Ce sperie si ce atrage firmele straine in Romania

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:22
1686 citiri
Ce sperie si ce atrage firmele straine in Romania

Doua mari companii prezente si pe piata locala, Kraft Foods si Coca-Cola, au decis sa-si mute productia integral sau partial in tarile vecine. In acelasi timp, alte doua nume grele, Pepsi si Unilever, vin sa produca in Romania sau si-au extins capacitatea de productie in tara noastra.

De ce pleaca unele companii?

Specialistii de la PricewaterhouseCoopers Romania (PwC) enumera printre principalele motive rambursarea greoaie a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) in tara noastra sau cresterea costurilor cu forta de munca cu 47% de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana (UE).

Principalul argument in decizia de relocare este nevoia companiilor de a-si mentine marjele de profitabilitate in conditiile climatului economic dificil. Consumul scade si, odata cu el, si preturile, spune Cosmin Panaete de la PwC.

De ce vin companiile sa produca in Romania, in timp ce altele pleaca?

,,In ultimii doi ani, costul transportului rutier de marfa a scazut in medie cu aproximativ 25%, permitand transportul bunurilor pe distante mai mari cu aceleasi costuri", ne-a declarat consultantul PwC Paul Gheorghiu. Totodata, in contextul regional, Romania prezinta avantajul apartenentei la UE. Are un climat economic relativ stabil si previzibil si reglementari armonizate cu celelalte tari ale Uniunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#firme, #productie, #pepsi, #unilever, #companii , #stiri Unilever