Vrei proiect cu bani UE? Ai de infruntat 4 ani de nervi si birocratie

Marti, 26 Iulie 2011, ora 11:37
1285 citiri
Vrei proiect cu bani UE? Ai de infruntat 4 ani de nervi si birocratie

Dupa 4 ani de travaliu birocratic pentru a atrage cat mai multe fonduri europene, Romania nu a reusit sa se aleaga decat cu 13,2% din banii pe care UE i-a pus la dispozitie. Procentul este unul foarte mic, avand in vedere ca tari precum Letonia sau Estonia au ajuns la o cota apropiata de 35%.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, coordonatorul pe fonduri europene al UniCredit Tiriac Bank, Marius Radu, ne-a vorbit despre cat de mult au contat birocratia si coruptia locala in procesul luarii banilor europeni.

In primul an, de absorbtii de fonduri europene, tara noastra a reusit sa atraga un "zdrobitor" procent de 2,1%. La finele lunii iunie, Romania avea, dupa 4 ani, doar 6.200 de contracte/decizii de finantare, in timp ce Polonia are 57.800, de aproape 10 ori mai multe decat noi.

Cu toate acestea, oficialul UniCredit Tiriac Bank spera ca, pana la sfarsitul lui 2015, sa reusim sa ajungem sa luam 90% din banii pusi pe tava de UE.

Cat de mult a contat in procesul de absorbtie birocratia stufoasa pe care o are Romania?

In ultima perioada, se simte o imbunatatire, prin faptul ca, daca ne raportam la 2007-2008, anul in care nu era foarte clar cum trebuie sa arate o cerere de finantare, ce documente trebuiau aduse, in acest moment, chiar daca exista ceva diferente la nivel national, exista, in continuare, o birocratizare pentru ca fondurile europene inca nu sunt niste instrumente care se absorb usor prin definitie. Ne-am dori ca autoritatile sa fie foarte clare in instructiunile pe care le dau, astfel incat sa nu lase loc de interpretari la evaluari.

Dar coruptia?

Momentan exista niste suspiciuni din partea UE, ceea ce a facut ca procedurile de achizitii publice sa fie reverificate la nivel national si asteptam verdicul pentru a vedea daca avem de a face cu un caz de coruptie sau nu. Intr-un final, singurele surse prin care se poate atesta un astfel de caz sunt autoritatile de management sau Comisia Europeana.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#proiect finantare europeana, #fonduri europene, #fonduri, #finantare , #stiri Unicredit Tiriac