Topul destinatiilor europene de schi pentru iarna 2016

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 15:59
2273 citiri
Topul destinatiilor europene de schi pentru iarna 2016
Foto: Shutterstock.com

Care sunt destinatiile de schi de top din Romania? Ce zici de o mini-vacanta la schi in Bulgaria? Cat ajunge un pachet de vacanta la schi in Romania, dar in strainatate? Care sunt statiunile de schi cele mai renumite din Europa?

Se deschide curand sezonul sporturile de iarna, iar acest lucru inseamna o doza sporita de adrenalina, viteza si libertate. Asa ca, un weekend la munte cu gasca ar putea fi un prilej excelent pentru deconectare, activitate fizica si tonifiere, dar si pentru cateva iesiri mult asteptate in restaurante si baruri doar cu baietii.

In plus, la schi iti lucrezi toti muschii corpului, iar daca faci snowboarding, in special cei inferiori si abdominali. E indicat sa faci cateva exercitii zilnice cu cel putin doua saptamani inainte sa mergi la schi, asta daca nu obisnuiesti deja sa faci sport in fiecare saptamana. Lucreaza in mod particular genunchii si gleznele.

Nu uita sa te hidratezi odata ajuns pe partie si sa porti crema de protectie. Fii precaut si salveaza-ti in telefon un numar de urgenta pentru echipa de salvare din zona in care urmeaza sa schiezi.

Trebuie sa stii ca e mai usor sa te apuci de snowboarding decat sa inveti sa schiezi, dar daca ai un antrenor bun s-ar putea sa excelezi fara probleme chiar si dupa cateva lectii. Fie ca preferi sa schiezi sau sa faci snowboarding, trebuie sa alegi statiunea potrivita cerintelor tale. Ce mai astepti?

Cat ajunge un pachet de vacanta pentru schi?

Un pachet de vacanta la schi porneste de la 200 euro/persoana pentru un sejur de 3-4 zile la un hotel de 3* in Poiana Brasov si poate ajunge pana la 400 euro la un hotel de 4* in aceeasi statiune.

O alta varianta tot mai populara in ultimii ani in randul turistilor romani e un weekend prelungit la Bansko sau Pamporovo, in Bulgaria. Un pachet de vacanta la schi in Bulgaria porneste de la 40 euro/persoana la un hotel de 3* pentru 4-5 in zile si poate urca pana la 160 euro/persoana la un hotel de 4*. Pachetele nu includ transportul. Din Bucuresti faci cam 6 ore cu masina pana in Bansko si 4h30min pana in Pamporovo.

Pentru sejuri de lux in Austria trebuie sa platesti aproximativ 200 euro/ persoana pentru o vacanta de de 4-5 zile (fara transport) sau chiar 500-600 de euro pentru un sejur de 7 zile intr-un hotel de 3* sau 4*. Daca vrei sa pleci la schi in Austria sau Franta, poti merge cu masina personala sau iti poti rezerva un bilet de avion spre cel mai apropiat aeroport de regiunea unde urmeaza sa te cazezi.

(Sursa poza: Shutterstock.com)

1. La schi in Romania

Poiana Brasov ramane statiunea cea mai moderna de schi din Romania recomandata schiorilor intermediari si avansati. Daca esti un schior incepator, Poiana Brasov are cei mai multi instructori de schi si partii special amenajate pentru cei care vor sa invete regulile acestui sport extrem de frumos.

Poti incerca Partia Drumul Rosu de 4,5 km pentru incepatori sau Sulinar pentru schiori intermediari, dupa ce iei cateva lectii de schi. Daca esti un obisnuit al sportului, Partia Lupului, pentru avansati, de 2,8 km si 765 m diferenta de nivel e potrivita pentru tine. In Poiana Brasov sunt doua telecabine functionale, o telegondola si cateva teleschiuri. Un abonament de o zi ajunge in jur de 150 lei.

O a doua varianta de schi in Romania ar putea fi statiunea Predeal. Preturile sunt mai mici si partiile potrivite pentru incepatori. Poti sa inchiriezi o vila de pe Valea Prahovei impreuna cu prietenii tai daca plecati in gasca. Daca preferi sa ai restaurantul la parter si room-service, e indicat sa rezervi unul dintre numeroasele hoteluri de pe Valea Prahovei, la preturi destul de accesibile acum.

Iar pentru o alegere inedita si mai putin aglomerata decat statiunile de pe Valea Prahovei, poti sa pleci intr-o vacanta la schi la Transalpina Sky Resort. Statiunea din Vrancea e nou deschisa si nu are la fel de multe partii de schi ca statiunile de pe Valea Prahovei, dar compenseaza prin salbaticia peisajelor si a imprejurimilor.

2. La schi in Bansko, Bulgaria, sub 100 euro

(sursa poza: Shutterstock.com)

Bansko e una dintre statiunile cele mai populare de schi din Bulgaria, preferata de turistii din Europa pentru ca pachetele de vacanta ajung la preturi sub media statiunilor vest-europene. Statiunea Bansko e situata la 160 km de Sofia si 6 ore distanta cu masina de Bucuresti. Poti lua si avionul pana in capitala Bulgariei, iar de acolo trenul (4 curse pe zi) sau autocarul spre Bansko. Sezonul de schi incepe in 15 decembrie si tine pana la mijlocul lunii martie. Aflati mai multe detalii aici.

