Luvru, cel mai vizitat muzeu si in anul 2013

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 13:53
2104 citiri
Luvru, cel mai vizitat muzeu si in anul 2013

Muzeul Luvru s-a mentinut pe primul loc in topul celor mai vizitate institutii de profil din lume, cu 9,2 milioane de vizitatori in 2013, insa numarul acestora a scazut cu 500.000 fata de anul 2012.

Potrivit administratorilor muzeului, aceasta scadere a numarului de vizitatori se explica prin faptul ca 2012 a fost un an de exceptie, informeaza lefigaro.fr.

In 2012, Muzeul Luvru a stabilit un record mondial absolut - 9,7 milioane de vizitatori -, gratie inaugurarii unor noi spatii dedicate Departamentului de Arte ale Islamului, in curtea Visconti, si a doua expozitii consacrate unor "staruri" ale Renasterii: Leonardo da Vinci (cu prezentarea picturii restaurate "Sfanta Ana, Fecioara si Pruncul cu mielul") si Rafael.

In 2011, 8,89 milioane de persoane au vizitat Muzeul Luvru, care adaposteste 12.000 de picturi si alte obiecte de arta, considerate veritabile comori. In comparatie cu celelalte muzee franceze, numarul de vizitatori de la Luvru se mentine la un nivel "stratosferic". Totusi, lui Jean-Luc Martinez, noul director al institutiei pariziene, ii va fi destul de greu sa imite aceeasi curba de progresie pe care a reusit-o predecesorul sau. In 2001, Henri Loyrette a ajuns la conducerea muzeului, in momentul in care Luvrul avea 5,1 milioane de vizitatori pe an, reusind astfel aproape sa dubleze aceasta cifra.

Jean-Luc Martinez se confrunta si cu o scadere a subventiilor, de 2,5% pe an, si va trebui sa se descurce si cu o prelevare a fondului de rulment de 36 milioane de euro pe trei ani. In plus, el va trebui sa accepte polite de asigurare pentru imprumuturile de opere de arta care vor deveni din ce in ce mai scumpe. Prioritatile sale constau in perenizarea proiectului Louvre-Lens, deschiderea Louvre Abou Dhabi, reamenajarea accesului principal sub Piramida de la Luvru, redeschiderea salilor cu mobilier din secolul al XVIII-lea in primavara acestui an. Noul director intentioneaza astfel sa privilegieze expozitii care au in continuare o mare rigoare stiintifica fiind insa de un gabarit mai mic.

In 2013, strainii au reprezentat aproape 70% din totalul vizitatorilor Muzeului Luvru. Pe primele locuri in topul vizitatorilor din strainatate se afla americanii, chinezii si brazilienii.

O alta cifra in progresie in 2013: 700.000 de elevi au trecut prin fata Jocondei, in aproape 28.000 de grupuri organizate. O mai buna primire a elevilor ramane un obiectiv declarat. Sali special dedicate profesorilor si invatatorilor vor fi amenajate, in acest an, in aripa Richelieu. Aproape 50% dintre vizitatorii de la Luvru au mai putin de 30 de ani.

In ceea ce priveste domeniul expozitiilor organizate in 2013 in Holul Napoleon, care este spatiul principal, proiectele expozitionale "L'Allemagne de Friedrich à Beckmann" si "Le printemps de la Renaissance dans la sculpture florentine" au primit 209.000 respectiv 215.000 vizitatori. Potrivit reprezentantilor muzeului, aceste cifre nu se ridica la nivelul sperantelor organizatorilor, nici al calitatii operelor expuse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muzeu luvru, #vizitatori muzeu, #expozitii Luvru , #Ghid turistic