City break de afaceri la Istanbul si excursii optionale de relaxare

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 16:33
3963 citiri
City break de afaceri la Istanbul si excursii optionale de relaxare

Istanbul e unul dintre cele mai vechi orase din lume si, astazi, unul dintre cele mai aglomerate, dar si un important centru economic cu numeroase legaturi de afaceri cu Romania.

In ultimii ani, cifrele de afaceri din Istanbul au crescut exponential, Turcia investind sute de miliarde in Bursa din Istanbul incepand cu 2013, dar si fonduri importante in industria textila, constructii, turism si alte afaceri.

Potrivit GDP, economia Turciei se situeaza pe locul 18 la nivel mondial, si pe locul 7 la nivel european, in 2016, asa ca Istanbul poate fi un loc perfect pentru investitii si legaturi de afaceri.

Iar daca zbori spre Istanbul intr-un city break in interes de afaceri, nu uita sa iti iei pasaportul cu tine pentru ca nu poti calatori doar cu buletinul. Turcia nu face parte din Uniunea Europeana.

De altfel, in 2016, vanzarile pentru bilete de avion spre Istanbul au ramas constante si datorita cererilor la fel de mari venite din partea oamenilor de afaceri romani, care au continuat sa zboare spre Istanbul chiar si in lunile care au urmat tentativei de lovitura de stat din iulie 2016.

Din Romania, tot mai multi turisti au calatorit spre Istanbul in interes de afaceri. Spre deosebire de anii precedenti, cand majoritatea zborurilor directe erau cu plecare din Bucuresti, astazi, oferta pentru bilete de avion spre Istanbul nu include doar zboruri directe cu plecare din capitala, ci si din Cluj-Napoca si Constanta. Un zbor cu avionul nu dureaza mai mult de o ora si jumatate.

Si pentru ca tot mai adesea calatoriile de afaceri pot fi combinate cu relaxarea, Istanbul e si o destinatie city break care te fascineaza prin intensitatea vietii, moscheile bizantine si palatele rupte din povesti orientale, bucataria traditionala, dar si viata de noapte sau plimbarile pe malul Bosforului.

Totodata, daca pleci intr-o calatorie de afaceri in Istanbul si vrei sa te relaxezi pentru cateva ore la hammam, poti face acest lucru in oricare hotel de 4* sau 5*, iar daca vrei sa iesi in afara orasului, poti alege cateva excursii optionale ca sa lasi in urma zarva orasului si sa descoperi istoria inceputurilor Imperiului Otoman sau sa te relaxezi, pret de cateva ore, pe o plaja la Marea Neagra sau Marea Marmara. Asta pentru ca Istanbul nu imparte doar doua continente, ci se bucura si de doua mari, la care are deschidere prin canalul Bosforului.

Eticheta de afaceri in Istanbul

Foto: Shutterstock.com

Turcia (si populatia majoritara din Istanbul) e o tara predominant musulmana, dar turcii sunt considerati musulmani liberali, spre deosebire de locuitorii altor tari din Orientul Mijlociu.

Daca urmeaza sa calatoresti intr-un city break de afaceri la Istanbul, e bine sa stii ca localnicii sunt foarte atenti cand vine vorba despre intalnirile pe care le organizeaza, si ar fi indicat sa eviti perioadele din preajma sarbatorilor nationale sau a sarbatorilor religioase.

Nu organiza intalniri de afaceri in perioada Ramadanului sau in lunile iulie si august, luni de vacanta clasice si pentru turci, ca si pentru majoritatea europenilor.

Din punctul acesta de vedere, una dintre cele mai bune perioade sa te uiti dupa bilete de avion spre Istanbul e din ianuarie pana in iulie sau in lunile de toamna.

Iarna temperaturile nu sunt intotdeauna suficient de prietenoase, dar orasul e mai putin aglomerat si ai sanse sa poti vizita mai multe locuri fara sa prinzi cozi, pe langa faptul ca poti sa rezolvi intalnirile de afaceri.

In privinta etichetei cand vine vorba despre intalnirile de afaceri, turcii apreciaza punctualitatea, corectitudinea si recomandarea din partea unei terte parti de incredere care, ar fi de preferat, sa iti faca legatura cu viitorul partener.

S-ar putea sa observi o diferenta in procesul negocierii, care in buna traditie turca, dureaza mai mult decat in mod normal. Asadar, e bine sa te inarmezi cu rabdare si sa nu ai un deadline fix. E suficient sa mergi in Marele Bazar din Istanbul si sa observi tehnicile de negociere ale negustorilor turci. O sa ai multe de invatat de la acestia.

Se spune ca turcii mai mult ca oricine vor sa faca afaceri cu parteneri pe care ii respecta si in care au incredere. In cadrul intalnirilor de afaceri se poate intampla sa discuti despre situatia familiala, dar regula spune ca la intalnirile de afaceri nu se discuta niciodata despre politica sau religie.

Daca ajungi intr-un city break la Istanbul in interes de afaceri nu trebuie sa iti faci griji pentru conexiunile wi-fi. Vei gasi cu usurinta locuri unde poti sa te conectezi la internet, iar hotelurile din Istanbul indeplinesc toate cerintele business.