Daca esti un schior profesionist, partia Tomba de 2,6 km si inclinare de 925 m e potrivita pentru tine. Pentru o partie medie ca dificultate poti alege Todorka, iar pentru una de incepatori, Shiligarnika.

Statiunea dispune de 8 telecabine, telescaune si teleschiuri, asa ca e indicat sa iti faci un abonament zilnic pentru a avea acces la toate facilitatile. Un pass zilnic ajunge in jur de 30 euro. In imprejurimi poti vizita ruinele fortaretei antice Staroto Gradishte, ori Parcul National Pirin, cu zeci de lacuri alpine si un peisaj muntos impresionant.

Poate se-ntampla sa fii pasionat de muzica electronica. Afla ca, in martie 2016, in Bansko vin peste 80 de DJ la Horizon Festival, care tine din 12 martie pana in 17 martie. Se anunta petreceri surpriza in locatii abandonate, petreceri tematice, cinema, zone de relaxare sau campionate de paintball. Cat despre mancare si bautura nu e cazul sa iti faci probleme. O sa mananci pe indestulate si o sa bei fara sa ramai cu o gaura in buget. In statiunea bulgara e plin de baruri si taverne traditionale, dar si de cluburi moderne, iar preturile pentru mancare, bere sau vin fiert sunt ceva mai mici decat in Poiana Brasov. Asa ca te poti trata regeste in fiecare seara.

Daca vrei sa conduci cu vreo 100 km mai putin, poti alege statiunea Borovets, la 72 km de Sofia. Borovets e cea mai veche statiune de schi din Bulgaria, situata in Muntii Rila, unde s-au tinut pana acum doua campionante mondiale de schi. Cele mai inalte partii de schi ajung si pana la 2.600 m. Cazarea este la fel de accesibila ca oriunde altundeva in Bulgaria. In plus, sunt numeroase magazine si restaurante in statiune, dar si baruri, cafenele si cluburi de noapte unde poti petrece pana tarziu in noapte.

Cele mai bune partii de schi sunt Sitnyakovo, cu o portiune luminata noaptea, si Yastrebets, pentru un nivel intermediar. Daca esti un schior avansat poti incerca si traseele mai dificile precum Markujik 2A sau Martinovi Baraki 4. De asemenea, poti practica si alte sporturi ca schi-doo, biatlonul sau cross-country (traseu de 35 km distanta), pe langa schi si snowboarding.

3. Statiunile de lux la peste 2.000 m in Europa

Daca esti schior intermediar sau chiar profesionist, o vacanta la schi in Austria sau Franta s-ar putea sa fie alegerile perfecte pentru cunostintele, dar si pretentiile tale. In Austria, satele medievale din Alpi sunt dedicate in totalitate sportului rege al iernii. La poalele muntilor sunt sute de locuri de cazare, dar si baruri pentru toate gusturile. Iar schiorii spinteca vazduhul la viteze ametitoare.

Daca activitatile optionale pe care le mai poti face cu gasca in afara sporturilor de iarna sunt importante pentru tine, poti alege statiunea Alpe d'Huez, un loc pitoresc in inima Alpilor unde s-au amenajat sali de concerte, un cinematograf si un patinoar. Pistele de schi de acolo sunt potrivite pentru incepatori, dar si pentru avansati.

Iar daca tot ce ai in minte sunt sute de kilometri de partie, trebuie musai sa ajungi candva in Trois Vallees, Franta. Sunt peste 450 km de partii, iar peisajele panoramice la fel de ametitoare, statiunea fiind inconjurata de noua varfuri muntoase, dintre care cel mai inalt e Du Vallon. Unde mai pui ca in Valea franceza, sezonul turistic tine 8 luni pe an, asa ca iti poti planifica aventura vietii tale din timp. Daca iubesti snowboardul, afla ca in Trois Vallees e si un parc special amenajat pentru snowboarding si cateva zeci de partii de schi, usor accesibile.

Sfaturi utile

Daca te pregatesti pentru o vacanta la schi, pe langa pretul biletelor de avion, ia in considerare costul echipamentelor de schi, costul orelor pe care vrei sa le iei cu un instructor autorizat (daca e cazul) si costul pentru pass-ul zilnic pe care trebuie sa-l platesti in majoritatea statiunilor. Acesta iti asigura accesul la partie, telegondola, telescaune sau teleschiuri.

Daca vrei sa salvezi ceva bani, nu merge la schi in perioada sarbatorilor si asteapta finalul sezonului cand preturile scad, in medie, cu 15-30%. In rest, bugetul de vacanta e acelasi si depinde, in parte, de numarul berilor, canilor cu vin fiert consumate, dar si de belsugul meselor in oras. Ori, cum nu e cazul sa renunti in vacanta la nicio placere, e bine sa iti pui ceva bani deoparte din timp.

#pachete de vacanta la schi, #hoteluri, #pachete vacanta Bulgaria, #Bansko, #Pomporovo, #pachete de vacanta schi Austria, #bilete de avion , #Partii de schi