Ce nu stiai despre Viena, de Craciun

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 00:00
6376 citiri
Ce nu stiai despre Viena, de Craciun
Foto: Biroul de reprezentare al Municipalității Vienei

De cateva zile Viena se scalda intr-o mare de lumini de sarbatoare. In seara zilei de 27 noiembrie s-au aprins luminile de Craciun pe 35 de strazi comerciale din capitala Austriei.

Pentru Municipalitatea Vienei aceasta inseamna o investitie anuala de aproximativ 0,5 milioane de euro, la care se adauga contributia anuala de un milion de euro a comerciantilor vienezi.

"Sunt bani bine investiti", explica viceprimarul Vienei, Renate Brauner, "deoarece intreprinderile mici si mijlocii nu sunt doar un motor economic pentru districtele vieneze, ci sunt si o buna sursa de aprovizionare pentru locuitorii din diferite zone, asigurand astfel calitatea vietii si sentimentul de a fi acasa".

Cele 2,2 milioane de luminite care impodobesc orasul contribuie din plin la atmosfera de basm a capitalei Austriei.

Cele mai cunoscute instalatii sunt cu certitudine candelabrele din zona Graben, fiecare dintre acestea cantarind 400 de kg. Conform unui sondaj comandat de Camera Economica a Vienei, 98% dintre turisti au declarat ca sunt incantati de lumini, iar mai mult de jumatate sunt de parere ca Viena este unul dintre cele mai romantice orase de Craciun din lume.

O permanenta atractie o constituie fara indoiala si cele 21 de targuri de Craciun. Cel mai mare si mai important este cel din fata Primariei, organizat anul acesta pentru a 29-a oara si deschis intre 15 noiembrie si 24 decembrie.

Elementul central al targului este pomul de Craciun, care, conform traditiei, este daruit Vienei in fiecare an de catre alta regiune austriaca. De data aceasta molidul de 140 de ani si inalt de 28 metri vine din Tirolul de Sud, fiind impodobit cu 1000 de luminite de tip LED.

Anual targul din fata Primariei atrage pana la 3,5 milioane de vizitatori. Farmecul este dat de cele peste 140 de standuri decorate festiv, care imbie cu specialitati culinare si idei de cadouri pentru cei dragi, dar si de programul care se desfasoara atat in fata, cat si n interiorul Primariei.

O traditie au devenit deja "Caruselul nostalgiei", "Posta norilor" sau "Scena cerului", unde "ingerasul de Craciun" si personalitati din diferite domenii citesc basme pentru cei mici si mari. Extrem de indragite sunt si atelierele pentru copii precum si concertele corurilor internationale, care au loc in salile festive ale Primariei si la care accesul este gratuit.

Pe langa atmosfera feerica pe care o creeaza, targurile de Craciun sunt si un important factor economic pentru Viena, realizand anul trecut, spre exemplu, o cifra de afaceri de peste 150 milioane de euro.

Totodata, numarul noptilor de cazare a crescut considerabil in lunile noiembrie si decembrie: de la 1.624.331 in 2009 la 2.124.366 in 2013.

Sursa: Biroul de reprezentare al Municipalitatii Vienei

#Viena Craciun, #targ Craciun Viena, #Viena cifre Craciun , #Destinatii turistice