Cum Istanbul e centrul economic al Turciei, poti organiza usor deplasari de afaceri, inchiria camere de conferinta sau organiza workshop-uri.

Poti folosi cu incredere mijloacele de transport in comun, mai ales metroul, daca vrei sa eviti aglomeratia de suprafata, sau poti inchiria o masina personala in cazul in care nu ti se pune un vehicul la dispozitie.

Daca trebuie sa folosesti taxiul, trebuie sa te orientezi dupa culorile galben si negru. Taxa de pornire e aproximativ 3 lire turcesti.

Si cum orice calatorie de afaceri poate deveni usor o extravaganta, ai putea sa inchiriezi o barca particulara pentru o plimbare pe Bosfor, raul care desparte Asia de Europa, cele doua continente care impart orasul.

Hoteluri de lux din Istanbul

Foto: Shutterstock.com

Daca ajungi intr-un city break la Istanbul, poti sa explorezi partea asiatica a orasului, care e una mai pitoreasca si linistita, spre deosebire de partea europeana care e cunoscuta pentru viata de noapte, dar si pentru afaceri, restaurante si hoteluri de lux.

Poti sa te cazezi in unele dintre cele mai luxoase hoteluri din Istanbul, iar daca vrei sa ramai in zona centrala a orasului, nu o sa gasesti un hotel mai impresionant decat Cirago Palace Kempinski, deschis in secolul 16, care pare un adevarat palat imperial.

De-a lungul timpului, la Cirago Palace s-au cazat oameni politici, actori si cantareti celebri, asa ca standardele lor sunt foarte ridicate. Tot la Cirago poti sa te relaxezi intr-unul dintre cele mai luxoase hammam-uri din Istanbul.

O alegere la fel de inspirata ar fi si hotelul Four Seasons, de mai mici dimensiuni, de unde poti vedea Moscheea Albastra. Four Seasons e situat in cartierul Sultanahmet din Istabul, asa ca poti ajunge usor la cateva dintre cele mai importante obiective turistice, daca timpul petrecut la destinatie iti permite aceasta desfatare.

Cand vine vorba despre restaurante de lux, Istanbul se alatura celor mai cosmopolite destinatii din Europa, asa ca o sa fie chiar usor sa ai parte de cateva experiente gastronomice de neuitat.

Excursii optionale din Istanbul

In Istanbul e simplu sa fii in doua locuri deodata, trebuie doar sa iei feribotul care te duce de pe un mal al Bosforului pe celalalt, ca sa iti dai check in in Asia ori in Europa. Dar daca ajungi intr-un city break la Istanbul poti explora cu mult mai mult decat Insulele din apropiere, Marele Bazar sau cartierele pline de viata.

In functie de perioada pentru care ai cumparat bilete de avion, poti sa faci o excursie de o zi la Marea Neagra, mai exact in locul unde Marea Neagra se intalneste cu Marea Marmara. Tot ce trebuie sa faci e sa iei un mijloc de transport in comun pana la Garipçe, care se afla la 39 kilometri distanta de Istanbul. Nu faci mai mult de o ora pana acolo cu trenul.

O excursie la Garipçe sau Rumelifeneri e perfecta in lunile de primavara, vara si toamna. Vei gasi numeroase restaurante in zona, iar privelistea de pe malul marii cu muntii pe fundal e una de vis.

O a doua optiune la fel de interesanta ar fi sa mergi la Sile, care se afla doar la jumatate de ora distanta de Istanbul. La fel ca Garipce sau Rumelifeneri, Sile e un loc ideal unde poti sa scapi de rumoarea si agitatia orasului locuit de milioane de oameni.

Daca iti plac peisajele salbatice, stancile care ies din apa si zona portuara, atunci ai un motiv in plus sa optezi pentru o excursie de jumatate de zi la Sile. In perioada verii si pana toamna tarziu poti merge si la plajele pe care le gasesti la 3-4 km distanta de Sile.

Daca te intereseaza cultura si istoria, poti lua in considerare si o excursie de o zi la Iznik, care se afla la o ora distanta de Istanbul.

In Iznik poti vizita o biserica bizantina de mai mici dimensiuni, transformata in moschee, si poti sa te plimbi printre zidurile care dateaza din vremea romanilor.

Ca sa ajungi la Iznik trebuie sa iei feribotul pana la Yalova, iar de acolo un mijloc de transport in comun.

Ceva mai departe de Iznik, dar la fel de cuceritor, e si orasul Bursa (nu cea de tranzactii) ci Bursa, asezarea care a fost prima capitala a Imperiului Otoman.

In Bursa poti vizita nu doar cateva muzee, ci poti sa te bucuri de arhitectura deosebita a cladirilor care dateaza din perioada de inceput a Imperiului Otoman. Iar daca vrei sa incerci un kebab adevarat, se spune ca in Bursa poti manca unul dintre cele mai gustoase kebab-uri.

S-ar putea sa fie mai delicios decat preparatele haute cuisine din restaurantele de lux din Istanbul.

#city break Istanbul, #hoteluri Istanbul, #obiective Istanbul , #Destinatii turistice