Analisti: In doi ani RCS si UPC ar putea fi castigatorii pe net

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 12:34
1652 citiri
Analisti: In doi ani RCS si UPC ar putea fi castigatorii pe net

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, risca sa piarda un numar semnificativ de clienti pe serviciile internet intr-un orizont de doi ani in fata rivalilor de la RCS&RDS si UPC daca nu va investi "puternic" in fibra optica si nu va prelua agresiv mici retele independente, potrivit unui raport de analiza al companiei americane Pyramid Research.

Romtelecom este in acest moment numarul doi pe piata de servicii internet, cu aproape 800.000 de clienti, loc castigat pe piata in doar doi ani de zile, dupa o lunga perioada in care compania nu a acordat atentie acestui segment lasand sa se dezvolte nestingherit cel mai dur rival al sau, RCS&RDS.

Compania controlata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari este numarul unu pe piata cu un milion de clienti, in timp ce numarul trei pe piata de internet fix este UPC Romania, cu 251.000 de utilizatori. Problema cheie - viteza la internet peste doi ani Romtelecom a ajuns de la 176.000 de clienti de internet in iunie 2007 la aproape 800.000 in iunie 2009 reducand si cu 50% preturile, aplicand tactici lansate initial de RCS (pachete PC+ internet) si investind masiv in promovare.

Analistul Bakhyt Weeks de la Pyramid Research scrie insa in raportul de analiza despre "diferita" piata de internet din Romania ca daca acum situatia este in favoarea Romtelecom, peste doi ani lucrurile s-ar putea schimba in contextul in care infrastructura cu care fostul monopol din telefonia fixa intra in casele clientilor, prin fire de cupru, nu va putea asigura o viteza suficienta fata de cerintele clientilor si aplicatiile care vor fi atunci la moda.

"Romtelecom trebuie sa ia in calcul o strategie similara cu cea a RCS&RDS, respectiv investitii agresive in fibra optica si achizitionarea retelelor mici independente. Cum Romtelecom este in urma RCS&RDS din punctul de vedere al cotei de piata pe internetul de mare viteza si serviciile TV, in doi ani compania s-ar putea confrunta cu o scadere semnificativa a cotei de piata pe net de mare viteza, de la 19% cat este in prezent", scrie Weeks in raportul sau de analiza. 

#internet, # servicii, # preturi, # investitii, # companie , #stiri UPC