Top destinatii city break de 1 Decembrie si cateva optiuni inedite de vacanta

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 09:52
5307 citiri
Top destinatii city break de 1 Decembrie si cateva optiuni inedite de vacanta
Foto: Shutterstock.com

Ce cauta romanii atunci cand isi aleg o vacanta de 1 Decembrie si care e bugetul pe care il aloca? Care sunt cele mai populare destinatii pentru tineri si seniori? Care sunt alternativele pentru destinatiile city break? Crezi ca ti-ar placea o "vacanta de o zi" in Europa?

Anul acesta, de 1 Decembrie, romanii au parte de un weekend prelungit pana marti, astfel ca pot alege o vacanta de cateva zile intr-o zona din Romania sau chiar in afara tarii. Potrivit informatiilor de la agentiile de turism online, tot mai multi romani prefera sa plece in strainatate, in special tinerii.

Acestia profita de oferta bogata de bilete de avion catre destinatiile din Europa, dar si de pachetele city break si isi aleg vacanta potrivita nevoilor lor, astfel incat sa-si eficientizeze timpul petrecut atat pe drum, cat si la destinatie.

Turistii care nu calatoresc anul acesta de Craciun si prefera sa faca sarbatorile in familie aleg sa plece intr-o mini-vacanta la inceputul lunii decembrie, multi dintre ei fiind convinsi de preturile mai mici ale biletelor de avion din aceasta perioada, dar si de variantele alternative de vacanta.

Care e bugetul mediu alocat mini-vacantei de 1 Decembrie in afara tarii?

Potrivit declaratiilor mentionate adineauri, un pachet mediu pentru un city break de 1 Decembrie porneste de la 300 euro/persoana si poate ajunge pana la 600 euro/persoana, pentru destinatii mai indepartate ca Madeira sau Lisabona, ori chiar 1.000 euro/persoana pentru un weekend sub soare tropical in Sri Lanka sau Dubai.

In general, cuplurile tinere aleg pachete de vacanta in Amsterdam, Barcelona sau Londra, pe cand seniorii prefera orasele cu istorie imperiala ca Viena sau Praga.

Romanii din aceasta categorie de varsta pun alte criterii inaintea pretului, fiind mai degraba interesati de obiectivele turistice pe care le pot vizita si de clima, pe cand tinerii vor sa descopere locuri noi cu o cultura si o viata de noapte cat mai diversificata. Pachetele city break includ pretul biletului de avion dus-intors, cazarea la un hotel de 3* sau 4* stele si, de obicei, mic dejunul.

Foto: Shutterstock.com

Vacantele de o zi, o varianta inedita de 1 Decembrie

Vacantele de o zi nu sunt foarte populare in Romania, dar ce-ar fi sa incerci asta de 1 Decembrie sau poate chiar in weekend-ul dinainte?

In Europa, companiile aeriene incurajeaza vacantele de o zi, in special in zilele de sambata si duminica. Partea buna e ca nu ai de ce sa iti iei bagaj de cala, ci doar un bagaj de mana usor.

Vacantele de o zi nu sunt neaparat o varianta buna pentru a vizita obiective turistice si se potrivesc mai bine grupurilor de prieteni ori cuplurilor tinere care isi doresc o escapada plina de neprevazut, o zi la shopping sau o iesire cu ocazia unui eveniment special.

Ai putea alege Bruxelles, de pilda, pentru ca biletele de avion sunt la preturi sub medie mai tot timpul anului sau in orice alta destinatie care te tenteaza.

Poti petrece noaptea acolo, urmand sa te intorci cu primul zbor de dimineata. Experienta va fi de neuitat, un pic obositoare, ce-i drept, dar poti trece escapada pe lista lucrurilor nefacute si incercate o data. Poate o si repeti.

Descopera istoria altor orase din Europa

In cazul in care nu vrei sa descoperi o destinatie pe fuga, poti opta pentru un zbor ieftin intr-o metropola din Europa cu cazare intr-un oras din apropiere. Avantajul e ca preturile camerelor de hotel sunt mai accesibile si bugetul alocat vacantei poate fi redus. Astfel, poti petrece cateva ore la destinatie sau poate o zi, iar in urmatoarele zile poti explora viata culturala si viata de noapte din alte locuri inedite.

Daca zbori spre Londra si nu vrei sa stai mai mult de o zi in capitala Angliei, poti sa vizitezi Winchester sau Colchester, care sunt la doar o ora distanta cu trenul. Winchester e un oras cu o arhitectura impresionanta si a fost, pe vremuri, capitala regilor saxoni si resedinta episcopilor englezi. De neratat sunt Catedrala Winchester si Castelul Wolvesey.

O varianta la fel de buna ar fi si Colchester, cel mai vechi oras din Anglia, unde poti vedea inca urme ale Imperiului roman, dar si monumente si catedrale impunatoare. Fiind un oras studentesc, vei gasi numeroase cafenele, baruri si restaurante unde poti merge si cu siguranta preturile sunt ceva mai mici decat in Londra.

Foto: Shutterstock.com

Sau iti poti cumpara un bilet de avion ieftin spre Bruxelles si de acolo poti lua trenul spre Ghent. E la doar 35 de minute de Bruxelles si e vazut ca unul dintre cele mai pitoresti orase din Belgia.

