Jubileul Reginei Elisabeta se incheie cu o grandioasa parada navala pe Tamisa

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 15:44
1866 citiri
Jubileul Reginei Elisabeta se incheie cu o grandioasa parada navala pe Tamisa

O imensa flotila de o mie de vapoare a ridicat ancora duminica pe Tamisa pentru a participa la o parada nautica cum nu s-a mai organizat de trei secole, apogeul unui week-end de festivitati pentru jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a.

Caiace, baleniere, pirogi, slepuri sau gondole: tot ce s-a putut inventa in domeniul vapoarelor, cu vasle, cu aburi, cu motor sau cu panze, ambarcatiunile au inceput sa se indrepte de dimineata spre vestul capitalei, ca sa astepte semnalul de plecare in jurul orei locale 14H30 (13H30 GMT).

Cu cele 20.000 de persoane aflate la bord, se spune ca este una din cele mai mari flotile care s-au adunat vreodata pe Tamisa. De asemenea, 190 de nave asigura securitatea cortegiului.

Palatul Buckingham nu a ezitat pentru acest jubileu sa reinvie vechea traditie regala a paradei navale pe Tamisa. Dar, aceasta o va depasi, prin amploare, pe ultima, care a fost organizata in 1662 de Carol al II-lea, asa cum afirma organizatorii. Nota de plata este de altfel destul de mare: 10,5 milioane de lire (13 milioane de euro), acoperita prin sponsorizari private.

In pofida ploii si a temperaturilor scazute, unii oameni si-au petrecut noaptea in corturi instalate de-a lungul fluviului, pentru a fi siguri ca vor prinde loc in primele randuri. Unii dintre ei au ocupat pozitii chiar de sambata dupa-amiaza.

Coregrafia acestui balet nautic a fost atent pregatita de luni de zile, dar nu a fost posibil sa se faca nicio repetitie generala, in pofida riscurilor legate de prezenta a unui numar atat de mare de ambarcatiuni pe fluviu.

Ca sa se evite ciocnirile, procesiunea trebuie sa coboare pe fluviu cu viteza redusa si pentru ca totul sa se desfasoare cu bine a fost inchis barajul de pe Tamisa, din aval.

Vasele au fost grupate in functie de dimensiune si de forta motoarelor. Cel mai mare are o lungime de 65 de metri, iar cel mai vechi dateaza din 1740.

Flotila trebuie sa parcurga o distanta de 11 kilometri, timp de patru ore, pana la destinatia finala, Tower Bridge.

Cortegiul este deschis de somptuoasa ambarcatiune regala, decorata in culorile rosu si auriu si cu mii de flori, la bordul careia se afla Regina Elisabeta, sotul ei, Printul Philip, precum si Kate, William, Harry, Printul Charles si Camilla.

Sportivi celebri, precum medaliatii olimpici cu aur Matthew Pinsent si Steve Redgrave, vor trage la rame pe o alta ambarcatiune. Ceilalti membri ai familiei regale se afla pe o nava care a transportat cu multi ani in urma sicriul lui Churchill, in cadrul funeraliilor nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Regina Elisabeta jubileu, #parada navala Tamisa, #manifestatii jubileu Regina Elisabeta , #Destinatii turistice