinet de prim ajutor, dispecerat, doua dormitoare cu un total de noua locuri, bucatarie si living care va fi utilizat si ca sala de asteptare de insotitorii celor care au nevoie de ajutorul salvamontistilor, spatii de stocare pentru echipamentul de interventie si garaje pentru snowmobile si ATV.

"Este un centru permanent, si intentionam sa construim unul identic si sus, in Masivul Postavaru. Acum, salvatorii montani au la dispozitie un spatiu in Cabana Postavaru", a spus directorul RPLP Krostadt, Dan Olteanu.

Noul centru este deservit in prezent de opt salvamontisti, insa este posibil ca numarul acestora sa fie suplimentat.

Potrivit presedintelui Asociatiei Salvatorilor Montani, Mircea Opris, din cauza extinderii semnificative a domeniului schiabil este de asteptat ca si numarul turistilor, dar si a accidentelor pe partii sa creasca semnificativ in acest sezon.

"In sezonul de iarna trecut s-au inregistrat 280 de cazuri care au necesitat inteventia Salvamontului, din care 140 numai pe partia Bradul si pe partiile de sanius.

Salvatorii montani sunt aceiasi ca si pina acum, insa domeniul a crescut, la fel ca si facilitatile. Lucrarile care s-au facut, toate de buna calitate, se vor regasi si in numarul de turisti si implicit si in numarul de accidente, desi nu ne dorim acest lucru", a spus Opris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vacanta ski, #ski predeal, #craciun predeal, #statiuni montane romania , #Partii de schi