Viziteaza cetatile medievale din jurul Brasovului!

Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 00:00
19737 citiri
Viziteaza cetatile medievale din jurul Brasovului!
Foto: Cetatea Rupea

Chiar daca toamna incepe sa-si faca simtita capriciile, cu siguranta vei mai gasi si cateva zile cu soare, numai bune pentru plimbare si pentru descoperit locuri frumoase din Romania.

Daca ai vazut deja imprejurimile Sibiului si parca nu te-ai aventura mai departe de Brasov la sfarsit de saptamana, afla ca vei gasi in jurul celui mai important centru turistic din Romania o multime de locuri surprinzatoare si poate mai putin cunoscute.

Acum iti va fi si un pic mai usor sa gasesti cazare pe ultima suta de metri, pentru o excursie de weekend, pentru ca intre sezonul estival si sarbatorile de iarna turistii parca nu se mai inghesuie in numar la fel de mare si traficul de pe Valea Prahovei incepe sa scada treptat sub cota de alarma din timpul concediilor.

Totusi, pentru ca in Brasov si imprejurimi sunt zeci de hoteluri si sute de pensiuni si alte posibilitati de cazare, n-ar fi rau sa folosesti si un comparator gratuit de preturi, cum este Hotelscan, daca vrei sa gasesti mai usor cele mai bune oferte.

Important este sa ajungi devreme si sa-ti instalezi "tabara" la Brasov, pentru a putea pleca apoi in mici excursii la doar cativa kilometri distanta, de unde te poti intoarce rapid in orice moment al zilei si din oricare punct al traseului, daca se strica vremea.

Sigur te-ai plimbat adeseori prin Piata Sfatului, pe sub Tampa ori prin Scheii Brasovului, dar oare ai vazut recent si ultimele "noutati seculare" din jurul orasului? Cetatile din apropierea Brasovului, uitate de timp si poate si de turisti, de-a lungul anilor, incep sa prinda incet-incet viata si de la un sezon la altul apar restaurate, impreuna cu tot felul de atractii mai noi sau mai vechi.

Cel mai bun exemplu este Cetatea Rasnov (1211-1225), aflata la numai 18 kilometri de Brasov, la 25 de minute de mers cu masina, care in ultimii ani a fost restaurata la vechea sa glorie, iar din sezonul acesta a primit si un lift cu cremaliera, o instalatie moderna de transport pe cablu care iti permite sa ajungi mai usor in cetate, fara efort, in timp ce admiri orasul, de sus, prin peretii de sticla.

Desi inca se mai lucreaza la parcarea subterana de la poalele cetatii, intreaga zona a fost reabilitata in mare si vei gasi multe locuri de parcare gratuite si la suprafata, plus multe chioscuri cu suveniruri si dulciuri.

Nu ti-ar placea sa urci pe vechile ziduri fara sa stai la coada si sa prinzi un apus sub steagul cetatii?

Tot de vara aceasta poti gasi aici si ceva de facut alaturi de cei mici, in cel mai mare parc tematic din sud-estul Europei dedicat dinozaurilor, Dino Parc, care mai nou poate fi vizitat si in nocturna.

La cam aceeasi distanta ca Rasnovul fata de Brasov, la 20 de minute de mers cu masina, vei gasi o alta bijuterie medievala: Cetatea Prejmer, o biserica fortificata din secolul al XIII-lea.

Aceasta s-a pastrat foarte bine si este celebra pentru un sistem de aparare numit "orga mortii", care le permitea strajerilor sa traga la foc continuu in atacatori, dar si pentru faptul ca intre zidurile sale groase se afla 275 de camere destinate aparatorilor, asezate pe trei nivele si la care se ajunge trecand prin trepte intortocheate si pasarele inguste.

Foto: Myrabella / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Nu uita ca obiectivele turistice de genul acesta sunt inchise in zilele de luni, tocmai pentru ca stau la dispozitia publicului in weekend, deci ai grija cand iti programezi vizita.

Si am inceput cu Rasnovul pentru ca este mai cunoscut turistilor, dar ai ce vizita si mai aproape, la doar 13,5 kilometri de Brasov, in Cristian, unde ajungi intr-o plimbare de un sfert de ora cu masina. Aici vei putea admira o batrana biserica evanghelica fortificata construita in secolul al XIII-lea in stil romanic.

Vechea asezare saseasca te asteapta in ziua de azi cu strazi asfaltate si aranjate si chiar cu un festival de cultura.

Arhitectura transilvaneana autentica, cu porti inalte si case impunatoare, se imbina aici si cu ultimele tendinte in domeniu, pentru ca apropierea de Brasov i-a permis Cristianului sa renasca in ultimii ani si sa sa dezvolte, spre deosebire de alte sate uitate de lume din Tara Barsei.

Daca te-ai trezit de dimineata si vremea tine cu tine, poti incerca si o excursie la o ora de mers cu masina, pana la cetatea Rupea, aflata la 60 de kilometri de Brasov, in drum spre Sighisoara, chiar inainte de Viscri si Mesendorf, satele facute celebre de printul Charles.

Cetatea Rupea a fost restaurata de curand, dupa secole in care a stat in paragina, iar mesterii au reusit sa faca o treaba foarte buna, deci n-ar trebui s-o ratezi daca ai drum prin zona.

Si daca e inca devreme sau poate chiar esti in drum spre Sighisoara, mai ai de mers doar o jumatate de ora pana la Saschiz, unde vei gasi o splendida biserica fortificata construita in stilul gotic tarziu, cu vaste fortificatii.

Daca ai ajuns pana aici si ti-a placut, afla ca mai ai doar 20 de kilometri pana la Sighisoara, bijuteria medievala a Romaniei, care la fel de mult o sa-ti placa. Dar asta e o alta poveste din Transilvania.

Vezi si Colinele Transilvaniei, ultimul peisaj medieval autentic din Europa, intr-un film spectaculos (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#destinatii turistice Brasov, #cetati medievale Brasov, #cazare Brasov hotelscan , #Destinatii turistice