Zimbrul european a fost surprins in salbaticie de doi fotografi romani

Marti, 07 Februarie 2017, ora 13:40
15981 citiri
Zimbrul european a fost surprins in salbaticie de doi fotografi romani

Fotografii Silviu Matei si Sebastian Mastahac au mers in Muntii Tarcu, in luna ianuarie, pentru a fotografia zimbrul european in salbaticie, in situl Natura 2000.

"Am avut bucuria de a sta cateva zile in mijlocul lor, intr-un peisaj mirific, dar si plin de provocari. Am urcat prin zapada de 40 de cm, cu echipamentul foto in spate, cort si provizii. Stiind ca sunt o specie in pragul extinctiei, toate acestea n-au mai contat cand am ajuns in rezervatie, unde am avut sansa de a vedea zimbri in libertate, hranindu-se si jucandu-se in largul lor. Sper ca generatiile viitoare sa aiba ocazia sa ii gaseasca acolo unde le este locul: acasa, in salbaticie", povesteste Sebastian Mastahac.

"Acest proiect este unul mai mult decat special pentru mine. In 2014 documentam pentru prima data reintroducerea zimbrilor in salbaticia Muntilor Carpati. Tin minte si acum ca am ajuns in Vama Nadlac si am intampinat primul camion care ii transporta. Apoi i-am insotit, pas cu pas, pana la eliberarea lor in raza comunei Armenis. Reintalnirea de acum a reprezentat o experienta de neuitat", a adaugat Silviu Matei.

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa. Daca odinioara era prezent pe tot continentul, cu exceptia unor zone din Spania, Italia si nordul Scandinaviei, acesta a disparut din salbaticie in 1927.

In ultimii ani s-au facut eforturi substantiale pentru introducerea acestor animale in libertate, iar in acest context, in 2011 a demarat proiectul LIFE-Bison.

Proiectul se desfasoara in Muntii Tarcu, in comuna Armenis, din judetul Caras-Severin, prin intermediul WWF Romania, Rewilding Europe si Comisia Europeana.

In anul 2014 au fost aduse exemplare provenind din diferite rezervatii din Europa in cadrul actiunii de repopulare din situl Natura 2000.

In prezent, Romania este una dintre cele 9 tari europene pe teritoriul careia zimbri inca traiesc in salbaticie.

#zimbru european Romania, #rezervatie zimbri Romania , #Destinatii turistice