Razvan Pascu, despre cum transformi pasiunea in bani

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 00:00
4783 citiri
Razvan Pascu, despre cum transformi pasiunea in bani

Razvan Pascu a facut cariera la ING Asigurari & Pensii, detine blogul de turism al anului 2011 si o firma de consultanta tot in turism. Cu toate acestea, nu-si neglijeaza nicidecum cea mai mare pasiune a lui, din care a facut performanta: calatoriile.

Razvan Pascu a povestit intr-un interviu pentru Business24, despre cum si-a transformat pasiunea in business, reusind sa impace cu succes, munca si placerea.

Eforturile tale pentru dezvoltarea blogului de turism au fost recompensate cu un premiu in 2011. Povesteste-ne putin despre istoria acestui blog si mai ales, despre ce te-a determinat sa pornesti aceasta "afacere".

Am inceput in 2009 blogul RazvanPascu.ro din doua motive: calatoream destul de mult si vroiam sa am un loc al meu, unde sa le povestesc oamenilor impresii din calatoriile mele, dar si pentru ca lucram in ING si eram destul de conectat la mediul de business, asa ca vroiam sa impartasesc idei de afaceri si sfaturi utile legate de business.

A durat vreun an de zile pana m-am hotarat sa incep pentru ca de fiecare data nu imi gaseam timp sa incep. In scurt timp am inceput primele parteneriate cu companii aeriene si agentii de turism si am inceput sa apar in presa, apoi am castigat titlul "Blogul de Turism al anului 2011" si acum site-ul este cel mai citit blog despre calatorii din Romania. Totul s-a intamplat progresiv, am muncit foarte mult ca sa ajung aici, dar pentru ca fac totul din pasiune, nici nu am simtit cum a trecut timpul.

Esti manager la ING. Cand ai timp sa scrii si mai ales, sa calatoresti atat de mult?

Lucrez la ING Asigurari & Pensii de cinci ani si am inceput cu un job entry-level de opt ore. Pentru mine, totul s-a intamplat treptat, asa ca sefii si colegii mei s-au obisnuit cu mine si cu stilul meu de viata. Imi place sa lucrez pentru ING, pentru ca este o companie care pune accent pe eficienta si profesionalism.

Sunt Manager pe Clienti Corporate si treaba mea este ca firmele de care ma ocup sa fie multumite de relatia cu ING Asigurari & Pensii. Atat timp cat primesc feedback-uri bune in urma muncii mele, iar clientii mei sunt multumiti, atunci si sefii mei ma apreciaza. Telefonul si laptopul meu sunt mereu deschise, la orice ora, pentru clientii de la ING, indiferent unde as fi plecat in lume. De aceea pot sa calatoresc si sa imi desfasor in paralel si afacerea cu blogul si firma mea de consultanta in turism.

Care este cel mai important succes al tau pe plan profesional? Job-ul ING sau blogul de turism?

Ambele. Eu sunt o persoana mereu cu multe idei, care debordeaza de energie. Datorez enorm ING-ului pentru faptul ca m-a format prin traininguri, m-a invatat sa accept si sa respect reguli si, cel mai important, m-a invatat ca intotdeauna este bine sa fac tot ce tine de mine pentru clientii si partenerii mei. Compania ING Asigurari de Viata este un adevarat incubator de talente. Pe de alta parte, sunt foarte mandru si de ceea ce am realizat cu blogul, cu locul in care am ajuns si respectul pe care mi l-am castigat in industria turismului. Iar de un an de zile, am si o firma de consultanta de Marketing si PR pentru afaceri din industria turistica. Totul este important pentru mine si deocamdata nu vreau sa renunt la nimic din ceea ce am construit cu multa munca.

Pari a fi genul de om care reuseste orice isi propune. Unde vrei sa ajungi?

Blogul m-a ajutat enorm pentru a ma face cunoscut in industria turismului si mi-a deschis multe usi si oportunitati. Datorita blogului, am cunoscut si am calatorit alaturi de sute de oameni pe care nici nu visam sa ii cunosc. Eu ca om, nu sunt cu nimic diferit fata de alti oameni, insa stiu sigur ca sunt foarte ambitios si perseverent, iar daca imi pun in cap ceva, ma lupt sa reusesc. In acest moment, proiectul meu cel mai important este firma de consultanta de Marketing si PR pentru afaceri din industria turismului si telul meu este sa cresc aceasta afacere si sa ajut cat mai multi proprietari de afaceri in turism sa devina cunoscuti.

Cu atatea proiecte pe cap, e usor de dedus ca esti o persoana ocupata. Ai reusit sa impaci cariera cu pasiunea pentru calatorii. Dar viata personala?

Uneori ma gandesc ca datorez totul vietii personale. Am alaturi de mine de sase ani pe cineva care ma intelege, ma iubeste si ma accepta (asa ocupat cum sunt) si probabil ca asta a fost motivul pentru care am putut sa ma concentrez pe viata profesionala.

Ti-ai propus in acest an o expeditie in Kilimanjaro. Povesteste-ne cum te pregatesti pentru aceasta calatorie.

Mi-am propus ca anul acesta sa fac prima mea calatorie impreuna cu cititorii blogului. Am vrut sa strang un grup de 10 manageri si antreprenori cu care sa urc pe Kilimanjaro si apoi sa mergem la safari in Africa. Insa am avut noroc ca lumea a avut incredere in calatoria propusa de mine si s-au inscris mai multi decat ne-am asteptat. Astfel, in loc de un singur grup, am facut doua grupuri, iar eu voi merge cu grupul de octombrie. Grupul cu care merg eu s-a impartit si el, o parte vor urca pe munte, alta parte va merge la plaja in Zanzibar. Fetele care merg in Zanzibar incearca sa ma convinga sa renunt la partea de Kilimanjaro si sa aleg tot Zanzibar...vom vedea pana octombrie ce se va intampla.

Ai calatorit in peste 40 de tari si putem spune ca ai vazut si trait destule. Daca ai avea independenta materiala necesara pentru a te retrage din activitate, unde ti-ai dori sa iti petreci restul vietii?

Nu imi doresc sa ma retrag din activitate si, pentru ca ma cunosc, probabil nu m-as retrage din activitate, nici daca as avea 90 de ani sau milioane de euro in cont. Sunt o persoana foarte activa, iar in acest moment, pentru mine incepe sa nu mai conteze atat de mult partea materiala, cat experientele acumulate. De aceea, raspunsul este ca nu m-as retrage din activitate. Plus ca mai am multe locuri de vazut in lumea asta inainte de a lua o astfel de decizie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Razvan Pascu blog, #Razvan Pascu calatorii, #Razvan Pascu turism, #Razvan Pascu ING , #Destinatii turistice