Radu Enache: Am investit toti banii in hotelurile Continental

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 08:51
1858 citiri
Radu Enache: Am investit toti banii in hotelurile Continental

Radu Enache, cel mai bun absolvent de facultate din Romania in 1973, si-a ghidat intregul parcurs din business pe modelul privatizarii. A esuat intr-o prima incercare - privatizarea unui institut de modernizari energetice -, dar a bifat apoi in calitate de consultant - vanzarea Ursus, intrarea pe piata a gigantului Vileroy&Boch, iar in final preluarea lantului hotelier Continental, in jurul caruia si-a cladit afacerea.

Omul de afaceri a intrat in actionariatul Continental in momentul in care s-a facut privatizarea lantului hotelier, in perioada 1994-1995. "Eu credeam in privatizare". "Mi-am dorit sa fie privatizat Continentalul prin investitori germani. Totusi eu credeam in aceasta societate si am construit o alta modalitate de privatizare. Am schimbat structura societatii din una cu capital majoritar de stat in una cu capital majoritar privat. Am cumparat actiuni si am participat la majorari de capital. Procesul a durat aproape zece ani de zile si a presupus cresteri de capital continuu. Au fost infuzii foarte mari de capital", a declarat el.

Intre timp a intrat in actionariat si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). "Am atras BERD in actionariat in 1999, pentru investitii. Cand BERD a ajuns la perioada de exit, i-am rascumparat eu actiunile la pretul care sa le asigure randamentul".

Una dintre cele mai importante realizari a fost colaborarea cu lantul Accor in 1998-2000, dupa cum precizeaza Enache. "Cu Accor am semnat in 1999-2000 un contract pe 20 de ani din punct de vedere operativ. Contractul de exclusivitate mai are doi ani. Hotelurile pe care ne-am angajat sa le facem Ibis le vom face. Noi suntem promotorii Ibis pe piata locala si nu pot fi alti promotori pana cand expira contractul nostru", a spus el.

Al doilea moment important a fost fuziunea tuturor filialelor Continental si realizarea societatii Continental Hotels, care si-a schimbat structura de management in sensul concentrarii, uniformizarii bazelor date, a realizarii unui singur sistem de date, dar si din punctul de vedere al concentrarii economico- financiare si a raportarilor zilnice si directe la centru. "Am schimbat o structura faramitata cu una corporatista. Scopul fuzionarii era sa micsoram costurile, sa crestem productivitatea. Am dorit sa transmitem imaginea unui lant unitar operativ, cu branduri proprii", a mentionat el.

Radu Enache mai detine un pachet de 10% de actiuni in zona de cargo a aeroportului prin firma Bucharest International Cargo Center (BICC).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#capital, #continental, #contract, #enache, #privatizare , #stiri Ursus