10 lucruri pe care le poti face intr-o vacanta in Sicilia

Luni, 30 Mai 2016, ora 13:40
9419 citiri
10 lucruri pe care le poti face intr-o vacanta in Sicilia

Magia Italiei se intinde de la nord la sud si nu ai sa fii vreodata dezamagit daca alegi un city break in Roma, un sejur in Florenta sau o vacanta romantica in Venetia.

Dar daca vrei sa fii surprins de Italia autentica, trebuie sa iti programezi un city break in Sicilia sau o vacanta in sudul Italiei, printre vulcani si ruine de peste 2.000 ani, pitite sub un cer senin ca rupt dintr-o vedere postala.

Iar daca ai impresia ca Sicilia e sinonima cu Cosa Nostra ori mafia, trebuie sa iti updatezi informatiile. Ba chiar e indicat sa nu deschizi povestea deja datata cu mafia siciliana daca zbori spre Sicilia, pentru ca localnicii s-ar putea sa fie deranjati putin de aceeasi poveste pe care au auzit de sute de ori despre mafie si filme cu mafioti.

Afla in schimb ca Sicilia e o insula eleganta din Marea Mediterana cu zeci de hoteluri de lux, restaurante Michelin, plaje cu steag albastru si unele dintre cele mai importante situri arheologice protejate Unesco din partea sudica a Italiei.

Descopera-le pe acestea si afla care sunt cele mai importante obiective turistice si experiente autentice pe care le poti avea intr-un city break in Sicilia.

Il dolce far niente in Palermo, capitala Siciliei

Foto: Shutterstock.com

Dupa ce iti rezervi bilete de avion spre Sicilia, unul dintre primele locuri in care ar trebui sa te opresti dupa aterizare e chiar Palermo, capitala Siciliei.

Se spune ca daca ajungi acolo trebuie sa te bucuri de la bella vita, sa nu iti planifici un traseu foarte complicat, ci pur si simplu sa te plimbi pe strazi, sa intri in restaurante si sa admiri cladirile vechi. O sa fii surprins de palatele maure, bizantine sau baroce imprastiate peste tot in oras.

Nu sta deoparte de pietele locale din Palermo, dar nici de strazile si centrul vechi al orasului. Un loc aparte pe care merita sa-l vizitezi e Biserica la Martorana, unde vei descoperi unele dintre cele mai frumoase mozaicuri interioare.

Opreste-te in Siracuza, un oras cu o istorie de peste 3.000 ani

Foto: Shutterstock.com

Un al doilea oras care trebuie pus pe lista ta de calatorie daca zbori spre Sicilia e Siracuza, poate unul dintre cele mai frumoase orase siciliene, un labirint medieval de stradute intortocheate si piete care merita descoperite la pas.

In ultimii ani, Siracuza a cunoscut o crestere economica importanta, si tot mai multi turisti pun orasul pe harta obiectivelor vizitate in timpul unui sejur in Sicilia, iar, pe de alta parte, tot mai multi italieni isi cumpara proprietati in zona.

Orasul are o istorie de peste 3.000 de ani si deschidere la Marea Mediterana, asa ca vei putea petrece cateva ore la plaja.

Nu rata Teatrul antic, unde se tin spectacole in timpul verii, o plimbare prin centrul vechi al orasului, Ortygia, ori pietele locale cu produse ecologice.

Cazeaza-te in Taormina si mergi la Festivalul de arta

Foto: Shutterstock.com

Dimineata e unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei in Taormina datorita cerului care acopera oraselul ca intr-o vedere postala. Nu e greu de inteles de ce Taormina e poate cel mai turistic oras din Sicilia, dupa Palermo.

Ridicat pe o stanca, orasul sicilian se bucura de peisaje dramatice, o priveliste minunata asupra vulcanului Etna, mai intotdeauna inzapezit pe creste, chiar de pe treptele Teatrului antic.

Pe langa toate aceste minuni ale lumii, in Taormina sunt zeci de flori, arbusti si portocali roditori care incununeaza fiecare coltisor, asa ca te vei simti ca intr-o gradina paradisiaca.

In plus, daca alegi un city break in Taormina in lunile iunie si iulie poti participa la Festivalul artelor in timpul caruia vor fi numeroase spectacole de opera, dans si teatru chiar in vechiul teatru grecesc din Taormina, una dintre cele mai frumoase si bine pastrate ruine grecesti din lume. O sa-ti tihneasca cele cateva zile petrecute acolo.

Iar cand vine vorba de cazare, ai de ales intre numeroase hoteluri de lux construite chiar pe stanca, cu vedere spre Marea Mediterana, dar si hosteluri sau pensiuni accesibile ca pret. Peisajele dramatice din Taormina sunt greu de uitat, asa ca te vei intoarce cu siguranta.

Apropie-te de cel mai activ vulcan din Europa

Cei mai multi turisti care ajung intr-un city break in Sicilia admira vulcanul Etna din departare, poate chiar din ruinele teatrului grec din Taormina. Dar curajosii si geologii, in special, se aventureaza pana in pamanturile negre ale vulcanului Etna, iar unii dintre ei se incumeta sa-l escaladeze pana la inaltimi care depasesc 2.000 m.