In Ghent sunt destule obiective turistice pe care le poti vizita, castele si turnuri pazite de dragoni din piatra, dar si suficiente baruri si restaurante, asa ca vei fi cu siguranta cucerit de acest mic orasel flamand. Iar daca calatoresti in cuplu, poti merge si intr-o plimbare cu barca pe canalele orasului. Costul e undeva la 8 euro/persoana.

O a doua optiune ceva mai cunoscuta turistilor ar fi sa vizitezi orasul Bruges, un refugiu la fel de pitoresc precum Ghent, unde mai circula inca trasuri pe strada. Din Bruxelles faci doar o ora cu trenul, iar partea buna e ca ai numeroase optiuni de cazare in Bruges, asa ca ai putea ramane peste noapte.

Daca ai ales Amsterdam pentru un city break de 1 Decembrie, dar nu vrei sa iti petreci toate zilele in cluburile de acolo sau in cafenele pline de turisti, poti pleca pentru o zi in Delft.

Orasul medieval e un mic muzeu in aer liber, cu strazi inguste si cladiri cu o arhitectura deosebita, dar e si un oras studentesc important, asa ca viata de noapte e destul de palpitanta. Majoritatea puburilor si cafenelelor sunt adunate in Centrul Vechi al orasului.

Daca iti surade ideea sa faci bar-hoping, adica un tur al mai multor baruri in care te opresti sa bei ceva si apoi pleci spre urmatorul, poti face asta pe cont propriu alaturi de partenerul tau sau organizat, alaturi de alti tineri. Cativa studenti Erasmus au pus la punct un tur prin cele mai populare baruri din Delft. Poti sa te alaturi grupului chiar daca nu esti student Erasmus, taxa de participare fiind de 8 euro. Poti gasi mai multe detalii pe site-ul lor unde declara ca la intrarea in fiecare bar primesti un shot gratuit din partea casei. Iti ramane doar sa te gandesti ce vrei sa incerci. Poate berea olandeza?

Cum ajungi in Delft? Cu trenul care pleaca din Gara centrala din Amsterdam cam din jumatate in jumatate de ora. Calatoria in sine pana in Delft dureaza aproximativ o ora.

Foto: Shutterstock.com

Cu masina spre Veliko Tarnovo

Daca vrei sa pleci cu masina intr-o mini-vacanta de 1 Decembrie, poti trage o fuga pana in Bulgaria. Mai exact, la Veliko Tarnovo, un oras medieval superb aflat la doar 180 km de Bucuresti. Asta inseamna aproximativ trei ore cu masina sau chiar mai putin. Tot ce trebuie sa faci e sa iti rezervi camera de hotel pentru cateva zile.

Veliko Tarnovo e un orasel pitoresc cu doar 70.000 locuitori, care in trecut a fost capitala tarilor bulgari. Daca nu vrei sa iti petreci vacanta de 1 Decembrie intr-o piata putin prea aglomerata din Romania, la Tarnovo o sa gasesti o oaza de liniste, ideala pentru plimbari lungi, dar si peisaje romantice cu vedere spre castel sau peste raul Yantra. Cartierele orasului sunt la fel de frumoase, asa ca e locul ideal pentru o plimbare romantica in amurg. Si daca tot ajungi in Bulgaria trebuie numaidecat sa incerci vinurile locale dar si dulciurile foarte gustoase din patiserii.

Sunt numeroase cafenele si restaurante unde poti manca in fiecare seara pentru ca preturile sunt accesibile, ba chiar putin mai mici decat cele din restaurantele din Centrul Vechi al Capitalei. Unul dintre locurile care merita vizitate e Cetatea Tsarevets, care in urma cu cateva sute de ani era un oras medieval complex cu ziduri inalte de 10 metri, turnuri, case si biserici. Cetatea e foarte bine pastrata si astazi. Iar daca iti plac lucrurile vechi, poti sa te opresti la magazinele de antichitati de pe Samovodska Charshia.

Foto: Shutterstock.com

Tu ce faci de 1 Decembrie?

Daca vrei sa pleci intr-un city break in Europa, dar nu stii inca ce destinatie sa alegi, poti opta pentru o mini-vacanta intr-un oras care nu se regaseste in topul celor mai populare destinatii ca Delft, Winchester sau Ghent.

Iti pot rezerva de unul singur biletul de avion si camera de hotel, iar avantajul e ca poti sa iti prelungesti sau scurtezi vacanta in functie de programul tau. In plus, ai libertatea sa vezi unul sau chiar doua orase din Europa.

Daca alegi sa ramai in Romania, cele mai bune destinatii de 1 Decembrie sunt Iasi, Alba-Iulia, Brasov si Sibiu, statiunile de pe Valea Prahovei sau chiar Baile Felix. Daca vrei sa iesi in afara tarii, Veliko Tarnovo ar putea fi alegerea ideala, mai ales daca locuiesti in Bucuresti. Tu ce faci de 1 Decembrie?

#destinatii 1 Decembrie, #city break 1 Decembrie, #bilete avion city Break , #Destinatii turistice