Delta Dunarii si alte zone din Romania, promovate la nivel mondial printr-o serie de documentare

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 16:45
1885 citiri
Delta Dunarii si alte zone din Romania, promovate la nivel mondial printr-o serie de documentare

Delta Dunarii si alte regiuni din Romania, intre care Brasov, Cluj si Bucuresti, vor fi promovate prin intermediul gastronomiei si vinurilor romanesti, intr-o serie intitulata "Food and Wine Adventures: Romania", care va fi difuzata anul viitor la nivel international de televiziunea Travel Channel.

Compania Scripps Networks Interactive, care detine Travel Channel, si compania de productie Tuesday's Child lucreaza in prezent la realizarea seriei "Food and Wine Adventures: Romania", care va cuprinde sase episoade de cate 30 de minute, dupa cum a declarat, pentru MEDIAFAX, producatorul Eoin O'Shea, care se afla in prezent in Romania pentru a finaliza filmarile la acest proiect.

Noua serie de documentare "Food and Wine Adventures: Romania" va fi difuzata in prima parte a lui 2015 la televiziunea Travel Channel, care este retransmisa si in Romania.

"Food and Wine Adventures: Romania" isi propune sa continue campania de promovare a Romaniei, prin intermediul Travel Channel, inceputa prin trilogia documentara "Wild Carpathia", care a fost difuzata in perioada 2011 - 2013, la nivel international, de aceasta televiziune.

"Este un program despre mancarea si vinul romanesc, iar prezentatorii sunt Jenny Powell, o cunoscuta prezentatoare de televiziune din Marea Britanie, si Olivier Magny, un expert in vinuri din Paris", a declarat pentru MEDIAFAX producatorul Eoin O'Shea.

Un documentar despre oameni obisnuiti, nu despre printi si campioni

Spre deosebire de seria "Wild Carpathia" de la Travel Channel, in care Romania a fost promovata si prin intermediul unor personalitati precum printul Charles al Marii Britanii, principesa Margareta si Ivan Patzaichin, noul serial "Food and Wine Adventures: Romania" nu va pune accentul pe astfel de persoane celebre.

"Incercam sa facem cunoscuti in aceasta serie oamenii din spatele cortinei. Am incercat pe cat posibil sa cautam lucrurile ascunse si oamenii de zi cu zi", a explicat producatorul Eoin O'Shea.

Echipa lui Eoin O'Shea a filmat timp de aproximativ patru saptamani in sase zone din Romania (Constanta - Delta Dunarii, Brasov, Baia Mare, Arad, Cluj-Napoca si Bucuresti), urmand sa incheie filmarile vineri seara in Centrul Vechi din Bucuresti.

"Primul nostru spatiu de filmare a fost in Constanta. Am calatorit apoi spre Tulcea, pentru a ajunge in Delta Dunarii, unde am invatat cum se face vinul de nisip si am invatat sa gatim supa de peste. Jenny Powell chiar a mers cu unul din localnici la pescuit in lacul sau preferat", a spus producatorul seriei documentare.

Delta Dunarii, la superlativ

Atat britanica Jenny Powell, cat si francezul Olivier Magny au fost foarte impresionati de Delta Dunarii, considerand ca este "unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-au vazut pana acum". Olivier, in special, a descris experienta sa din Delta Dunarii drept "una dintre cele mai extraordinare din viata sa".

"Turneul" celor trei a continuat in judetul Brasov, unde Jenny Powell a mers la o vanatoare de trufe salbatice, recoltate cu ajutorul unor caini, in padurile din jurul Brasovului. "Am fost, de asemenea, la producatori de sampanie si vin spumant, la Azuga, unde Olivier a invatat despre procesul traditional de productie", a explicat Eoin O'Shea.

Cel de-al treilea spatiu de filmare pentru "Food and Wine Adventures: Romania" a fost la Baia Mare. "Am mers prin munti pana la granita cu Ucraina, pentru a vizita o ferma de familie, care isi produce mancarea si vinul din propriul pamant. De asemenea, familia respectiva produce branza de oaie si am petrecut o zi cu ei. A fost o experienta extraordinara, intr-o parte foarte frumoasa a lumii", a mai spus producatorul Eoin O'Shea.