Daca vrei sa simti fascinatia vulcanului vechi de peste 600.000 ani, e bine sa te apropii cat mai mult. Sunt si tururi ghidate de jumatate de zi carora te poti alatura, in timpul carora vei afla probabil ca vulcanul nu a mai erupt de ceva timp, si nu se stie cu certitudine cand se va intampla din nou.

Calatoreste in urma cu 2.500 de ani in Valea Templelor

Foto: Shutterstock.com

In mod straniu, daca vrei sa vezi unul dintre cele mai bine pastrate temple grecesti din lume nu trebuie sa alegi un city break in Atena, ci unul in sudul Italiei.

In Sicilia poti descoperi unul dintre cele mai bine prezervate temple grecesti, si anume Templul Concordiei, caruia i se alatura Templul Juno, Templul lui Herakles (cel mai vechi) si cel mai mare templu grecesc dedicat lui Zeus, care a ramas neterminat.

Un templu doric chiar mai bine pastrat decat templele din Grecia e Templul grec si Teatrul antic din Segesta, care pare sa fi aparut de nicaieri in mijlocul dealurilor, localizat in partea vestica a Siciliei.

In aceeasi vale a templelor se afla si o frumoasa gradina de portocali, lamai si maslini, unde te poti relaxa dupa turul impresionant al unuia dintre cele mai importante situri arheologice protejate Unesco de pe insula.

Studiaza arhitectura baroca in Modica, Scicli sau Noto

Daca iti achizitionezi bilete de avion cu destinatia Taormina, ar fi pacat sa nu descoperi cladirile baroce si arta baroca siciliana.

Poti face acest lucru vizitand orasele Modica, Scicli sau Noto in timpul unui tur impresionant in care vei putea admira cladirile baroce opulente. In urma cu cateva sute de ani familiile aristocrate isi construiau case care semanau, mai degraba, cu palate.

Ai putea sa iti cauti hotel si cazare chiar in Modica si Scicli, ambele orase fiind localizate in sud-estul Siciliei.

Stai la plaja pe una din insulele Eoliene

Foto: Shutterstock.com

Poti ajunge pe insulele vulcanice eoliene cu feribotul daca vrei sa te bucuri de plaje si soare ca intr-o vacanta in Turcia sau Grecia.

Pe langa plajele nisipoase, unde poti lenevi cat e ziua de lunga, ai putea explora pesteri si inota in piscine cu ape termale. Alege insula Lipari, Stomboli sau Salina.

Lipari e unul dintre cele mai aglomerate resorturi pe timpul verii, evita-l doar in cazul in care preferi zonele mai putin turistice.

Degusta vinurile specific siciliene

In Sicilia sunt numeroase podgorii de vin, iar industria viticola e in plina dezvoltare, asa ca vei gasi cu usurinta o podgorie pentru degustare. Vinul dulce sau sec seamana cu cel californian, in special datorita climatului arid similar celui din statul american. In Sicilia, ploua arareori.

Cea mai cunoscuta zona viticola e valea vinurilor din Agrigento si imprejurimi. Poti sa iti faci rezervare online la majoritatea podgoriilor de vin, iar la unele dintre ele poti cauta si cazare peste noapte.

O degustare de vinuri nu depaseste, in general, 20 euro, la care se adauga cativa zeci de euro daca doresti sa iei pranzul sau cina. Incearca vinurile locale Marsala oro, ambra sau rubino, Moscato sau Passito.

Incearca sardinele, inghetata si cannoli

Foto: Shutterstock.com

Sicilienii isi incep ziua cu un expresso si o inghetata care tine locul mic-dejunului, asa ca renunta macar pentru o zi la ochiurile prajite si mananca precum un localnic.

Nu sta deoparte nici de sardinele siciliene, mai gustoase decat oriunde altundeva, ori de cannoli pufosi. Trebuie sa alegi doar sortimentul de crema care te atrage mai tare sau de ce nu, sa incerci chiar mai multe combinatii.

Un alt desert foarte popular, mai ales in Taormina, e granita, un desert semi-inghetat din iaurt cu fructe si frisca pe care il poti incerca la Bam Bar. Toate pot fi degustate si de tine daca alegi un bilet de avion Bucuresti-Taormina.

Descopera orasul uitat, Cefalu

Daca zbori spre Sicilia, ai putea sa te transformi pentru cateva zile in explorator printre ruinele lumii antice, teatre grecesti pustii sau temple neterminate.

Un loc mai putin cunoscut pe care l-ai putea descoperi la pas e Cefalu, unul dintre cele mai pitoresti orase de pe insula. Incepe turul orasului cu catedrala a carei constructie a inceput in 1131.

E clar, Sicilia nu e doar o alta peninsula in Marea Mediteraneeana, ci un amestec fascinant intre cultura romana, greaca si araba. Iar acest lucru poate fi vazut incepand cu arhitectura deosebita a cladirilor sale ori a templelor si terminand cu influentele din bucataria siciliana.

Afla si tu minunata poveste a Siciliei intr-un sejur in sudul Italiei, in timpul caruia te vei indragosti cu siguranta.

Sicilia e cu adevarat un teritoriu al elegantei si seninatatii. Sa ai parte de o calatorie ca-n povesti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vacanta Sicilia, #city break Sicilia, #city break Italia, #vacanta italia , #Destinatii turistice