City-Break la Milano: Ce faci in 48 de ore

Sambata, 31 Mai 2014, ora 00:00
5578 citiri
City-Break la Milano: Ce faci in 48 de ore
Foto: Piazza del Duomo by Erica Swallow

Un weekend la Milano ti-ar fi suficient pentru o doza binemeritata de cultura, relaxare si incantare.

Milano, cel de-al doilea oras ca dimensiune din Italia, dar cel mai cosmopolit din tara, este recunoscut pentru moda si design, in mod deosebit.

Cu gama sa variata de atractii, de la arta, cultura, istorie si gastronomie, Milano este ideal daca esti in cautarea unei "expeditii" rapide, de weekend.

Inainte de a ajunge la Milano, insa, jurnalistii de la publicatia Pursuitist iti recomanda sa te inscrii online la programul milanez de bikesharing, BikeMi. Programul iti pune la dispozitie mii de biciclete aflate in peste 200 de statii speciale, amplasate strategic langa cele mai aglomerate zone, inclusiv la atraciile turistice si statiile de metrou.

Programul BikeMi iti permite sa vezi orasul in voie, intr-un mod ecologic si economic: un bilet pentru o zi costa doar 2.50 euro.

Prima zi la Milano

Nicio vizita la Milano nu e completa fara o oprire la Piazza del Duomo, piata principala a orasului. Aici vei gasi caterala gotica "Domul din Milano", cea mai mare catedrala din Italia si cea de-a patra din intreaga lume.

Arhitectura domului, atat cea de la interior cat si cea de la exterior, merita privita indeaproape.

Daca vrei sa faci asta, nu uita ca doamnele si domnisoarele trebuie sa isi acopere umerii si picioarele, la intrare in catedrala. Oricum, pentru vizitatoarele puse in dificultate de aceasta cerinta, exista intotdeauna vanzatori ambulanti in preajma, care vand esarfe si saluri.

De asemenea, tot in piata principala, se afla Galleria Vittorio Emanuele II, o galerie ce gazduieste o multime de magazine de lux, printre care si Prada, Gucci sau Louis Vuitton. Tot aici se afla si cateva dintre cele mai vechi baruri si restaurante din Milano.

Asadar, pentru pranz ai o multime de optiuni de a lua masa in galerie, insa la iesire merita sa te asezi la Zucca in Galleria, sa bei o cafea, pentru a-ti putea continua "turul de forta".

Deschisa in 1867, odata cu inaugurarea vestitei galerii, cafeneaua Zucca era primul loc in care puteai savura pe atunci un Campari, unul dintre cele mai vestite branduri de bitter italienesc.

Dupa amiaza te poti indrepta spre Parco Sempione, un parc incantator, unde vei gasi si Porta Sempione si castelul Sforzesco ce dateaza din secolul al XIV-lea.

Fantana castelului, denumita "Torta degli Sposi" (tortul mirilor - n.red.) datorita formei sale, este ca un magnet pentru cei mici care cauta sa se "racoreaca" printr-o bataie cu apa, pe timpul verii.

La cateva strazi de castel se afla si cea mai mare galerie de arta din Milano, Pinacoteca di Brera. Aici sunt gazduite opere precum "Madona si pruncul" a lui Giovanni Bellini sau "Sarutul" lui Francesco Hayez.

Programul galeriei se incheie abia la 7.15 seara, asadar ai suficient timp sa te plimbi si sa admiri aceste opere de arta.

Dupa vizita de la galeria de arta, te poti indrepta spre cartierul Navigli, recunoscut pentru canalele impresionante si viata sa de noapte extrem de vibranta.

Cel mai vechi canal se numeste Naviglio Grande si este ocupat in intregime de restaurante si pub-uri, unde vei gasi cu siguranta un loc pe gustul tau pentru o cina in aer liber si o bautura fina.

A doua zi in Milano

Incepe-ti cea de-a doua zi de sedere in Milano cu un croissant cu ciocolata si un cappucino. Daca te-ai cazat aproape de cartierul Navigli, Noir Cafe (cafeneaua de pe Corso di Porta Ticinese, nr. 106) ar putea fi o alegere excelenta.

Dupa micul dejun, te poti indrepta sa vizitezi bazilica Chiesa di San Lorenzo Maggiore. Biserica dateaza din secolul al IV-lea si a suferit o serie de renovari, insa pastreaza dovezi artistice de la inceputul perioadei bizantine pana in secolul al XVII-lea.

In fata bisericii se afla Colonne di San Lorenzo, cea mai populara ruina romana din Milano. Datand din secolul al II-lea, coloanele au fost mutate in locul in care se afla acum abia in secolul al IV-lea.

In apropierea bisericii vei vedea si o pictura murala supradimensionata a lui Elvis Presley. Pictura murala poarta numele "Elvis, Elvis" si a fost pictata de artistul american Ron English, care s-a inspirat dupa opera "Double Elvis" a lui Andy Warhol.

Cartierul Navigli merita vazut si pe zi, nu doar pe noapte, intrucat la lumina zilei iti ofera cu totul alte vibratii. O plimbare la pranz iti va dezvalui cateva canale pline de magazine si buticuri de unde iti poti alege un suvenir din aceasta scurta vacanta.

Te poti opri si la Rinomata Gelateria (situata pe Ripa di Porta Ticinese nr. 1), pentru o portie de clatite sau o inghetata "take-away".

Asigura-te ca ai timp sa vizitezi si Santa Maria delle Grazie, o biserica si fosta manastire, cu o fatada impresionanta si un interior spectaculos.

Biserica gazduieste opera lui Leonardo da Vinci "Cina cea de taina", pictata in secolul al XV-lea.

Pentru a vizita, insa, pictura, trebuie sa-ti fi facut deja o rezervare cu doua zile inainte, intrucat se intra doar in grupuri mici, insotite de un ghid.

Daca ajungi in cartierul Magenta, poti face o oprire la Pasticceria Marchesi. Aici vei gasi cele mai bune croissante invelite in zahar din intregul oras. Ce-i drept, construita in 1824, Pasticceria Marchesi este una dintre cele mai vechi patiserii din Milano.

Daca ramai in cartierul Navigli, insa, merita sa-ti petreci seara la Ristorante Pizzeria Sant'Eustorgio. Aici ai putea lua o cina pe cinste, de pe terasa cu vedere peste Piazza Sant'Eustorgio.

Sursa foto: Erica Swallow

#vacanta la Milano, #city break Milano, #48 ore Milano , #Excursii