Muzeul viitorului: Tur neconventional al Brasovului in sistem multitouch

Sambata, 05 Mai 2012, ora 00:00
3504 citiri
Muzeul viitorului: Tur neconventional al Brasovului in sistem multitouch

Relaxeaza-te dupa o saptamana plina de intalniri de afaceri cu o vizita la Brasov, la prima galerie digitala din Romania dedicata istoriei orasului. Galeria se va afla in incinta Bastionului Postavarilor din Brasov, in zona de promenada de sub Tampa.

In cele trei etaje ale galeriei digitale vei gasi trei mese si 13 sevalete multitouch create de compania Tom Touch, prima companie din Romania care produce dispozitive multitouch.

Data de deschidere va fi fixata de Consiliul Judetean Brasov, beneficiarul acestui proiect. "Probabil ca (va fi accesibila n.r.) in urmatoarele 5-10 zile", spune Razvan Bagiu, director general CS Vision, compania de care apartine TomTouch.

Fiecare sevalet are propriul sistem audio-guide, iar tu vei fi sigurul care aude explicatiile audio datorita unui SoundTube, un dispozitiv audio in forma de umbrela care disperseaza sunetul doar in zona in care te afli tu.

Galeria este perfect integrata in arhitectura bastionului, realizatorii proiectului reusind sa imbine imaginea clasica a atelierului de pictura cu idee de spatiu al viitorului.

Viziteaza Brasovul prin gigapanorame multitouch

Principalele atractii ale galeriei vor fi cele doua gigapanorame instalate pe mesele multitouch, iar, in prima faza, accesul va fi deschis tuturor, fara taxa de intrare, pentru a se promova acest nou obiectiv istoric redat circuitului turistic, explica Bagiu.

Acestea prezinta Brasovul vazut de pe Tampa pana in cel mai mic detaliu, si cu ajutorul lor vei avea posibilitatea sa explorezi orasul printr-o simpla atingere de ecran. Mai ales daca vii din afara Brasovului, cele doua dispozitive cu gigapanorame vor fi un punct de initiere in vizitarea si descoperirea orasului de la poalele Tampei.

Pe dispozitivele multitouch instalate pe sevalete au fost instalate tururi virtuale ale unora dintre cele mai importante monumente si puncte de interes ale Brasovului: Biserica Neagra, Casa Sfatului, Prima Scoala Romaneasca, Zona Bastionului Graft (Dupa Ziduri), Scheii Brasovului, Turnul Alb si Turnul Negru.

"Este vorba de o serie inedita de fotografii vechi care au fost digitalizate cu ajutorul celor de la Arhivele Nationale precum si cu sprijinul unor colectionari privati", explica Bagiu.

Copiii pot invata istoria prin tehnologie

Chiar si copiii tai se vor bucura de aceasta vizita virtuala in Brasov, intrucat una dintre mesele multitouch este dedicata lor, pentru a putea descoperi singuri imagini cu Brasovul de-a lungul istoriei sale.

Copiii vor gasi si un alt punct de interes in curtea bastionului, unde au fost instalati sase cilindri sonori. La atingerea acestora copiii vor putea declansa sunete care recreaza zgomotul facut de armele folosite pentru apararea acestui bastion medieval.

Fii propriul ghid in muzeul virtual de la Brasov

"Am urmarit sa oferim celor care vor vizita in viitor Bastionul Postavarilor o galerie neconventionala, cu un continut spectaculos, concentrat intr-un spatiu relativ mic. Vrem sa aratam cum se poate prezenta in mod virtual un volum de informatie comparabil cu cel al unui muzeu.

Cred ca am reusit sa creem un spatiu in care vizitatorii isi creaza propriul lor tur, fiind proprii lor ghizi. Ne-a fost foarte folositoare experienta avuta in proiectul de refunctionalizare a muzeului Antipa la care am participat in ultimul an", a declarat Razvan Bagiu.

Galeria are un continut dinamic, iar cantitatea informatiei gazduite pe serverele dedicate acestui proiect va creste de la o saptamana la alta. In permanenta sunt adaugate informatii noi din diferite surse, sustin reprezentantii companiei.

Tot aici vei avea acces la imagini si materiale inaccesibile pana acum publicului larg: carti postale, fotografii, filme din colectii private sau aflate in Arhivele Statului.

In viitor, vei putea vedea aici, pe langa expozitia digitala dedicata Brasovului de ieri si de astazi si alte expozitii digitale temporare: dedicate artei romanesti si mondiale, unor evenimente de importanta majora sau unor alte galerii virtuale.

"Toate orasele mari din Romania ar trebui sa aiba o astfel de galerie. Acesta este un spatiu expozitional care permite abordarea unor teme diferite care nu sunt neaparat istorice. O astfel de galerie poate deveni un punct cultural important oriunde in tara.

Discutand despre componenta turistica as spune ca orice regiune, oras sau edificiu care are o poveste o poate spune prin intermediul unei astfel de galerii. In felul acesta, s-ar califica in viitor toate centrele importante, poate mai degraba cele fara vestigii sau monumente consacrate", a concluzionat Razvan Bagiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tur virtual Brasov, #galerii virtuale multitouch, #galerii digitale TomTouch, #muzeu virtual Brasov , #Ghid de calatorie