Traseul "Food and Wine Adventures: Romania" a continuat la Arad, unde Olivier a luat o pauza de la vin si a mers la vanatoare de mistreti in paduri, iar Jenny a mers la o ferma apartinand unor apicultori.

A urmat Cluj-Napoca, iar telespectatorii o vor vedea pe Jenny alaturi de un bucatar local, preparand mancaruri traditionale romanesti. La randul sau, Olivier a vizitat o mica fabrica de bere si a testat bere proaspat preparata.

In Bucuresti, filmarile "Food and Wine Adventures: Romania" au avut loc joi si vineri, printre spatiile vizitate de echipa Travel Channel numarandu-se Hanul lui Manuc.

"Suntem incantati sa fim in Capitala. Vrem sa realizam povesti scurte. Incercam mereu sa gasim ceva ascuns, ceva special. Am cautat si o persoana, care, aparent, prepara cei mai buni mici. L-am gasit, a fost un tip de treaba, ne-a lasat sa gustam micii si speram sa il si filmam. De asemenea, Olivier va vizita cel putin trei podgorii si va gusta diferite tipuri de vin. Vom finaliza seria noastra vineri seara, la unul dintre restaurantele traditionale, unde speram sa vedem nu doar preparate romanesti, ci si cum se poate manca, de fapt, in Bucuresti", a explicat producatorul.

Mancarea romaneasca a cucerit deja echipa de productie

La randul sau, prezentatoarea noii serii, britanica Jenny Powell, a declarat pentru Mediafax ca este "un mare fan al mancarii romanesti", dar si al procesului de preparare a gustarilor. "Oamenii isi cultiva produsele pe care le folosesc in mancare, pe care o fac singuri. Produsele sunt proaspete, autentice. Acest lucru nu prea se intampla mai ales in locul din care provin. Sper sa nu pierdeti toate aceste lucruri, aici in Romania. Este minunat. Este vorba despre mancare reala, proaspata. Este reconfortant sa vezi toate aceste lucruri. Am fost in casele oamenilor, in curtile lor, in fermele lor. Este un privilegiu ca am putut sa fac toate aceste lucruri", a spus Jenny Powell.

Ea a mai spus ca, prin intermediul mancarii, a putut sa cunoasca mai multe lucruri despre viata de familie a romanilor, despre mostenirea lor culturala. "Si a fost foarte aventuros totul, chiar mi-a placut foarte mult", a mai spus Jenny Powell.

Totodata, specialistul francez in vinuri Olivier Magny a recunoscut ca a venit in Romania cu multe prejudecati, avand in vedere "reclama negativa" pe care o fac unele persoane de etnie roma in Franta.

"Am venit cu idei preconcepute, insa am ajuns sa avem o mare apreciere fata de Romania. Oamenii au fost foarte prietenosi, calzi si primitori. A fost un privilegiu sa fim aici", a spus Olivier Magny.

El a fost surprins in mod placut si in privinta calitatii vinurilor din Romania. "Nivelul acestora este mai ridicat decat am anticipat. Cred ca este un loc nedescoperit pentru oamenii din Europa de Vest. Nimeni nu bea vin romanesc, nimeni nu cunoaste nimic despre vinurile romanesti. Cred ca sunt multe lucruri de aflat si de descoperit de catre entuziasti si am fost foarte impresionat ca dupa perioada comunista a fost o reala provocare pentru producatorii de vin sa realizeze tranzitia la noile standarde. Am fost surprins in mod placut (...). Si ne-a placut mancarea, am fost impresionati de gustul si de calitatea produselor, ceea ce nu este foarte usor de obtinut in locurile de unde venim noi. Mancarea are gust de mancare", a mai spus Olivier Magny.

Travel Channel a fost lansat in 1994 si este disponibil in 20 de variante lingvistice in tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa si zona Asia-Pacific. Travel Channel International face parte din Scripps Networks International, divizia de dezvoltare globala a Scripps Networks Interactive, Inc.

In Romania, Travel Channel este disponibil atat in grilele marilor operatori de cablu, cat si in pachetele unor cablisti mai mici.

#documentar Delta Dunarii Travel Channel, #documentar Delta Dunarii, #documentare promovare Romania , #Destinatii turistice