Prestigioasa Universitate Harvard din SUA a plasat România pe locul 20 la nivel global într-o top al celor mai sofisticate economii ale lumii. Indicatorul calculat de cercetători studiază nu doar cât de dezvoltată este o ţară, ci şi ce şi cum produce şi, mai ales, cât de sofisticate sunt bunurile şi serviciile pe care le trimite peste graniţă, la export.
În cadrul analizei a fost luat în considerare un număr de 145 de țări. În vârful clasamentului se situează Japonia, Coreea de Sud şi Elveţia.
Comparativ cu acum un deceniu, economia locală a devenit mai complexă, urcând nouă poziţii în top, spun cercetătorii, potrivit Mediafax. Faţă de acum două decenii, avansul e de circa 20 de poziţii. „Această îmbunătăţire se datorează diversificării exporturilor. România e o economie mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul ei de dezvoltare (PIB per capita)“, spun analiştii de la Harvard.
Cum a reușit România să se claseze în top 20 mondial al economiei
Mai exact indicatorul complexității economiei defalcă nu doar dezvoltarea și creșterea economică, dar și volumul și tipurile de producție, precum și cât de sofisticate sunt bunurile și serviciile care sunt destinate exporturilor. Dacă luăm în calcul industria auto, dar și produsele energetice, materii prime agricole, chiar și ținând cont că mai avem mult de lucrat la nivel de diversitate și complexitate, trimitem totuși la export o sumă variată de mărfuri și servicii.
Mai mult, potrivit sursei citate, Charlotte Ruhe, managing director în cadrul BERD pentru zona centrală şi sud-estică a Europei, a declarat recent că firmele din Polonia şi România au ajuns extrem de sofisticate şi pot concura la nivel mondial. Pentru că are o diversitate economică mai mare, România este mai puţin dependentă de industria automotive, a menţionat directorul BERD, în comparaţie cu Ungaria sau Slovacia, ceea ce face să fie mai puţin expusă problemelor actuale.
În prezent, țara noastră se află la o distanță imensă de stadiul economic în care se afla la începutul anilor ’90, când abia ieşea din comunism și exporturile erau formate din haine şi pantofi, produse realizate în sistem lohn (cu valoare adăugată minimă). Bunurile contribuiau cu o treime la exporturile ţării, însă între timp, sectorul auto s-a dezvoltat puternic, încă de acum mai bine de 15 ani. În ultima perioadă a venit rândul electronicelor, al electrocasnicelor şi al IT-ului să câştige teren, arată sursa citată, iar economia a devenit mai complexă.
Datele complete despre topul întocmit de Growth Lab Country Ratings al Universității Harvard, puteți accesa AICI.
...citeste mai departe despre "Nu o ducem așa de rău cum ni se spune: Economia României, printre primele 20 de țări ale lumii. Cine se mai găsește în clasamentul făcut de Universitatea Harvard" pe Ziare.com