Cat cheltuiesc romanii pentru vacante si care sunt destinatiile lor preferate

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 16:04
2020 citiri
Cat cheltuiesc romanii pentru vacante si care sunt destinatiile lor preferate

Bugetul mediu alocat de romani pentru vacantele in tara se siteaza intre 270 si 370 de euro de familie, in timp ce pentru destinatiile in strainatate se cheltuiesc in medie 750-950 de euro, potrivit datelor prezentate de ANAT dupa targul de turism desfasurat intre 14 si 17 noiembrie la Romexpo.

Astfel peste 16.000 de persoane au vizitat Targul de Turism al Romaniei, la care au participat aproximativ 200 de companii turistice din tara, dar si din Austria, Bulgaria, Egipt, Germania, India, Indonezia, Iordania, Israel, Italia, Turcia si Ungaria, a anuntat Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Si aceasta editie ne-a reconfirmat interesul romanilor pentru achizitionarea produselor turistice in regim de early booking, concept care a atins maturitatea si pe piata din Romania. Chiar daca perioadele de concediu s-au mai scurtat si bugetele sunt mai austere decat in anii trecuti, romanii nu renunta la concedii si apeleaza chiar la instrumente financiare care le vin in ajutor cu optiunea de a strange banii lunar, timp de un an, pentru a-si petrece vacanta dorita", se arata intr-un comunicat al ANAT.

La reducerile early-booking s-au adaugat discount-uri si reduceri instant booking (strict pe perioada targului), acestea fiind cele mai cautate de vizitatori.

Statiunile de schi, cele mai cautate de turisti pentru vacanta de iarna

Reducerile de pana la 40% atat pe destinatiile interne, cat si pe cele externe, i-au incurajat pe vizitatorii aflati la targ fie sa cumpere o vacanta, fie sa-si rezerve una.

Destinatiile interne cele mai vandute pentru iarna 2013-2014 au fost cele de schi, statiunile montane si de agroturism, destinatii precum Valea Prahovei, Poiana Brasov, Bucovina etc. Litoralul romanesc se prefigureaza a fi din nou destinatia vedeta a sezonului estival urmator, fiind cel mai solicitat produs turistic intern si cel mai vandut produs in sistem early-booking.

Cele mai dorite vacante in strainatate au ramas, ca in anii anteriori, Turcia, Grecia, Bulgaria si Spania. Agentiile de turism membre ANAT preconizeaza o crestere a vanzarilor pentru Grecia, atat pentru destinatiile traditionale, cat si pentru Grecia de Vest. Turcia va avea o crestere mai ponderata in 2014, desi Antalya ramane cea mai ceruta destinatie.

La targ nu au lipsit cererile pentru destinatiile exotice, cumparate in regim de early-booking, precum Mexic, Maldive, Dubai, Thailanda, Sri Lanka, Kenya, Punta Cana (Republica Dominicana) etc. De interesul vizitatorilor s-au bucurat si produsele turistice de tip city-break, Barcelona, Viena, Praga, Istanbul si Dubai fiind cele mai cerute.

#vacanta iarna romani, #turism romania, #destinatii turistice romani, #destinatii vacanta Romania , #Destinatii turistice