La Forumul Economic de la Davos, din acest an, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene şi Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Naţionale a Franţei, au declarat că este nevoie de o mobilizare generală a economiilor private pentru susţinerea proiectelor propuse în raportul Draghi şi pentru proiectele privind dezvoltarea inteligenţei artificiale. Anunțul oficialilor UE a intrat în atenția Băncii Naționale a României (BNR).
Ursula von der Leyen a vorbit despre „mobilizarea" economiilor cetățenilor, din conturile bancare, fără a oferi amănunte despre modul în care se va realiza acest obiectiv. Practic, încă nu se știe dacă UE va impune o mobilizare forţată a depozitelor bancare respective sau dacă voinţa cetăţenilor europeni va avea prioritate în faţa birocraților de decizie de la Bruxelles.
Săptămâna aceasta, la Paris, Ursula von der Leyen a declarat că UE are nevoie de economiile private pentru a strânge 200 de miliarde de euro. Şefa Comisiei Europene a dezvăluit şi mecanismul prin care acest lucru va fi realizat: un fond de investiţii numit Invest AI. Potrivit surselor Bursa, UE ar urma să creeze un „un pool financiar imens, la nivel european, adică de a avea 450 milioane potenţiali investitori, din toate statele membre UE şi de a flexibiliza utilizarea serviciilor bancare în domeniul transfrontalier".
Mircea Coșea, economist: „Este greu de implementat"
Potrivit profesorului Mircea Coșea, planul ar urma să fie aplicat ca reacție la Administrația Trump. De asemenea, economistul crede că planul Ursulei von der Leyen este mai degrabă fantezist.
„Este greu de implementat. Ar trebui să existe, potrivit lui Mario Draghi, stimulente foarte importante pentru a determina capitalul privat să participe la această colectare de fonduri de care UE are nevoie. Această colectare de fonduri ar trebui să fie stimulată de anumite avantaje, pe care ar trebui să le dea investiţii care sunt considerate esenţiale şi rentabile.
Aceste investiţii sunt cele din industria de armament şi industria AI, care în acest moment sunt în dificultate, deoarece sunt supuse unei concurenţe foarte puternice din partea SUA", a comentat Coșea, pentru sursa citată.
Reacție de la BNR, pe marginea controversatului subiect
Pe marginea acestui subiect a comentat și Adrian Vasilescu, expert bancar, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
„(...) În ceea ce priveşte mobilizarea acestor economisiri la nivel european, nimeni nu poate şti în acest moment care va fi impactul asupra sectorului bancar şi care va fi dinamica acelui proces de mobilizare a depozitelor respective, dar trebuie să avem în vedere, să nu ocolim faptul, că în acest moment creşterea economică în întreaga UE este încetinită. Precizez că această mobilizare a economisirilor private nu este forţată, ci e vorba despre o competiţie.
Soluţia este una singură: impulsionarea activităţii economice, trecerea economiilor de la stadiul de încetinire la stadiul de avans prin dinamizarea acestora, plus creşterea competitivităţii", a precizat Vasilescu, pentru sursa menționată.
...citeste mai departe despre "Economiile populației, în atenția UE. Cum ar putea fi implementat planul Ursulei von der Leyen. Reacție de la BNR" pe Ziare.com